IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво възпира световната икономика?

Нито паричните власти, нито финансовият сектор правят това, което се очаква от тях, пишат икономистите Джоузеф Стиглиц и Хамид Рашид

15:32 | 11.02.16 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Какво възпира световната икономика?
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 14 rate down comment 2
citizen_bg
преди 8 години
Колеги "капиталисти", оная формула за цикъла на капитала отмениха ли я? ... Дето беше П-С-П' ? Аз не виждам разликата П'-П=печалба отде ще дойде освен от парите за следващия цикъл(свиване на потреблението) или от печатарницата, което пък обезсмисля печалбата на капитала. А печалбата отива у тарикатите измислили пазара. Един скитски мъдрец, като се запознава с пазарните отношения в древна Гърция, прави заключението:Пазарът е място, нарочно създадено, където хората да се лъжат и крадат един друг.Продължавайте да нищите икономиката. Успех! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
И тук да го кажа: В световната икономика, от "растеж" имат нужда основно спекуланти и тарикати. вадят едни тлъсти пачки, милите, и трупат "печалби", а вадят от реалната икономика горивото, с което тя се движи. Те трупат, БАМ!ките "кредитират", а работещият свят трупа дългове. Така без край не може. Един убавец, колкото и лъскав да е, за двама-за трима да яде, ще изхарчи папо за двама или трима но, няма къде да трупа продукт, който сам не използва. И настъпва естествено ограничаване в потреблението от свръхотворена ножица богати/бедни. Излиза, ред е на ново голямо преразпределяне, този път, от богати към не толкова богати, ако едните искат да им се харчи стоката, а другите-да живеят човешки. Желателно е мирно, да не стане пак с "революции", дето си изядат децата...и се връщат, накрая, в изходно положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
по повод коментар 5 ''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/Става въпрос за достойно заплащане на труда защото средн.почас.възнаграждение от 1975 до 2010 г. в САЩ е пораснало 10 пъти по-малко от производителността,през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес ,и отделно на свет. ниво нетната печалба след лихвите и данъците е нараснала пет пъти между 1980 и 2013 г., твърди проучване, публикувано през септември от McKinsey Global Institute (MGI),и се крият в офшорки,и защото ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц го каза : ''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене... и дълбока реформа на финан. ни система...'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034но не каза от къде да дойдат парите и затова пиша Трябва да се разбере ,че става въпрос за системна криза г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обяснява 2009год. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Забрана на офшорките и т.н. регулации с цел 5-6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085за да има и растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
Vesko94
преди 8 години
Би ли казал кои са тези места, в които данъците са нараснали двойно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
Vesko94
преди 8 години
Аз не разбирам как един задоволен до n-та степен европеец или американец може да бъде гарант на по-високо потребление? Генератор на растеж могат да бъдат райони, в които населението живее примитивно и тепърва ще се докосва до материалните блага на капитализма. Азия, Африка, Латинска Америка и Източна Европа принадлежат към тази група. С други думи развитият свят има нужда от просперитета на развиващия се, към когото да насочени свръхпроизводството си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
п.п. Има естествено и ефектът на пробитата бъчва. Колкото повече количествени улеснения се налеят в икономиката, толкова по-голяма част изтича през дупките, напомпва балони, толкова повече "финансисти" търсят бързи печалби с лесни пари. Всичко това повишава нестабилността. Равновесието така или иначе ще се върне, но колкото по-силно е нарушено, толкова по-големи ще са вълните, преди да се успокоят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
balkando
преди 8 години
Нищо не пречи на световната икономика. Просто има нужда от почивка. Като състезателен кон, препускал 30 години с пълни сили, тъпкан със стимуланти, пришпорван от жокея си към ... а финал няма. Това му е лошото на пришпорването в живота. Постигаш една цел, втора, трета ... но после трябва по-голяма почивка, а животът продължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 15
крас
преди 8 години
ИЗЦЯЛО СБЪРКАН ФИНАНСОВ МОДЕЛ В ОСНОВАТА НА КОЙТО СТОИ СПЕКУЛАТА , А НЕ РЕАЛНАТА ИКОНОМИКА.Тези от ФЕД да бяха попрочели нещо за ислямската финансова система, за ИСЛЯМСКОТО БАНКЕРСТВО и разпределянето на риска в него!НИМА МОГАТ ДА БЪДАТ ПРИЕТИ ЗА НОРМАЛНИ ДЕЙСТВИЯТА НА ФЕД И ЕЦБ С КОИТО С КОИТО СЕ УВЕЛИЧАВА ПАРИЧНОТО ПРЕДЛАГАНЕ СЯКАШ СТРАНИТЕ ИМ СА В СЪСТОЯНИЕ НА ИНФЛАЦИЯ , А НЕ ТЪКМО ОБРАТНОТО НА ТОВА!ЗА МЕН ТЕЗИ ОТ ФЕД И ЕЦБ СА ЛУДИ ЗА ВЪРЗВАНЕ!Благодарение на тази финансова политика, китайците по подобие на МАРОКАНСКИ СКАКАЛЦИ унищожиха не само икономиката , но и финансовите основи на развити държави, които в безумието си да им се противопоставят стигнаха до налагане на непазарни механизми като "СУБСИДИРАНЕ" и "ПРОЕКТИ" сякаш сме в РАЗВИТОТО социалистическо общество, а не в света на ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА!ИЗХОДА Е ЕДИН: налагането на КИПЪРСКИЯ СЦЕНАРИЙ на подстригване на спестявания над определена черта за които се предполага , че са плод на спекулативна дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
s3
преди 8 години
Трудно е да се вдигне потреблението над нивото в което е в момента. Вдигането може да стане или с увеличаването на броя на населението, или с увеличаването на доходите на населението. Първото вече сме го правили, и без това планетата е пренаселена. А за второто няма как да стане, защото това означава относително обедняване на богатите, които управляват света, като депутати и магистрати с влогове в КТБ.Така че, време е да се смени песента за устойчивия растеж с песента за стабилитета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още