IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FAO прогнозира намаляване на реколтата от пшеница в Европа през 2016 г.

34 държави ще се нуждаят от помощ за изхранването на населението си – 27 от тях са в Африка

15:24 | 10.03.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Слабо намаление на реколтата от зърнени култури в САЩ и Европа прогнозира Световната организация по прехраната към ООН (FAO) в свой доклад за състоянието на зърнените култури. Очакванията за реколтата в повечето азиатски държави, както и в Южна Америка и Карибския басейн обаче са добри.

Прогнозата за ЕС е, че през тази година добивите от пшеница ще се върнат към средните нива след силната 2015 година. Това означава, че ще има свиване в рамките на около 2%.

Прогнозата за реколтата в Русия, която е един от големите европейски производители на пшеница, е „смесена“ - състоянието на есенните посеви е било засегнато от по-сухото време през последните месеци. В същото време обаче добрата снежна покривка намалява риска от измръзване.

Все пак очакванията на FAO са, че през тази година реколтата от пшеница в Русия ще достигне 57 млн. тона, или с 5 млн. тона под рекордното ниво през 2015 година.

Цените на износителите на пшеница в Европа – основно това са Русия и Украйна, намаляват. Това се дължи и на поевтиняването на националните валути и на тенденциите на световните пазари през последните четири месеца. Цените на вътрешния пазар в Украйна обаче "замръзнаха" от началото на годината, тъй като липсва сериозна търговска активност, посочват още от Организацията. В Русия се наблюдава слабо поскъпване на пшеницата и брашното, породено от допълнително поевтиняване на рублата.

От Организацията предупреждават, че редица държави – основно в Африка, ще имат нужда от помощ, за да изхранят населението си. В тях отглеждането на основните зърнени култури е заплашено от природни фактори – суша, както и от наличието на военни конфликти. Военните действия не само ограничават отглеждането на култури, но и предизвикват бежански вълни в съседните държави, което също поставя на изпитание политиката по изхранване на населението.

Липсата на добра реколта вече влошава ситуацията в субекваториална Африка, където цените на хранителните продукти са рекордно високи.

През 2016 година общо 34 държави ще имат нужда от хуманитарна помощ за изхранване на населението си. 27 от тях са в Африка, допълват още от FAO. 

***

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат „Конкурентно ли е българското земеделие?“ на 15 март 2016 г. в Гранд Хотел София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още