IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата в Панама започва разследване по Panama Papers

Адвокатската кантора Mossack Fonseca твърди, че е жертва на хакери, FIFA също започва вътрешно разследване

10:31 | 04.04.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След разкритията на редица медии за основани в Панама офшорни фирми държавната прокуратура в страната стартира разследвания. „След като информациите за т. нар. „Panama Papers“ станаха публични, сега държавната прокуратура дава начало на съответните разследвания“, се казва в изявление на ведомството, цитирано от AFP. 

Международният консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон публикува разследвания въз основа на изтичането на 11,5 милиона документа от базираната в Панама адвокатска кантора Mossack Fonseca, разкриващи как политици, богаташи и знаменитости укриват парите си в офшорни фирми. От документите става ясно, че много политици, спортисти и знаменитости са вкарвали парите си в офшорни компании.

Президентът на Панама Хуан Карлос Варела заяви, че правителството на страната ще сътрудничи „енергично" на всяко разследване, произтичащо от разпространения вчера огромен масив от информация за финансовите машинации в света на богатите и известните. По думите на Варела разкритията няма да отклонят правителството му от политиката на нулева толерантност към всяка незаконна дейност във финансовия сектор в Панама. 

Рамон Фонсека, съосновател на кантората, чиито документи са били предоставени на медиите, заяви за панамски тв канал, че тя не носи отговорност за каквато ѝ да е престъпна дейност, извършена с офшорни инструменти, създадени за клиентите ѝ.

Пред France Presse Рамон Фонсека коментира, че разследването, извършено от над 100 медии по света за авоарите на политици и известни личности в данъчните убежища, е „престъпление" и атака срещу Панама.

Директорът на компанията смята, че тя е станала жертва на „международна кампания срещу личната неприкосновеност". В телефонно интервю за агенция Ройтерс Фонсека, който е бивш правителствен служител в Панама, съобщи, че фирмата му е създала повече от 240 хил. компании, повечето от които са били използвани със законна цел.

„Смятаме, че е налице международна кампания срещу личната неприкосновеност, която е свещено човешко право, но има хора по света, които не разбират това", посочи Фонсека.

Meждувременно Етичната комисия на международния футболен съюз FIFA започва вътрешно предварително разследване срещу собствения си член Хуан Педро Дамиани от Уругвай. „Да, новината е правилна. Мога да потвърдя, че започнахме т. нар. предварително разследване“, пояснява говорителят на комитета Роман Гайзер, без да дава детайли.

Според разкрития на Süddeutsche Zeitung в Panama Papers има и следи от афера във FIFA. Така например уругвайският адвокат Дамиани, член на Етичната комисия на FIFA, е помогнал на трима обвиняеми да прикриват следи с фирми – бушони. С тяхна помощ са били подкупвани футболни функционери.

Според документите Дамиани е създал фирмите за своя сънародник и бивш вицепрезидент на FIFA Еугенио Фигуередо, както и за аржентинците Уго и Мариано Хингис, които търгуват със спортни права. Те са платили милиони долари на функционери на FIFA, за да получат изгодно права за излъчване на различни първенства, които после са препродали на завишени цени.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 3
The Big One
преди 8 години
Хоп, хоп, хоп, сега видяхте ли - хопа хоппп - защо от 2-ва месеца, хопа хоппп си денся казачок и си пиивам бърбънче, хоп, хопп, хоппаа хоппп. Много си малък Джуджаро, многоооо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
иначе ***.ти хакерите теглят 3ТБ данни и никой администратор не е видел кво става и не се товари линията или времето им е стигнало само за руските и арабските файлове ?!? :))) Тея само са от С.Корея - най-добрите са нема друг кой да е ..... хакнали са ги от терминала на метрото в Пхенян дет тока спира по 5 пъти на ден .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Не бих се учудил ако морски пехотинци на С А Щ нахлуят на Каиманите и Панама и след тях орди от счетоводители и агенти на Ф Б Р започнат да ровят бумагите -----------------------------------------------------------------------------------------------------------Аве мой, то там на Кайманите и Панамата нема никой бе има само пясък и слънце и някви регистрирани фирми. Ти кво очакваш като нахлуе ФБР (първо тва не е тяхна територия) и кво ше види там - Острова на съкровищата ?!? Парите и отчетите и транзакциите са в ЗАПАДНИТЕ БАНКИ ей там треа да ровят и те там са ровили и от там са ги пуснали тея раоти .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
lyusien
преди 8 години
Аз вярвям само на фактите а не на дълбокомислените изказвания на разни *** Аз казвам че големите държави ще ограничат деиността на офшорните зони а някои от наи непрозрачните ще ги закрият Този процес вече започна - Швеицария Лихтенщайн Австрия Не става толкова бързо колкото ни се иска но процеса е необратим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
"...Загубите - преки и косвени от офшорните зони са по големи от печалбите"За едни загуби, за други - печалби, синко! Един гледа сватба, друг - брадва! Един умира, друг му то на^вира! И все в този ред... Или не си мислил по тези теми... ти си просто един млад, красив, интелигентен и образован евроатлантик, вярващ в честните политици и бизнесмени, нали? хахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Не философствай, а просто отговори! Като начало, на въпрос #1. Ако ти стигне ресурса за това, ще знаеш и отговора на #2.На какво би се учудил, никого не интересува! САЩ нахлуха през 1989 г. не за да правят данъчна ревизия на Нориега, нито да закриват офшорни зони! Щото САЩ за последните 50-тина години имат над 50 нахлувания в чужди държави, като в резултат на това офшорните зони и техните ползватели само се множат! Четеш ли ме, или само сричаш? хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
именно тези офшорни зони са направени от западните благодетели за такива диктатури .... :)) Нека ги закрият офшорките само незнам тогава колко тарикати ше измучат на умряло предимно от западот и то предимно отатък блатото .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Айде сега, нали си убеден евроатлантик - отговори на два *** комунистически въпроса:1. Защо САЩ и Великобритания, които са стопаните на световната финансова система, са създали, поддържат и експлоатират офшорните зони повече от 50 години?2. Защо САЩ, ЕС, Япония и другите прогресивни държави няма и да пр^ъднат срещу офшорните зони, не ли да ги закрият!Ето ти от мен един вероятен отговор на въпрос #2: няма да ги закрият, за да може Путин да си държи там парите! хахахаха.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
За да окалят евентуално Путин , сега ше наизвадят сума и дребна риба наяве...щото на едрата риба и е през оная работа , че "будни журналисти" са намерили нещо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Според документите властите в херцогството са разрешили на около 240 мултинационални компании да плащат само 0,25% данък върху приходите си.Този скандал бе кръстен Люкслийкс, а разкритата поверителна информация предизвика сериозен дебат за либералната система на данъчно облагане в Люксембург. - http://***.investor.bg/evropa/334/a/disney-i-skype-syshto-sa-poluchavali-danychni-preferencii-v-liuksemburg-185355/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още