IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо измерването на БВП не е достатъчно за оценка на икономиката?

Има пет други индикатора, които по-добре показват състоянието на икономиката, коментира анализатор

07:40 | 05.06.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Брутният вътрешен продукт (БВП) е като скоростомер – казва ти дали икономиката се забързва или забавя. Точно както в автомобилите, скоростомерът е полезен, но не ти съобщава всичко, което искаш да знаеш. Не ти казва, например, дали не прегряваш или дали не ти свършва горивото, коментира икономистът Стюарт Уолис за Световния икономически форум.

Освен всичко друго скоростомерът не ти казва дали се движиш в правилната посока. Ако кажете на шофьора на автомобил, че може би пътувате в грешната посока, а отговорът е „тогава да увеличим скоростта“, със сигурност ще решите, че това е твърде глупаво. Именно това обаче се случва, когато оплакванията за състоянието на икономиката предизвикат ангажимент за засилване на растежа.

Затова каква е правилната посока на модерната икономика? Това е сравнително лесен въпрос. Добрата икономика задоволява нуждите на всички. Тя означава, че хората са здрави и щастливи от живота си. Избягва натрупването на потенциални източници за дългосрочни проблеми, например крайно неравенство и колапс на околната среда.

Разбира се, напълно възможно е една икономика да се движи все по-бързо, без да се доближава до постигането на тези цели и дори да се движи в обратната посока.

По-сложната част е какъв е еквивалентът на компаса. Трябва да измерим посоката на икономическия път по начин, който е сравним с това как БВП показва скоростта си – лесен за комуникация и подлежащ на влияние от политически решения.

В свой доклад британската организация New Economics Foundation (NEF), където Уолис е директор до края на 2015 г., представя пет показателя, които дават по-всеобхватна картина на икономиката.

1. Добри работни места. Статистиките за заетостта ни казват какъв дял от хората имат работа. Те обаче не ни казват каква част от заетите получават твърде малко заплащане, за да си позволят приличен стандарт на живот, или колко от тях се безпокоят дали все още ще имат работа през следващия месец.

Така например според данните на британското правителство заетостта е нараснала с почти 2 процентни пункта за 4 години до 2014 г. NEF обаче изчислява, че само 61% от хората имат сигурна работа със заплата, гарантираща жизнения минимум – а това е спад също с 2 процентни пункта за същия период.

2. Благоденствие. Разрастваща се икономика не е край сама по себе си, а средство за подобряване на живота на хората. Малко анализатори биха се противопоставили на идеята, че крайната цел на публичната политика е благоденствието. Защо тогава не измерваме него?

Проучванията, които измерват благоденствието, питайки хората доколко са доволни от живота си, не са особено възприети като валидни. Подобни показатели обхващат редица теми, от които се интересуват хората и които могат да бъдат повлияни от политиките – от приходите и здравеопазването до жилищата и социални връзки.

3. Околна среда. NEF предлага национален индикатор за въглеродните емисии, свързани с начина на живот, спрямо разпределеното количество емисии, калкулирани според глобалните цели за избягване на опасни нива на климатични промени.

За четири години позицията на Великобритания е преминала от използването на 91% от разпределеното количество емисии до 98%. Тъй като климатът е глобален проблем, този показател е ефективна мярка за отговорно глобално гражданство.

4. Справедливост. Проучванията все по-често показват, че високото неравенство от гледна точка на доходите има отрицателни социални последици, докато в същото време предизвиква съмнения за идеята, че стимулира упоритата работа.

Сравнявайки средния доход на най-богатите 10% и на най-бедните 10%, неравенството във Великобритания се влошава средно с 0,8% годишно през последните четири години.

5. Здраве. NEF предлага измерителя „предотвратими смъртни случаи“ като прост и лесно разбираем показател, който улавя качеството на здравните намеси – не само лечение, но и превенция.

Великобритания показва положителна тенденция, но с много пространство за допълнително подобрение – последните данни предполагат, че 23% от смъртните случаи може изобщо да не се случат.

Недостатъците на БВП като показател на това, което искаме от икономиката, не са нещо ново. Но макар че различните предложения за алтернативи, не само от NEF, ангажират интереса на централните банкери и технократите, това засега не се случва сред политиците.

Разбираемо е, пише Уолис. Всеки политик, който предлага нови начини за оценка на представянето, създава и нови начини за провал, а много политики, които изплащат дългосрочни дивиденти по тези индикатори, ще наложат и краткосрочни разходи.

Нещо повече, продължава съпротивата да спрем да гледаме на икономиката като на твърда, математическа наука и да приемем нуждата да включим повече мислене от социалните науки. Макар че проблемите със сегашната икономическа система се оценяват все повече, все още ни липсва убедителен, последователен и простичък алтернативен наратив, за което могат да помогнат именно горните пет индикатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
Dimat
преди 7 години
Странно,как ли са живяли хората някога(даже,преди стотина години),когато е нямало такова чудо,като БВП,с когото да плашат хората и управляват човешките стада????Че даже кредити е нямало.Хората са спестявали и така са строели домове,правили са по-големи покупки и е нямало кризи.И даже "стрес" е нямало,предизвикан от кризите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 7 години
Не ми се рови из коментарите ми от преди 4-5 години. Там съм писал много подобни неща, но не БВП та БВП, та чк досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Защото е необикновена стъкмистика. Едните ще включват прститцията и наркотърговията, другите ще въртят едни и същи пари на борсата, а трети ще правят буркани и ще ги мерим с един аршин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
А равенство между половете и права на малцинствата и гей бракове дали и тях да ги включим в сметката??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
цитати: "Нюрнбергския процес осъжда индустриалния магнат Алфред Круп на 5 години затвор и конфискация на имуществото му, защото е ползвал труда на концлагеристи. Възражението на Круп, че е ползвал онова, което му предоставя германското правителство, а именно - най-евтината работна ръка, не е прието за оправдание, защото има Морални Принципи, въз основа на които е дефинирана по късно и клаузата, залегнала в Социалната Харта. На концлагеристите Круп не е осигурявал възнаграждение, което да осигури възстановяване на изразходваните жизнени сили по време на работата им, следствие от което те са умирали от изтощение. Така, и българският работник, като му се отказва правото на възнаграждение, което да му осигурява физическо оцеляване, той ще се спомине скоропостижно... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
В различните държави под "хора" се разбират различни групи от обществото. Останалите са просто биомаса! У нас под "хора " се разбира, много малък процент от населението чиито благоденствие останалите са задължени да осигуряват по ЗАКОН! Естествено като резултат 1/3 от биомасата /мат'ряла/ ИЗБЯГА! :)))))).. цитати: " Българската Власт подписва европейската социална харта. но българската Власт НЕ ПОДПИСВА редица клаузи от европейската социална харта. Българската Власт не счита, че продължителността на работния ден и работната седмица трябва да е с разумна продължителност. Българската Власт Не-ПРИЗНАВА правото на работниците на възнаграждение, достатъчно да осигури на тях и на техните семейства ПРИЛИЧНО жизнено равнище."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
Атанасио
преди 7 години
Аз не откривам топлата вода а събирам фактите на едно място - ''бия камбаната'' за системната криза Обяснил съм основното започвайки с една статия във Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Световната финансово-икономическа система е грешна и затова ми харесва как е казано ''За Анатол Калецки(завършил Оксфорд и Харвард)това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света.''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
Трябва да се знае как мислят и съм обяснил започвайки с една статия на проф. Исраел Ауман (Нобелов лауреат по икономика за 2005г.) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1763375897273970Еврейската финансова инвазия в Америка - http://razuznavane.com/?p=1286Истина е ,че предимно банкстерите се нуждаят от безкраен растеж на БВП за да могат да ограбват хората с лихви и т.н. ''методи'' като за това си направиха ''система'',и трябва да се прочета книгата на проф. Валентин Катасонов(Световна кабала или Ограбване по еврейски)- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
"2. Благоденствие. Разрастваща се икономика не е край сама по себе си, а средство за подобряване на живота на хората. Малко анализатори биха се противопоставили на идеята, че крайната цел на публичната политика е благоденствието. Защо тогава не измерваме него?"====В различните държави под "хора" се разбират различни групи от обществото. Останалите са просто биомаса! У нас под "хора " се разбира, много малък процент от населението чиито благоденствие останалите са задължени да осигуряват по ЗАКОН! И през соца си беше така. "Хората" и тогава и сега са от едно семе. Просто различни поколения и разбира се "пребоядисани" в капиталисти и НАТО-ци. . Естествено като резултат 1/3 от биомасата /мат'ряла/ ИЗБЯГА! :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Точно за това говоря - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Организирана престъпна група(банковата мафия) 1913год. нарушиха Конституцията на САЩ - http://chitanka.info/text/12592-konstitutsija-na-syedinenite-amerikanski(8. Конгресът има правото: 5. Да сече монети, да регулира тяхната стойност, както и стойността на чуждестранните монети)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още