IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите на топ банкерите

Американските топ банкери печелят средно два пъти повече от европейските си колеги

12:44 | 14.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По над 20 млн. долара са спечелили средно топ мениджърите на банки в САЩ през 2015 г. В Европа сумата е значително по-ниска, а в Топ 20 на най-скъпоплатените банкери няма нито един германец, пише Financial Times, позовавайки се на данни от съвместен анализ на изданието и специализираната в анализа на заплащанията компания Equilar. Изследването обхваща 20-те най-високоплатени мениджъри на международни банки в Европа, САЩ, Канада и Австралия.

През миналата година мениджърите на големите банки по света са се радвали на ръст на възнагражденията си със 7,6% до средно 13,1 млн. долара на човек. Темпото на нарастване е над 10 пъти по-бързо в сравнение с отчетените година по-рано 0,5%. 

Най-облагодетелствани се оказват банкерите от водещите шест финансови институции в САЩ. Техните възнаграждения за 2015 г. са се увеличили със средно малко над 10%, като при това ръстът е близо два пъти по-висок от този на колегите им от другата страна на Атлантическия океан. Средното възнаграждение на американските топ банкери възлиза на 20,7 млн. долара, като в сумата се включва фиксирана заплата, бонуси и пенсионни пакети.

Засилващият се ръст на сумите, както и растящата ножица между заплатите от двете страни на Океана вероятно ще доведат до политически затруднения за най-вероятния кандидат за президентска номинация на Демократическата партия в САЩ Хилъри Клинтън. Тя вече е обект на критики заради близките си връзки с Wall Street, коментира FT.

Данните оказват подкрепа за призивите на новия британски премиер Тереза Мей за това гласовете на акционерите по отношение на заплатите на мениджърите на големи компании да са обвързващи, а не да имат само консултантско значение.

Най-печелившият банкер за поредна година е главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън. През 2015 г. той е получил общо 27,6 млн. долара, а сумата включва основната заплата, бонуси, както и пенсионни пакети.

Средното заплащане на топ банкерите на Стария континент в Топ 20 възлиза на 10,4 млн. долара. Тук заплатите са скочили с 9,6 на сто спрямо нивата им през 2014 г. Според Financial Times за размера на средната сума влияние оказват големите еднократни пакети акции, получени от новите главни изпълнителни директори на Standard Chartered, Credit Suisse и Barclays като компенсация за приходите, които те са загубили, напускайки предишните си ръководни позиции.

Но ето и кои са най-печелившите банкери в света за 2015 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още