IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добре дошли в реалността

Поддръжниците на Brexit вероятно сами не са вярвали, че един ден техните пищни обещания ще трябва да държат изпит за годност

08:11 | 21.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Дните на предизборната борба са най-вълнуващото време. Поне за онези, които са готови да повярват, че след изборите всичко ще е много по-хубаво и по-лесно.

Понякога обаче събуждането след изборите е доста болезнено. Особено когато разминаването с реалността достига такива мащаби, каквито видяхме по време на кампанията преди референдума за излизане на Великобритания от ЕС, пише в свой коментар за Deutsche Welle редакторът на Frankfurter Allgemeine Zeitung Петер Щурм.

Поддръжниците на Brexit вероятно сами не са вярвали, че един ден техните пищни обещания ще трябва да държат изпит за годност. Това обаче не им пречи да държат гръмки речи за голямата „победа“ на демокрацията над парламентарната система. 

Какво е положението сега, няколко месеца по-късно? Претенциите и реалностите се разминават колосално. Правителството на Тереза Мей очевидно все още не знае как и кога да задвижи процеса за излизане от ЕС. Говори се дори, че за реализирането на процедурата ще са необходими най-малко 30 000 допълнителни служители.

В стремежа си да прикрие очевидната липса на конкретен план, правителството на драго сърце би заобиколило парламента. Като имаме предвид каква съществена роля играе парламентът в британската политическа система, не е трудно да си представим колко голямо е отчаянието в кабинета на Мей. За щастие съдът в Лондон осуети на първо време тези намерения на правителството. Но пък стана ясно, че в държавния бюджет за 2017 година ще зее огромна дупка - включително и заради решението за Брекзит. Не по-малко драматични са и прогнозите за следващите години.

С оглед на всичко това мнозина англичани би трябвало най-сетне да се запитат дали цената на излятия в урните гняв срещу Европа не е прекалено висока. Най-категоричните привърженици на Brexit, които съставляват голяма част от сегашното правителство, все още отказват да се изправят лице в лице с реалността.

Но има надежда: интензивната намеса на британския парламент би могла да внесе успокоение. Тази институция, която през вековете неведнъж е доказвала на какво е способна, би трябвало да е в състояние да се погрижи и за бъдещото ползотворно съжителство между Острова и континента.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 6
redcretin
преди 7 години
Англичаните тук (в Германия) не одобряват Брекзит. Сигурно понеже виждат колко е зависима английската икономика - както и разпадането на групичката пънкари, довели до глупавото решение. Решение, което е само на думи - ясно видно и от последвалият хаос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
lozkhris
преди 7 години
Еврейската пропаганда е по-страшна и от комунистическата....Работя с англичани и никой не е против Брекзит. Отчаяните вопли на либерастите вече избиват в злобни крясъци. И дъртата германска лелка не може да сдръжи злобата - щяла да се бори с популизма... Популизъм, ялова кукувице / извинявай, дядо Вазов/, значи да се дръжиш и говориш на ползу рода.В твоя случай - за благото и благоденствието не на юдейската корпоративна клика, а на германския народ. На този, който работи за да те храни теб,шайката финансово-политически далавераджии около теб и арабско-черната, мързелива тълпа, която довлече в Европа за да задоволяват дръти, неначесани лелки и гейове.На хората просто започна да им писва, а крясъците на неолибералите за толерантност престанаха да хващат дикиш...Англичаните казаха какво искат. Американците казаха какво искат. Да се търсят начини да не се зачете народния вот е толкова далеч от демокрацията, колкото Ерих Хонекер беше далеч от Хелмут Кол.Стига. Iam satis
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още