IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов рекорд на китайските фирмени придобивания в Германия

От януари до края на октомври 2016 г. инвеститори от Китай и Хонконг са купили 58 германски фирми за общо над 11,6 млрд. евро

09:38 | 28.12.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Китайските фирмени придобивания в Германия достигат нов рекорд – както по отношение на броя на самите придобити компании, така и по отношение на финансовия обем, предава DPA.

От януари до края на октомври 2016 г. инвеститори от Китай и Хонконг са купили общо 58 германски фирми – с 19 повече от цялата 2015 г., става ясно от данни на консултантската компания EY (Ernst & Young).

Още по-впечатляваща е сумата, която китайските инвеститори са похарчили за тези десет месеца за сделки в Германия – 11,6 млрд. евро, около 20 пъти повече от сумата за цялата 2015 г. и над сумите, вложени като цяло през минали години. 

Три сделки са генерирали общо вложение от над 7 млрд. евро – придобиването на базирания в Аугсбург производител на индустриални роботи Kuka (4,6 млрд. евро), на намиращия се в Мюнхен производител на машини KraussMaffei (1 млрд. евро) и на EEW (1,6 млрд. евро), производител на съоръжения за изгаряне на боклук от Гьопинген.

„Придобиванията от страна на китайските инвеститори растат през последните години", казва Кай Лукс, експерт по корпоративни придобивания и председател на федералния съвет  Mergers & Acquisitions. „За разлика от това в Китай има едва няколко поглъщания от страна на германски фирми. Ситуацията е асиметрична“.

При това налице бил и голям интерес от страна на германците към китайски компании, казва бившият мениджър на Siemens. „С подобно придобиване се печели огромна платформа за дистрибуция, ръководство и служители". Често има „трудно разбираеми временни забрани или насрещен вятър, което затруднява поглъщанията на германските компании в Китай", казва Лукс. „Политиците трябва да обърнат внимание на симетричността".

Според него чуждите инвеститори са изправени все още пред много високи бариери в Китай. В ревизираните през 2015 г. насоки на китайското правителство за развитие на икономиката са идентифицирани 38 сфери на дейност, в които чуждестранните поглъщания са по принцип забранени. Има много други области, в които чужди фирми трябва да приемат насила китайски партньор в съвместни предприятия, за да предприемат стъпка по придобиване. 

В Германия сред икономисти и икономически експерти в министерствата досега доминира доктрината, че един подобен отворен пазар носи ползи - дори ако даден търговски партньор не предоставя подходящия открит достъп до пазара. В същото време обаче има все повече съмнения дали това наистина е полезно в случая на Китай.

Защото властите в Пекин преследват целта до 2050 г. да заемат технологичното лидерство на пазара във всички ключови сектори – като придобиването на високотехнологични компании  обслужва точно тази цел. В допълнение германските компании, които възнамеряват да продават в Китай своите продукти, са постоянно принуждавани да разкриват своята технология. А все повече малки и средни предприятия, не само от Германия, но и от цяла Европа, откриват, че техни продукти са копирани веднага след влизането им на китайския пазар, без властите да се намесят.

Фактът, че зад многото придобивания се крие китайската мечта за създаване на технологична нация, е очевиден. Kuka е водещ производител на роботи за промишленото производство. Купувачът Midea е производител на нискокачествени климатици и домакински уреди, без опит в автоматизацията. В случая няма никакво припокриване на продуктовото портфолио.

„Ние не искаме протекционизъм, а лоялна конкуренция", се казва в изявление на Федералното министерство на икономиката. Ресорният министър Зигмар Габриел иска да проучи на европейско ниво „как може да се позволи лоялна конкуренция и да се посрещне тенденцията за увеличени поглъщания чрез субсидирани и/или държавни предприятия“. А на национално равнище той възнамерява да настоява за промяна на Закона за външната търговия. Министърът на икономиката на Бавария Илзе Айгнер настоява от своя страна федералното правителство да разширява възможностите за налагане на вето.

В САЩ сделката за производителя на специализирани машини Aixtron от страна на китайска компания се провали, след като напускащият поста си президент на САЩ Барак Обама забрани придобиването на операциите в САЩ заради „заплахи за сигурността на страната“. Това е едва третият случай, в който Вашингтон блокира китайско корпоративно придобиване заради риск за сигурността. Вследствие на това други китайски инвеститори прекратиха преговорите за закупуване на доставчика на полупроводници Siltronic.

„Прави впечатление, че често китайците са готови да платят високи цени“, казва Лукс. „Зад това очевидно се крие стратегическият интерес на китайската държава. Аз лично бих проверявал внимателно всеки един опит за сделка“. Досега обаче той не виждал опасност за изтичане на важно технологично ноу-хау.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 7 години
Юхуууу...Bitcoin в Китай надмина 7100 реминбита тази сутрин - и при курс USD/CNY на 6.945, това прави над $ 1000 !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
dani de vito
преди 7 години
Имам трички купени преди три години ...Взех ги към 70 .... Защо не купих повече тогава ....:)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
да не забравиш и ти да си купиш биткоини, там е далаверата да знаеш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
dani de vito
преди 7 години
Китай от няколко години въведе мерки против изтичане на капитали.За много милиардери и милионери там закупуване на чужди фирми и криптовалута са примери за малкото възможности да заобиколят ККП - контрола.Интересът на всяка страна е производство в нейните граници, създаване на работни места ,плащане на данъци и осигуровки.Така че това е прагматизъм ,а не световно господство според мен.Вижте чарта на биткойна :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
Историята на човечеството във всички възходи и падения следва нишката на развитие на производителните сили. Как да бъдат накарани масите да произвеждат повече, това е стремежът в основните човешки общества: роби, крепостни, "свободни" пролетарии/капитализъм/, общи собственици/социализъм/, материални роби/съвременно робство/. За сега може би единствено в Китай, Турция, Индия и може би в Русия, управляващите намират подходящата формула за стопански напредък. Алчните некадърници основно в САЩ и Европа смучат от целият свят за да покрият по-ниската производителност от потребланието-изкуствено висок материален стандарт на живот. Цената на тяхното управление не е чисто материална, а основно противоречи на милиони години еволюция на Човека. Човекът е развил втора сигнална система защото живее за човека-ценностната система утвърдена и от всички религии. Сега живеем в ежедневието си с всички пороци, защото дебилният материализъм на съвремието изисква да си алчен, подъл, корумпиран, да лъжеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още