IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато балонът "Тръмп" се спука

И Федералният резерв, и инвеститорите се подготвят за сценарий на бум и срив на икономиката

08:51 | 20.01.17 г. 23
<p>
	Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп днес официално ще встъпи в длъжност. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп днес официално ще встъпи в длъжност. Снимка: Ройтерс

В централите на банките в Ню Йорк победата на Доналд Тръмп на президентските избори предизвика еуфория, а акциите на най-големите американски финансови институции от месеци поскъпват. Само книжата на инвестиционната банка Goldman Sachs повишиха стойността си с близо 40%.

За празничното настроение на Wall Street има две причини, пише Хених Яуеринг в анализ за Spiegel.

Първо, банкерите се надяват, че Тръмп силно ще дерегулира бранша. Новоизбраният президент на САЩ, който днес встъпва в длъжност, вече обяви, че мерките, въведени след финансовата криза от 2008 г., ще бъдат преразгледани и евентуално отменени. Банкерите се надяват, че при по-слаба регулация банките отново ще могат да постигат големи печалби.

Второ, американските банки печелят от оживената търговия с ценни книжа на финансовите пазари. Перспективите за ускорен растеж благодарение на планираната програма на Тръмп за стимулиране на икономиката след изборите окрилиха американските борси. Водещият индекс Dow Jones се повиши и отбеляза единайсет нови рекорда, като за първи път в историята му остава съвсем малко, за да премине прага от 20 хил. пункта.

Тази т. нар. "Тръмп търговия" подсилва и бизнеса на американските банки. Печалбата на Goldman Sachs например бързо се учетвори през четвъртото тримесечие на 2016 г. спрямо предходната година. Само през последните три месеца на миналата година банката отчете печалба от 2,1 млрд. долара.

Инвестиционната банка Morgan Stanley пък през четвъртото тримесечие удвои печалбата си спрямо същия период на 2015 г.

Сега обаче на пазарите се засилват съмненията дали наблюдаваната в момента възходяща тенденция е устойчива. "Текущите високи стойности ме изнервят", признава пред в. Wall Street Journal Юсеф Абаси, стратег за капиталовите пазари в Jones Trading.

"Финансовите стойности са много, много по-добри, отколкото би трябвало", допълва и Джереми Клайн, стратег по капиталовите пазари на компанията за управление на активи FBN Securities, пред CNBC. По думите му бурният възход след изборната победа на Тръмп е изцяло преувеличен.

Основите на бума наистина са нестабилни

След като Тръмп определи сегашния курс на долара като "твърде силен", банковите котировки бързо се понижиха, тъй като евентуално по-слаб долар чувствително ще засегне американската икономика. Тогава инвеститорите ще предпочетат да вложат парите си в чужбина.

Във вторник американският банков индекс се понижи с 3,4% - най-силният спад от шест месеца. Нетрадиционните възгледи на Тръмп за националната валута изнервят банкерите. В момента курсовете реагират чувствително на всяко изявление на Тръмп.

"Несигурността е голяма, тъй като е напълно неизвестно какво ще бъде цялостното въздействие от мерките на Тръмп", посочва Тилман Галер, стратег по капиталовите пазари в германското подразделение на JP Morgan. В крайна сметка фондовите мениджъри не мразят нищо повече от несигурността и неясните изказвания.

Публикуваното във вторник изследване "Global Fund Manager Survey" - авторитетно допитване сред големите инвеститори в САЩ, показва, че инвеститорите стават по-предпазливи и очакват големи рискове пред финансовия сектор. Близо 30% от анкетираните се опасяват от търговска война през 2017 г. Според 24% има опасност през новата година американското правителство да направи големи грешки.

Основното опасение е, че стимулиращата програма на Тръмп би могла да доведе до прегряване на американската икономика, която в момента се развива добре. Бумът ще повиши цените, инфлацията също ще се ускори и за да й противодейства, Федералният резерв ще трябва да вдигне лихвените нива. От това ще последва опасността страната да изпадне в рецесия.

Американската централна банка вече се подготвя за възможен "сценарий на бум и срив" и е готова да повиши основната лихва, за да охлади икономиката. Частните инвеститори също натрупват кешови резерви, за да се подсигурят срещу задаващите се опасности.

Според изследването средно запасите от пари в брой на фондовите мениджъри значително се е повишило. Инвеститорите искат да са "въоръжени".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Бум и срив на икономиката на САЩ е неизбежен и цифрите го показват - http://***.usdebtclock.org/#в най-добрият случай бюдж,дефицит ще стане 1 трилион до 3-4год. а в лошият още 1-2 трилионаи затова пиша подробно за нещата - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027По-важното е ,че може да се оправят нещата ако се вземат точно определени мерки и се инвестира в правилните неща - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Прав си, но Рокфелер се появява по-късно, той по-скоро е агент на клана Ротшилдт. Когато върви гражданската война в САЩ, и от двете страни на барикадата са все Ротшилдт, Рокфелер го няма още. Ротшилдт са били навсякъде по това време, едва ли са оставили място за някого. Ако Рокфелер е техен агент, възможно е на по-късен етап кланът да се е еманципирал през поколенията и да е хванал свои пътища и да се е превърнал в конкурент. Неслучайно в Русия бе иззета доминацията в еврейството от Ротшилдт и бе връчена на еврейството, представляващо Рокфелер, в което огромна роля изигра Путин. Така бяха ударени финансовите машинации отвътре. Бидейки представители на индустриалния капитал, Рокфелер са по-предпочитан противник от Ротшилдт-овите финансови играчи. Светът се провали не от свръхпроизводство, а от свръхпари. Зад кулисите върви религиозна война, защото религиите останаха единствените политически платформи, доктринално обезпечени вече хилядолетия за разлика от съвременните политически вицове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Щото то и самото еврейство не е компактно, единно и единомислещо. Докато едни евреи правят фабрики и банки и трупат капитал, други правят революции и говорят за комунизъм. Едните казват - ние ще натрупаме пари и с тях ще управляваме света, а другите казват - ние ще превземем властта, ще направим всички равни и послушни и пак ще управляваме света. Целта е една, а пътищата - различни. И до ден днешен потомците на тези две концепции са в противоборство едни с други... А го^ите са войниците в тези войни... хихи... Да се чудиш на тукашните инвестори, като имат по един компютър пред себе си, често служебен, за какво толкова са се наежили на Тръмп и толкова искаха оная опиканата...? Или колко му е важно 20-те лева на месец за ток и 100-те за парно на кого ще ги дава... хихихи... Ама само "Левски"! Смърт на ЦСКА! хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Не е толкова единен и компактен този властови център, който визираш. Още от самото си създаване САЩ са станали заложници на пренесените от Европа противоборства на тогавашните два еврейски клана - Рокфелер и Ротшилд. С времето те са се сближавали в интерес на нещо, после пак са влизали в противоборство, като около тях са гравитирали други могъщи бизнесструктури. Този конгломерат постоянно се движи и променя. Някои погрешно ги делят на сфери на дейност - едните държали нефтените и индустриални активи, а другите - банково-финансовите... Било е, но вече не е. Просто на върха на пирамидата има място само за един, а да стъпиш там е кодирано в гените на човека. Проста диалектика... Едни, които са били там преди години, но са ги избутали и вече 15-20 години са в сянка, правят опит пак да стъпят на върха. Само гледай Сорос тези дни какви канонади бълва по медиите и ще се ориентираш за посоката на бурята... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Има нещо интересно, когато наблюдаваме тези ефекти покрай избора на Тръмп. По всяка вероятност конците на американския естаблишмънт се дърпат от едно място, което твърдят и видели, и невидяли. Наличието на две основни партии е, за да може кукловодът да ходи натам-насам. Ако Тръмп е бил избран от този естаблишмънт за представител на републиканците , за да загуби, представяйки се като шут, расист и любител на Сашо Роман, а да спечели представител на провежданата от край време познатата ни политика на мракобесен глобализъм и бъркане по всички дупки на змята в лицето на Клинтън, тогава играта става съвсем друга предвид последвалия развой. Сега е възможно Тръмп да е изтърваното магаре, което иска да се съешава с руската мечка. Иначе няма обяснение тази нестихваща кампания срещу него като спечелил представител на една от двете основни партии - това никога не се е случвало. Ако това съждение е вярно, то наистина предстоят интересни времена, тъй като предстои да видим ново видово разнообразие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 1
comet
преди 7 години
В тази борба (възстанието на част от болярите (националисти) срещу царя и най-привелегированите край царя (глобалисти)) не е маловажно и че: Китеца направи изказване в подкрепа на глобализация (26% от ГДП им е износ); Евросъюза засега е лоялен на статуквото (46% от ГДП на Германия е износ); Тереза Мей направи изказване в Давос излизане от ЕС с курс към глобализация (тип Сингапур); предполагам и съотношението на пари на върхушката на едните към другите е в пъти в полза на статуквото (все пак тия от статуквото печатат парите). ... Моето чувство е, че ще използват въстанието да спукат балона (дето те самите създадова) и обвинят Трумп и сие за страданието (което няма да е нещо ново под слънцето).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Не ги плаши Тръмп! Той струва 9 грама... Паниката е от тези, които го избутаха до там! Защото го^вната, които изтекоха от пощата на Клинтън са крем брюле в сравнение с това, което ще излезе, когато се смени ръководството на групата силови ведомства на Най-Великата... Нали никой с мозък не се съмнява, че именно службите ще бъдат използвани за уреждане на сметки?Всъщност, това, което много мишки не разбират е, че в САЩ в момента се осъществява опит за промяна на статуквото и съответно - промяна на елита. А това винаги е свързано със загуба на много власт и пари за едни и съответно - добиването на същите от други. Путин, Мутин, Китай, Митай... това в момента никого не вълнува в американския елит... Класическа ситуация на борба във властта на световна империя - учили сме по история за много такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 2
Jay Gould
преди 7 години
И Торбалан и Тръмп започват с ''Т'' ;) Голям ужас, голяма паника в държавно спонсорираните медии и индустрии, че ще ги изядат на свободния пазар :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
kloynat
преди 7 години
положението е такова ку4етата си лаят керванат си вьрви в слу4ая керванат са богоизбраните фед те дьрпат каруцата кьде бавно кьде бьрзо няма обама няма клинтан няма Доналд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 2
scott
преди 7 години
класика.Ено апартментче за 30 хилки му правиш освежаване за 3 хилки и го обявяваш за 300 хилки. Посуе, пишеш обяви, рекламни статии, че и обявяваш такава цена и данъчна оценка. Те това ти е Морган Стенли и Голдмън сакс в момента. АЗЩО: ЕМИ НАДЯВАХЕ СЕ ТРЪМП ДА ИМ СЕ ЯВИ КУПУВАЧ НА ИМОТА, ДАЛАВЕРАТА ДА ПРОДЪЛЖАВА и сичко да е на жус. Ама пича вече среза Боинг за самолета, май нема да одобрява безкритично 1000% завишени цени на държавните поръчки.............УЖАСТ ВИ КАЗВАМ.Е КАК ДА НЕ СА НЕРВНИ БРОКЕРЧЕТАТА. на 300К никой от пазарните участници нема да им купи имоте. те виждат, че не струва толкоз пари. Така е, когат си се откъснал от пазара и разчиташ да продаваш скъпи и пресдкъпо само и единствено на краля и благородниците. Ами когато ти откажат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още