IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

11 държави от ЕС изпълняват предсрочно целите за ВЕИ

В някои от тях вече се вижда забавяне на темпото, става ясно от статистиката на Евростат

13:29 | 14.03.17 г. 16
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

11 са държавите от Европейския съюз, които изпълняват предсрочно заложените цели за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), сочи статистиката на Евростат. Една от тези държави е България.

Европейските власти си заложиха амбициозна, според всички определения цел, за намаляване на енергийното потребление (с 20%), за повишаването на енергийната ефективност (с 20%) и за 20% дял на възобновяемите източници в крайното енергийно потребление през 2020 година. Този план доби публичност под наименованието 20-20-20.

За реализацията на тази идея в областта на възобновяемите технологии Брюксел определи цел за всяка една държава. Пет години преди крайния срок 11 държави вече са преизпълнили плановете си.

Данните за България например сочат, че при заложена цел от 16% дял на ВЕИ, 18,2% от енергията в страната се произвежда именно от такива инсталации. Значително се разминават постиженията и заложените цели в Хърватия (29% през 2015 година при очаквани 20% през 2020 година), както и в Естония и Швеция. Швеция всъщност е страната в ЕС, в която ВЕИ имат най-голям дял при производството на енергия – 53,9% през 2015 година.

Преизпълнение на заложените от ЕК цели отбелязват още и Чехия, Дания, Италия, Литва, Унгария, Румъния и Финландия. В допълнение Австрия и Словакия са на косъм от изпълнението на европейските директиви.

На обратния полюс е Холандия, която се разминава с 8,2 процентни пункта в изпълнението на целите, но все пак страната има още пет години да навакса. Все още под очакваното са и Франция, Ирландия и Великобритания.

Като цяло през 2015 година 22 държави от ЕС отбелязват напредък по отношение на „зелените“ технологии спрямо предходната година. Данните на Евростат показват още, че Чехия, която преизпълнява очакванията, на практика е спряла развитието на сектора – 15,1% от произведената енергия в страната идва от ВЕИ технологии и липсва промяна спрямо предходната година.

България също леко забавя темпото – бумът на зелените технологии у нас е между 2012 и 2013 година, когато произведената енергия от възобновяеми източници се увеличава от 16% на 19% от общото. Последва спад до 18% през 2014 година, а през следващата вече има леко покачване – до 18,2%.

Именно между 2012 година и 2013 година в страната бяха инсталирани най-много слънчеви панели. Технологията тогава беше скъпа, а ангажиментите на властите да подкрепят развитието на „зелените“ технологии доведоха и до изкривяване на пазара на електроенергия. Регулаторът въведе няколко поредни нулеви години за присъединяване на нови „слънчеви“ мощности, на което се дължи и забавянето на развитието на сектора.

Забавяне на темпото се наблюдава още и в Унгария, която също преизпълни очакванията на Брюксел за развитието на чистата енергетика.

Като цяло в ЕС 16,7% от енергията се произвежда от възобновяеми източници. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 7 години
Казали са да пестим, кога има и да караме когато и АКО може. Дали може, гаранции ниц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 7 години
Според количеството изгорен петролец, преминаването към 50% електроколи изискваше поне още два реактора по 1000 MW, де ги плочките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Абе стават някой смелчага да изкара някой долар. Е например, SunEdison Inc. От 130 долара до 5 цента. Сега са върнали малко на 2.30, ама сме изпуснали влака. Шортваш и след година си милионер.Чудя се Теслата дали няма да излезе някоя подобна нискоградусова ракийка. Сега са на 255, ама с тия субсидии дето й наливат може бая време да откара докато развие потенциал за шортване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
слаба ракия са още тея слънчаци и вентилатори един ден може би, ама нема да е днеска или след 5г. .... са върви зарибявка да ти дават кредити и да те набутат с тея тъпни па ти си плащай там зелена енергия вовеки веков до кат се изплати некогаш си .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Ами на перките трябва гресчицата да се подменя по често, а фотоволтаиците сутрин като колите да им се позачиства снега и облаците да се поиздухват.Майтап си правим ама я си представи, тежко болен на хемодиализа и ту има ток, ту няма. Ще трябва и дизелов генератор да си носиш от вкъщи, а той бая си тежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
В случая говорим за удар по главата от нещо съвсем обикновено :) Та долния предмет го ползват да блъскат по хорските глави от известно време с цел набиване на определени истини.MYTH 3: The "hockey stick" graph proves that the earth has experienced a steady, very gradual temperature decrease for 1000 years, then recently began a sudden increase.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
KPetkov
преди 7 години
Не само цените са им проблем. Капацитетът спрямо обема също не е за подценяване, т.е. за да захраниш един нормален дом за определено време трябва да отделиш част от него за батерията, която може да достигне до тон тежест в зависимост от капацитета си и нужното потребление. Отделно при зареждане и разреждане се хаби излишен ток, като по различни източници загубите могат да достигнат до 40%. Има и доста други фактори, които влияят върху живота и качеството на батерията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
Знаеш ли, че има отбелязани в историята и други случаи на масово изглупяване на цели популации - некви космически лъчи ли са, некви геоматнитни колебания ли, или тайнствени техники на зомбиране ама има цели периоди, когато настава масов ***^отизъм сред стадото и блеят в един глас оди на глупостта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Alee
преди 7 години
http://profit.bg/kompanii/posrednitsi/obeshtanie-na-i-mask-kam-avstraliya-zapali-ukrayna-i-nova-zelandiya/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Alee
преди 7 години
Така ще е, и в други страни се получава същия ефект. ВЕИ произвеждат енергия не винаги когато и колкото ни трябва. А съхраняването й за моментите на голямо потребление е изключително скъпо (батериите са все още на много високи цени).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още