IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо старите инструменти за намаление на неравенството не работят

Силни профсъюзи, масово образование, високи данъци и държавни трансфери свиха неравенството преди почти половин век, припомня Бранко Миланович

13:00 | 26.03.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С това Миланович не иска да каже, че хората просто искат само по-ниски данъци и не са наясно, че системата за социално осигуряване, безплатно образование, модерна инфраструктура ще т. н. ще изпадне в колапс без високи данъци - но електоратът е силно скептично настроен срещу предимствата, които могат да възникнат от допълнителен данък върху доходите. И затова такива увеличения на данъците по всяка вероятност ще се приемат зле от избирателите.

И така, ако неравенството представлява заплаха за социалнатая хомогенност и демокрацията, то какви инструменти трябва да се използват, за да се борим с него? Според икономиста човечеството достига момент, в който не може да напредне допълнително с класическите инструменти, но може да си постави нова цел - егалитарен капитализъм, базиран поравно на капитал и умения.

Такъв капитализъм може да генерира дори и без големи преразпределителни усилия от държавата едно добро балансиране: ако богатите имат само два пъти повече единици капитал и два пъти по-високи способности от бедните, а доходите от капитал и умения са приблизително равни, тогава общото неравенство не може да бъде по-голямо от съотношението 2 към 1.

Как може да се постигне това сближаване? Що се отнася до капитала, чрез прехвърлянето на активи. Що се отнася до работата - най-вече чрез сближаването на доходите, произтичащи от почти идентични умения. Така че в единия случай става въпрос за сближаване на ресурсите, и в другия - за сближаване на приходите, които се получават от ресурсите (в случая - образованието).

Да започнем с капитала. Стар и добре известен факт е, че концетранцията на богатство е особено силна още през 70-те години на миналия век дори в богатите страни.

Това е една от основните причини, поради които промяната в относителната мощ на капитала над труда и по-високия дял на капитала от нетната продукция се прехвърля директно в по-високата степен на междуличностно неравенство.

Този очевиден факт се пренебрегва често, защото е толкова очевидно - ние сме свикнали да мислим, че неравенството в доходите се увеличава, когато се увеличава делът на капитала. Да, това е вярно, но е вярно, защото капиталът е изключително концентриран и следователно увеличението на такъв изключително неравностоен източник на доходи увеличава цялостното неравенство.

Но ако притежаваният капитал е по-малко концентриран, то тогава увеличението на дела на капитала, което може да е неизбежно поради международни събития като обръщането на Китай към капитализма, няма задължително да доведе до увеличаване на неравенството в богатите страни.

Методите за намаляване на концентрацията на капитал не са нови или непознати – те обаче никога не са ползвани сериозно и последователно.

Тези методи може да се разделят на три групи – данъчна политика (вкл. минимален гарантиран доход), която прави притежаването на акции атрактивно за малките и средните акционери, второ – опции за служителите или други стимули за тях, и трето – налагане на данък върху наследствата и данък „богатство“, за да се компенсира достъпът до капитал чрез употреба на данъчните приходи да получаване на капиталова субсидия от всеки младеж (както предлага Тони Аткинсън, професор в университета в Оксфорд).

Какво трябва да се стори по отношение на работата? В богатите и добре образовани общества не става дума само за подобряване на достъпа до образование на хората (макар че, разбира се, и това е важно), но преди всичко за изравняване на доходите, реализирани от хората със сходно образование. В миналото разликите в продължителността на обучението са били важен източник за неравенството на доходите. Днес разликите в доходите въпреки идентичния период на обучение се обуславят от възприемани или реални разлики в качеството на училищата.

За да се намалят тези неравенства, трябва да бъдат уеднаквени качествата на училищата, което предполага в Съединените щати, но и в Европа, подобряване на качеството на публичните училища (Бърни Сандърс подчерта тази нужда в предизборната си кампания). Тази цел може да бъде постигната само чрез големи инвестиции в общественото образование и чрез премахване на многобройните предимства (включително освобождаване от данъци), на които се радват редица частни университети.

Ако рамковите условия между държавните и частните училища не се приведат в съответствие, то единствено увеличението на периода на обучение или рядката възможност за децата от по-ниската средна класа да посещават елитен университет няма да намали неравенството на доходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 6
Императорът
преди 7 години
Дългоносков е прав, но има и друго. Погрешно е да се смята, че високите данъци, водещи до високо ниво на преразпределение на парите на данъкоплатците бори бедността - напротив: то я СЪЗДАВА. Така все по-нарастващ процент индивиди виждат изгодата да "работят" социално слаби - те превръщат бедността в професия. Отделно - в планетарен мащаб - огромни средства от "богатите" страни изтичат като подпомагане към Негрия - от това положението там не се подобрява, но "богатите" страни обедняват. Ного хора, прекалено левичарски ориентирани, не разбират, че богатството не е проблем: проблем е БЕДНОСТТА - а тя се самогенерира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Елементарен анализ защото не се споменава нищо за офшорките които са нелоялна конкуренция тоест незаконни защото пред закона всички стопански обекти са равни но когато фирмите в офшорки плащат 30-80% по-малко данъци спрямо другите фирми в държавата означава НЕРАВЕНСТВО ПРЕД ЗАКОНА(Конституцията чл.19 т.2) Преподавателя в американския университет "Бъркли" Габриел Зукман автор на книгата за скритото богатство на нациите твърди ,че 7,6 трилиона долара са укрити данъци които невлизат в бюджетите на всички държави в света заради офшорките - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142Само с забрана на офшорките 3% бюджетни дефицити на САЩ и ЕС стават 2-3% бюджетни излишъци които трябва да се инвестират в точно определени неща за да се избегнат катастрофите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
pinoccio
преди 7 години
Остава едно огромно неразбиране, че капиталът има присъща склонност, вътрешна природа да се концентрира. Никакви мерки не могат да помогнат срещу това, защото би означавало да се посегне на самия капитал. Тома Пикети пише същото в своята предизвикала фурор книга - за мерки срещу концентрацията на капитала като метод за борба срещу неравенството. Но това са алабализми, защото не биват разглеждани продуктивният и непродуктивният капитал поотделно, а всичко накуп като подуенския битак. Капиталът има свое вътрешно неразрешимо противоречие - нормата на печалба спада с въвеждането на високи технологии и по-дълбокото разделение на труда. Нормата на печалба спада и с вкарването на повече капитал в производството, защото се забавя растежът като цяло. Затова капиталът започва да бяга към финансиализацията, която е последното му убежище - схемата "пари-пари-пари прим". Следващият етап е да вземе на Вуте магарето срещу откуп. Тогава ще излезе най-фундаменталният труд - "Капиталът срещу Вуте".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още