IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър най-сетне въвежда здравно осигуряване

След 16 години дискусии, отлагания, политическа, синдикална и съсловна конфронтация парламентът даде ход на здравната реформа

08:12 | 28.06.17 г. 15
<p>
	Държавната болница в Никозия. <em>Снимка: Бранислава Бобанац</em></p>

Държавната болница в Никозия. Снимка: Бранислава Бобанац

Сега: ограничения по доход за безплатно медицинско обслужване

В Кипър в момента не се плаща самостоятелна здравна осигуровка. Здравното покритие е включено в социалноосигурителната вноска, без да е записано в нея като отделен процент. Безплатно медицинско обслужване се полага само в държавните болници. За да имат право на него, гражданите, освен, че задължително трябва да имат социална осигуровка, трябва да отговарят и на изисквания за доход. Достъп до безплатно лечение имат само тези от осигурените, чийто годишен доход е до 15 400 евро на човек, за двучленно семейство максималният размер на годишния доход е до 30 750 евро, а за децата се добавят по още 1700 евро.

Държавните болници, които са по една във всяка от петте области на Кипър /без окупираните територии/, се задъхват от огромни опашки и листи на чакащи, спешните отделения, към които вечер и през нощта се насочват повече хора и без социални осигуровки, са препълнени, въпреки, че в тях се плаща такса от 10 евро. Държавните лекари и медицински сестри периодично протестират за извънредните часове труд и заплатите. Лечението в частните болници е срещу заплащане кеш или чрез застраховка в частните застрахователни компании.

През 2017 г. здравеопазването в Кипър разполага с бюджет от 555.2 млн. евро, което е с 12.2 млн. евро повече от 2016 г. Въпреки увеличението, финансовият министър Харис Георгиадис неведнъж призовава за по-рационално разходване на средствата в сектора, за борба с постоянно растящата стойност на здравните услуги и намаляване на листата на чакащите за изследвания и лечения. Според него трябва да се направи промяна така, че без да се натоварват публичните финанси да се осигури по-добро и по-ефективно използване на ресурсите.

“Огромна загуба на публични средства” в съществуващата здравна система и бюрокрация в нея, която поражда “корупционни огнища”, има и според здравния министър Йоргос Памборидис. “С въвеждането на автономията на болниците и Gesy ние се стремим да сложим край на тези явления”, увери той.

Промяната: здравни осигуровки в съчетание с доплащане

Новата система поставя кипърското здравеопазване върху ключовите европейски принципи - универсално покритие от здравни грижи за всички граждани, справедливо разпределение на разходите и социална солидарност, свободен избор на лекар и медицински услуги от пациентите при конкуренция между доставчиците им в публичния и частния сектор.

Тя ще бъде въведена поетапно през 2019 и 2020 г., като вноските във фонда за нейното финансиране ще се събират от три източника – работещите, работодателите и държавата.

Първата фаза стартира от 1 юни 2019 г., само в извънболничната медицинска помощ. Три месеца по-рано, от 1 март 2019 г., кипърците и всички работещи в страната, включително български граждани, ще започнат да се осигуряват здравно. Заетите на трудов договор ще плащат 1.7% от заплатата си, а за сметка на работодателите им ще бъдат 1.85%. Самонаетите лица ще дължат 2.55%. Държавата ще участва с 1.65%.

Година по-късно, от 1 юни 2020 г., ще започне втората фаза на реформата, която ще обхване и болничната помощ. Осигуровки за нея започват да текат от 1 март 2020 г. За работещите те ще са в размер на 2.65%, за работодателите – 2.9%, за самонаетите – 4%, за държавата - 4.7%.

В допълнение към направените вноски се въвежда доплащане при самото ползване на медицинските услуги /по подобие на потребителската такса в България/. Сумите ще са минимални – от 1 до 10 евро, като няма да се плаща за посещение на семейния лекар. Целта е по този начин да се насърчава отговорното използване на медицинските услуги и да се предотвратят злоупотреби, посочи министър Памборидис. Освен това се слага горна граница на тези допълнителни суми – максималният им размер за годината е 300 евро, а за социално слабите пациенти той е 75 евро.

Последна актуализация: 23:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 6 години
моля емигранти миещи чинии да не дават акъл на хората които хранят техните майки чрез данъците си !!! ... и понеже отново лъсна тъпoтията ти .. да ти кажа че, Ордин е българска територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 6 години
с хора като теб в тази държава и по лоши времена може да дойдат ... изобщо не подценявам вашата глyпост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 6 години
Пи.що.ва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 6 години
"сега остава и да е верно, ама не е ... но да повторя, онези маркобесни години никога не трябва да се връщат, 500 години под турско бяха по леки от последните 100 под руско робство."Ми то има лесно бе Кухой , клъц *** и влака за Одрин...сетне рахат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
"Австрийския министър на отбраната на Ханс-Петер Доскоцил заяви, че е притеснен за все по-голямото влияние на исляма в Югоизточна Европа."Виждаме на Балканите се зароди пълзящо лавинообразна ислямизация", каза в интервю за немския вестник Die Welt влиятелният австрийски социалдемократ."На Балканите се загубва тежестта на ЕС. От друга страна, там са Турция и Саудитска Арабия, който градят своето влияние", допълва Доскоцил."Ще празнувате скоро с бегеманчето освобождението от руско с пилаф и шербет... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Нема страшно - скоро ше се върнат хубавите години на турското и ше се оправите съвсем. Руското ше остане само като лош сън... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 6 години
нали, кофти е да си руска предател :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
хамстер
преди 6 години
500 години под турско бяха по леки от последните 100 под руско робство. --------------------------------------------------тоя път изкърти ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
сега остава и да е верно, ама не е ... но да повторя, онези маркобесни години никога не трябва да се връщат, 500 години под турско бяха по леки от последните 100 под руско робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Избитите противници на режима от 1923-1944 са май повечко от изядените от прасетата след 1944.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още