IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър най-сетне въвежда здравно осигуряване

След 16 години дискусии, отлагания, политическа, синдикална и съсловна конфронтация парламентът даде ход на здравната реформа

08:12 | 28.06.17 г. 15
<p>
	Държавната болница в Никозия. <em>Снимка: Бранислава Бобанац</em></p>

Държавната болница в Никозия. Снимка: Бранислава Бобанац

Автономия на болниците и 30 млн. евро за софтуер

Въпреки, че миналата седмица с консенсус бе даден ход на здравната реформа, има още много дълъг път да се извърви като нормативна база и конкретна реализация, и рисковете в него не са малко, предупреждават и правителството, и политиците.

Като най-голямо предизвикателство се смята подготовката на публичния здравен сектор за работа в условията на новата здравноосигурителна система. Разточителните и зле организирани сега държавни болници трябва да станат автономни и да се конкурират пряко, на равни начала, с частните болници за оказването и заплащането на медицинските услуги. Като автономни стуктури, за да бъдат жизнеспособни, те трябва да въведат модерен модел на управление и да рационализират разходите си, обясняваха от правителството. Според критици обаче тази трансформация е трудна, почти невъзможна, което заплашва да превърне новата система в “черна дупка”, където се изливат все повече и повече от парите на данъкоплатците.

Законът за автономия на държавните болници, който бе приет миналата седмица, бе най-трудният, най-конфликтният и най-дълго обсъжданият в подготовката на здравната реформа. Месеци наред ескалира напрежението между здравното министерство, синдикатите и съсловните организации заради въпроса за запазването на трудовоправните отношения на медицинския персонал в болниците след влизането в сила на новата система. След дълги преговори, включително и с пряката намеса на президента Никос Анастасиадис, държавата и синдикатите постигнаха съгласие, което отвори и пътя на законопроекта към парламента.

Правителството ще подкрепи всички преразходи в държавните болници за първите 5 години след въвеждането на Gesy, но ще има строг контрол и мониторинг за правилното използване на ресурсите, предупреди министър Йоргос Памборидис.

С новото законодателство бе създадена и специална структура - Държавна организация за здравни услуги /State Health Services Organisation/, която ще изпълнява и контролира автономията на държавните болници. До влизането на новата система в действие тя трябва да изготви и подробен списък с цените на медицинските услуги, по които ще бъде заплащана дейността на лекарите и лечебните заведения, присъединили се към Gesy.

Важна задача за спазване на графика на здравната реформа има и Организацията за здравно осигуряване /Health Insurance Organisation/. До юни 2019 г. тя трябва да е осигурила “гръбнака на Gesy” - необходимия софтуер, без който въвеждането на който и да е аспект на системата е невъзможно, смятат в Кипър. Информационната система ще поддържа цялата електронна медицинската документация – тя ще регистрира и съхранява данни както за направените осигурителни вноски, така и за използваните медицински услуги в здравното досие на пациента. През март Организацията за здравно осигуряване подписа 7-годишен договор за доставка и управление на софтуера на стойност от почти 30 млн. евро.

Застрахователите – загуба до 50% от оборота

Гласуваният от парламента старт на реформата вече събра подкрепа и недоволство от бизнесучастници в здравния сектор.

Промяната бе посрещната като много важен момент за Кипър и неговите хора от Кипърската асоциация на научноизследователските фармацевтични компании /KEFEA/. В специално изявление ръководството й я приветства, като отбеляза, че един от основните въпроси, пред които ще се изправи Gesy, е гарантирането и подобряването на достъпа на пациентите до лекарства, включително до нови безопасни и ефективни процедури.

Застрахователните компании обаче не са благоразположени към въвеждането на новата система, тъй като рискуват да загубят до 50% от оборота си. Само два дни преди решаващото гласуване в пленарната зала бордът на Асоциацията на застрахователите в Кипър /Insurance Association of Cyprus/, в която членуват 30 компании с 235 000 клиенти, изрази несъгласие с предложения пакет законопроекти. Асоциацията предупреди, че Националната здравна схема е неадекватна, тъй като здравно осигуряване при държавен монопол, при един платец, не може да се управлява икономически ефективно, и истинската й цена ще бъде много по-висока. Организацията иска да види осигуряване с мулти-платец, който включва и частните застрахователи. При одобрения модел хората, които досега са имали медицинска застраховка, ще бъдат принудени да отменят договорите си и да плащат само задължителната вноска, което ще доведе до големи загуби в застрахователния сектор, заявиха неговите представители.

Здравната реформа обаче застана на старта със значителна гражданска подкрепа. Тя дойде от Общокипърския социален алианс, обединяващ 38 синдикални, пациентски, потребителски организации, според който с въвеждането на Gesy ще се отговори на нуждите на обществото за справедливост и универсален достъп на гражданите до висококачествено и ефективно здравеопазване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 6 години
моля емигранти миещи чинии да не дават акъл на хората които хранят техните майки чрез данъците си !!! ... и понеже отново лъсна тъпoтията ти .. да ти кажа че, Ордин е българска територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 6 години
с хора като теб в тази държава и по лоши времена може да дойдат ... изобщо не подценявам вашата глyпост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 6 години
Пи.що.ва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 6 години
"сега остава и да е верно, ама не е ... но да повторя, онези маркобесни години никога не трябва да се връщат, 500 години под турско бяха по леки от последните 100 под руско робство."Ми то има лесно бе Кухой , клъц *** и влака за Одрин...сетне рахат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
"Австрийския министър на отбраната на Ханс-Петер Доскоцил заяви, че е притеснен за все по-голямото влияние на исляма в Югоизточна Европа."Виждаме на Балканите се зароди пълзящо лавинообразна ислямизация", каза в интервю за немския вестник Die Welt влиятелният австрийски социалдемократ."На Балканите се загубва тежестта на ЕС. От друга страна, там са Турция и Саудитска Арабия, който градят своето влияние", допълва Доскоцил."Ще празнувате скоро с бегеманчето освобождението от руско с пилаф и шербет... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Нема страшно - скоро ше се върнат хубавите години на турското и ше се оправите съвсем. Руското ше остане само като лош сън... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 6 години
нали, кофти е да си руска предател :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
хамстер
преди 6 години
500 години под турско бяха по леки от последните 100 под руско робство. --------------------------------------------------тоя път изкърти ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
сега остава и да е верно, ама не е ... но да повторя, онези маркобесни години никога не трябва да се връщат, 500 години под турско бяха по леки от последните 100 под руско робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Избитите противници на режима от 1923-1944 са май повечко от изядените от прасетата след 1944.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още