IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската рецепта за криза и хаос в Средиземно море

Подкрепата за Либия и новите изисквания към неправителствения сектор с нищо няма да забавят потока от нелегални мигранти към Италия

09:07 | 29.07.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тъй като броят на хората, които се опитват да достигнат Европа по опасния маршрут през Средиземно море, се увеличава, Италия и Европейският съюз (ЕС) наскоро одобриха нови мерки за "спиране на миграционния поток".

За съжаление, това, което предлагат - допълнителна подкрепа за либийската брегова охрана и "кодекс на поведение" за неправителствените организации, които работят с мигрантите и бежанците, ще причини по-големи вреди, пише онлайн изданието Politico в свой анализ.

Наливането на милиони евро в обучения на бреговата охрана на Либия - организация, чиято легитимност и надеждност са също толкова продънени, колкото и самата страна, е централна част от плана на ЕС за забавяне на миграционните потоци.

Подходът обаче е неправилен и неуспешен, посочва се в анализа. Ако Италия и ЕС продължат да очакват положителни резултати от губещата формула, те ще бъдат отговорни за излагането на още повече животи на риск, посочва изданието.

Либийската брегова охрана е обвинена в множество нарушения на морското право и човешките права от страна на различни спасителни организации. Участници в спасителни операции в Средиземно море алармират, че са били свидетели на ситуации, при които точно либийската брегова охрана са компрометирали операции.

В една такава ситуация представители на либийската брегова охрана са се качили на борда на лодка с нелегални имигранти, заплашвали са хората с оръжия и са искали пари, мобилни телефони и лични вещи. Последвала е и стрелба във въздуха, след която е настъпила масова паника. Десетки хора са скачали във водите на Средиземно море в опит да доплуват до спасителния кораб наблизо.

Дори и обаче либийската брегова охрана по някаква случайност да осъществи успешна спасителна операция, тя ще връща хората в нехуманни центрове за задържане в Либия. Хората описват тези центрове като „затвори“, където задържаните са държани гладни, в много случаи са и изнасилвани и са принуждавани да се обаждат на членове на семействата си с искане за откуп.

Кодексът на поведение за неправителствените организации, участващи в средиземноморските спасителни операции, е още по-лицемерен и тревожен, посочва изданието. Организациите всъщност отдавна се придържат към стриктни правила и спазват установените хуманитарни принципи на човечност, неутралитет, независимост и безпристрастност, както и всички международно приети и спасителни и морски закони.

Както със сигурност знаят и Италия, и ЕС, координационният център за морски спасителни операции в Рим координира всички търсещи и спасителни дейности в Средиземноморието. В съответствие с международното морско право всеки кораб - включително всички кораби на неправителствени организации, участващи в спасителни операции, получава и изпълнява нареждания от този координационен център за това къде безопасно може да се провеждат спасителни операции.

Центърът успява да се справя с това мащабно предприятие перфектно, въпреки засилените потоци към брега на Италия. При липсата на конкретни примери, в които неправителствените организации са нарушили правомощията на Центъра, международното морско право или установените хуманитарни принципи, настояването за въвеждането на кодекс за поведение е празно отклонение, което подкопава приноса на неправителствения сектор, посочва изданието.

Наливането на допълнителни ресурси в Либия няма да направи Средиземно море по-безопасно, нито ще подобри нечовешките условия в либийските центрове за задържане, където спасените лица ще бъдат върнати.

По същия начин извиването на ръцете на неправителствения сектор, което поема голяма част от отговорностите за операциите в Средиземноморието, докато ЕС продължава да се бави с изпълнението на ангажиментите си, ще затрудни работата и ще доведе до загуба на хиляди животи.

Европа трябва да излезе с реални решения. Нуждаем се от силен ангажимент за подобряване на условията в отправните държави, разширяване на специализираните операции по търсене и спасяване в Средиземноморието и осигуряване на достойно, безопасно и законно преминаване на границите на лица, търсещи убежище.

Без тези основни съставки нито едно предложение няма да неутрализира причините, поради които хората не виждат друг избор, освен да предприемат опасно пътуване към Европа в търсене на сигурност, заключава изданието.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
"Европа трябва да излезе с реални решения. Нуждаем се от силен ангажимент за подобряване на условията в отправните държави, разширяване на специализираните операции по търсене и спасяване в Средиземноморието и осигуряване на достойно, безопасно и законно преминаване на границите на лица, търсещи убежище."Ами пуснете една ферибоотна линия Триполи - Рим па се наслаждавайте на хуманността си после !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
pecan
преди 6 години
Съгласен съм че най доброто решение е стрелба . Смешния рев на с*росоидите в тази статия е ясен . Все пак стъпка в правилната посока на европейците . Забраната на неправителствените с*росоидните фондации също е добро решение . Средиземно море е голямо и може да поеме много ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
scott
преди 6 години
САЩ настояват на експеримента мултикелтерализ.Сега, е мимента, тестват гранацита, при която БЕЛИТЕ ше престанат да се напъват и работат. или ше фанат калашниците................само това ги интересива: КОГА? Както у апониа, техниа икономически експеримент ги интересува ЕДИНСТВЕНО прехода от дефлециа към хиперинфлациа. Кога и как ше се случи.....И ГИ НАДУВАТ С ТРИТЕ СТРЕЛИ! Чакат отката и при двата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
Dimat
преди 6 години
"Най-голямата демокрация в Света,САЩ",продължава да си строи "най-голямата демократична ограда" по границата с Мексико и продължава "най-демократично",да разстрелва всеки опитал се да премине нерегламентирано тази ограда.Тях,обаче,никой не ги съди,не им размахва назидателно пръст,не им изпраща милион НПО,за да бъдат управлявани чрез тях!!!Защото,те са "най-добре въоръжената до зъби демокрация" и са си извоювали "демократичното право",да показват така пломбираните си зъби по цял Свят!Даже са създали безброй световни "демократични" организации,като ООН,НАТО,МВФ,СБ...да не ги изброявам,които зорко следят за спазване указанията на "най-добре пломбираната зъбно демокрация"!По силата на силата на тази световна "демокрация",за управление на най-вярната си колония ,наречена ЕС,бяха назначени чрез "демократични избори",едни много демократични агенти,на най-демократичните охранителни фирми в Света, ЦРУ,Мосад,МИ6,за да запълнят ЕС,с ислямски демократи от Азия и Африка!Това е демокрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още