IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мигрантската вълна към Испания се засилва

Нелегалните имигранти към Европа все повече предпочитат този маршрут заради размирната Либия и по-ниската цена, която плащат на трафикантите на хора

18:15 | 10.07.17 г. 2
<p>
	За периода януари-юни повече от 6 400 души са спасени в морето между Мароко, Алжир и Испания в сравнение с 8 100 души за цялата 2016 г. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

За периода януари-юни повече от 6 400 души са спасени в морето между Мароко, Алжир и Испания в сравнение с 8 100 души за цялата 2016 г. Снимка: Архив Ройтерс

Броят на мигрантите, които пристигат на южното крайбрежие на Испания, се увеличава повече от два пъти през 2017 г. в сравнение със същия период на миналата година, тъй като те все по-често предпочитат да избягват раздираната от конфликти Либия по пътя си към Европа, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Осем кораба с 330 души на борда са спасени в края на миналата седмица в морето между Североизточно Мароко и Югоизточна Испания.

"Ние сме притеснени, защото виждаме числа, които не сме виждали от години. Това е опасна зона, където теченията са много силни", коментира говорителят на испанския клон на групата за права SOS Racisme Микел Арагуас.

През миналата седмица от лодка с 52 души на борда, обърната от силна вълна, са спасени само 3-ма души. Според Агенцията на ООН за бежанците това е една от най-големите трагедии с мигрантите през последното десетилетие в испанското Средиземноморие.

Италианският морски маршрут остава най-популярен за мигрантите, отбелязва Агенцията. Италия е приела 85 хил. от общо около 100 хил. души, пристигнали в Европа по море през първото полугодие, показват данните на Международната организация по миграция.

Испанският маршрут обаче става все по-популярен за мигрантите. За периода януари-юни повече от 6 400 души са спасени в морето между Мароко, Алжир и Испания в сравнение с 8 100 души за цялата 2016 г.

Огромното мнозинство от мигрантите, които идват в Европа, са африкански граждани от държавите на юг от Сахара, които бягат от бедност или конфликти в родните си страни. Повечето от тях са от Гамбия, Гвинея или Кот д`Ивоар.

Много мигранти, които преминават през Либия, която изпадна в хаос след свалянето на диктатора Муамар Кадафи през 2011 г. заради конкуренцията на различни милиции и администрации, които се опитват да контролират богатата на петрол страна, съобщават за драматични практики на злоупотреби.

Някои от тях твърдят, че са продавани на пазари за роби, измъчвани и лишавани от свобода. Международните агенции съобщават за нечовешки условия в лагерите за мигранти в Либия. Заради това някои мигранти предпочитат да тръгнат към Европа през Алжир и Мароко и оттам да прекосят Средиземно море до Испания.

Този маршрут е и по-кратък, заради което е и по-евтин. Цените, начислявани от контрабандистите, са намалели до около 900 евро на човек в сравнение с 1 500 – 2 000 евро през 2016 г., според испанските власти.

Мароко освен това е занижил контрола, както твърди Испания, докато агенцията на ЕС за граничен контрол Frontex твърди, че няма промяна в „граничната бдителност“.

Неотдавнашните социални вълнения в района Риф в северната част на Мароко изглежда също допринасят за засилването на миграционния натиск върху Испания, отбелязва изданието.

Рискът и голямата вероятност за трагична смърт във водите на Средиземно море не възпират мигрантите. Над 2 200 души са загубили живота си тази година, опитвайки се да прекосят Средиземно море от Северна Африка, според данни на ООН.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
"Великите Географски Открития" ама тоя път за неггрите да видят Шпанците навремето добре ли им е било на тузземците кат са идвали испанските кораби и са ги требили да им ограбят богатствата ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още