IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изправя ли се Венецуела пред реална опасност от фалит?

Досега правителството приоритетно плащаше падежиращия дълг, но заради икономическата ситуация недостигът на ликвидност става все по-осеазем

14:44 | 14.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Венецуела преживява най-тежката политическа криза от десетилетия, белязана от недостиг на храни и масови протести. Положението обаче може да се влоши още повече, тъй като над страната витае заплахата от неплатежоспособност, съобщава Франс прес.

При такъв сценарий достъпът до капиталовите пазари ще се затвори незабавно за богатата на петрол, но бедна на ликвидност страна. Тогава кредиторите й биха могли да конфискуват активите на държавната петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA), включително петролни танкери, рафинерии, банкови сметки, а така хуманитарната криза ще се задълбочи, предупреждава агенцията в свой анализ.

Каква е обаче вероятността Венецуела да обяви неплатежоспособност по дълга си, оценяван на 100 млрд. долара?

Досега правителството на президента социалист Николас Мадуро правеше всичко, за да избегне това, плащайки с приоритет падежите по дълга, вместо да внася така необходимите храни и медикаменти.

Производството и петролните постъпления обаче намаляват. Валутните резерви вече са едва 10 млрд. долара, повечето под форма на златни кюлчета, съхранявани на сигурно място в Каракас.

През октомври и ноември има ключов падеж: Венецуела и PDVSA трябва да погасят транш от 3,8 млрд. долара.

Според анализатори Венецуела ще плати, но при липсата на ликвидност икономическото положение в страната ще се влоши. Очакванията са съчетанието от рецесия и почти хиперинфлация с политическа криза да предизвика смяна на правителството.

Доверието в способността на Венецуела да погасява дълга си също е разклатено след избирането в края на юли на всемогъщото Учредително събрание. Дълговите споразумения са изготвени според американското право, а САЩ не признават Учредителното събрание, определяйки го като нелегитимен инструмент на диктатурата на президента Мадуро.

Според много анализатори единственият избор за Каракас е да предоговори изплащането на дълга. За това обаче може да се окаже пречка международното отхвърляне на Учредителното събрание.

Най-големите кредитори на Венецуела са Китай и Русия с обща експозиция от около 50 млрд. долара.

Китай е е кредитирал с около 60 млрд. долара Венецуела между 2007 и 2014 г. Заемът трябва да бъде върнат в петрол, чиято цена по онова време достигаше 100 долара за барел. Оттогава обаче петролните котировки се сринаха и от 2015 г. са под 50 долара, а и Венецуела не успява да предостави необходимото производство. Така че Пекин дискретно спря кредитирането за страната.

Китай вече си е върнал малко от заема, но Каракас има да връща още голяма част, според Франсиско Моналди от Университета Райс в Тексас и търговския институт ИЕСА в Каракас.

"Венецуела изпраща 400 млн. барела петрол годишно на Китай, за да плаща дълга си, но това е по-малко, отколкото трябва да плаща, тъй като китайците й дадоха гратисен период заради ниските цени на петрола", обяснява Моналди.
Русия от своя страна отпуска заеми на Каракас от 2011 г. Първо беше отпуснат кредит от 2,8 млрд. долара, за да купи Каракас противовъздушни системи и други оръжия. След това, както изглежда, от 2014 г. чрез държавната петролна компания Роснефт са отпуснати допълнително най-малко 6 млрд. долара.

Както и в случая с Китай, част от дълга трябва да бъде върнат в петрол.

Добивите на черно злато във Венецуела обаче непрестанно намаляват през последните две години, като броят на действащите платформи е спаднал от 75 на 49, според Пантеон Макроекономикс. Общо 40 процента от това производство отива директно за САЩ, които са най-големият клиент на страната. При тези условия Каракас трудно може да да изпълнява ангажиментите си.

Като гаранция по руския кредит Венецуела е предложила 49,9 процента от Ситго (Citgo) - рафинерия и верига бензиностанции към PDVSA в САЩ. Според Франсиско Моналди предприятието струва 8 млрд. долара. В случай на неизпълнение Ронсефт ще може да придобие Ситго, но това вероятно ще бъде в конфликт с американските санкции срещу Русия.

"Американското правителство няма да се зарадва от идеята Роснефт да поеме контрола над една рафинерия и верига бензиностанции в САЩ", изтъква Хуан Карлос Родадо, ръководител на отдел Латинска Америка в инвестиционната банка Natixis в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 6 години
Заплашена ли е Венецуела от фалит с нейния дълг от 100 милиарда долара? А ми разбира се. Понеже не е член на ЕС. Ако Венецуела беше Гърция, чийто дълг е многократно по-голям никакъв фалит нямаше да я зяплашва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още