IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия и долината на река Меконг като алтернатива на Китай

Очаква се в идните 3 години БВП на страната да нараства с над 7 % годишно, изпреварвайки Поднебесната империя със средно 1%

08:45 | 21.09.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основен фактор за по-бързия от средния растеж е демографията - средната възраст на населението на четири от петте страни е 30 и по-малко години. Ситуацията напомня на положението в Китай преди 10-15 години.

Допълнителни фактори са засилващата се интеграция, изразена в намаляване на търговските бариери и ограниченията пред движението на капитали на фона на създаването на икономическата общност на страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) през 2015 година. Продължават и тенденции, които са традиционни за развиващите се икономики, като урбанизацията и растежът в производителността на труда.

При това валутите на страните в региона на Меконг се отличават със завидна стабилност. За пет години виетнамският донг например е отслабнал спрямо долара с под 9 %, тайландският бат - с до 7 %, а камбоджанският риел дори е останал без промяна. В годишно изражение това означава поевтиняване с около 1-2 % на кошницата регионални валути, което е несъществено предвид мащабите на очакваната доходност.

Сред достъпните финансови инструменти, даващи възможност за участие в световния икономически растеж и свързаното с него увеличаване на финансовите показатели на компаниите, за частните инвеститори най-близки и разбираеми са акциите. Въпреки сходните темпове на икономически растеж финансовите пазари на отделните страни от района на Меконг се развиват доста нееднородно. Най-показателен пример е Виетнам, изминал пътя на търгуване на акциите на две компании през 2000 година, до над 1000 в момента. На другите борси в региона - в Камбоджа, Лаос и Мианма - са листвани акциите само на 4-5 компании. Предвид изпреварващата динамика на развитие и целенасочеността на правителствата да правят приватизации, тези страни са напълно способни да повторят успеха на Виетнам. За изминалите десет години броят на търгуваните акции в региона на Меконг се е увеличил близо два и половина пъти.

В района преобладават компании с ниска капитализация - до 300 милиона долара - и поради тази причина важни фактори за успех са ръководството да е "на терена" и да има опит на местните пазари. Тези обстоятелства, заедно с особеностите при регулирането на младите пазари в района на Меконг, правят невъзможна дейността на големите фондове.

Затова глобалните играчи разглеждат местните компании в контекста на по-големи региони като Югоизточна Азия, АСЕАН и т.н. Има едва няколко специализирани фонда, които са се концентрирали само върху Меконг.

Предвид сравнително високото ниво на развитие на пазарите в Тайланд и Виетнам, за да добием представа за историческата доходност, трябва да насочим вниманието си точно към техните индекси.

За последната година и половина доходността на тези пазари, изчислена в долари, изпреварва доходността на индекса S&P500. Тайландският индекс се е повишил с 30 %, виетнамският - 32,7 %, докато S&P500 е заработил за инвеститорите си 18,5 %. Уверени сме, че в 15-годишна перспектива Тайланд и Виетнам отново ще излязат напред. На свой ред индексите на Камбоджа, Лаос и Мианма дават възможност на инвеститорите да се включат в развитието им на ранен етап.

За частните инвеститори най-подходяща е търговията с акции. Предполагаме, че заради нееднородността и динамичността на финансовите пазари на Меконг фондовете със стратегия за активно управление могат да покажат по-високи резултати. Точно така става, когато търсенето на отделни недооценени идеи в условията на недостатъчно покритие от глобалните играчи носи допълнителен доход. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
изненадан съм, че няма коментари, за най-динамичният икономически регион в момента.??!!! Браво на Бойчо - точно в 10-та, но няма кой да оцени...жалко..Ще подкрепя с един факт - когато преди 10-на години започнах да търгувам във Виетнам оборота на сесия бе 5 Мио$. Сега е над 100 Мио $ на сесия..За последните 24 месеца малко под 300 се листнаха на борсите във Виетнам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още