IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не, икономиката не е "астрология за момчета"

Стереотипите за икономиката трябва да бъдат разбити, за да не бъде изопачавана нейната социална, политическа и емпирична роля

17:29 | 14.01.18 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският сенатор от Небраска Бен Сас наскоро коментира в Twitter заслугите на академичните дисциплини. Той обяви, че природните науки, хуманитарните науки и дори спортът са по-висши от социалните науки. Икономистите обаче бяха пощадени в известна степен, тъй като според Сас тяхното поле застава над останалите социални науки, пише Ноа Смит в свой анализ за Bloomberg.

Малко вероятно е самият сенатор от Републиканската партия да има каквито и да е било конкретни познания в някоя от въпросните дисциплини, а презрението му спрямо тях може да идва от широко разпространеното схващане, че социологията, антропологията и социалната психология имат левичарски корени. В същото време неговото по-положително мнение за икономическите науки най-вероятно идва от стереотипа, че те са по-дясно клонящи дисциплини.

Последното изглежда се споделя от мнозина в другия край на политическия спектър. Авторката на американското издание Daily Beast Ерин Глория Раян отговори на коментара на Сас, като заяви в Twitter, че „икономиката е астрология за момчета“, а постът й беше споделен над 5000 пъти.

Дали Раян е права?

За съжаление, частта „за момчета“ със сигурност е така. Само около 13% от американските икономисти са жени. Само една-единствена дама – покойната Елинор Остром, е получавала Нобелова награда в областта. Мнозинството завършващи специалността са предимно мъже. В академичните среди жените обикновено получават по-малко признание за съавторство на икономически изследвания, техните трудове обикновено са по-дълго проверявани, а сексисткото отношение в областта е широко разпространено, пише още агенцията.

В икономиката очевидно наистина има проблем с половата дискриминация. Но в научен аспект наистина ли тя е толкова сходна с астрологията? Определено не.

На първо място – астрологията просто не работи. Човешките личности или житейски случки не могат да бъдат предвидени на базата на астрономически събития, станали по време на раждането. За разлика от тях, икономиката разполага с редица теории, които работят и то много добре. Те могат точно да предскажат на кои търгове потребителите ще платят най-високи суми и все пак ще останат доволни от покупките си. Те могат да увеличи броя на хора, които получават така необходимите им трансплантации на органи. Те могат да предвидят кой ще се вози на влак, преди още да бъде изградена жп линията. Те също така предсказват в какъв обем две страни ще търгуват помежду си, след като бариерите пред тях бъдат вдигнати.

 

Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 4
Bobacho
преди 6 години
Според мен астрологията е доста по-точна от икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
SickSix
преди 6 години
Като се абстрахирам, въпреки че ми е трудно, от феминистките коментари в статията и изводите за дискриминация без никакво логическо покритие, като цяло съм съгласен, че е смешно икономиката да се сравнява с астрологията, но определено имат някой сходни черти. Незнам кои икономисти са се почувствали засегнати от това, че теориите им били пренебрегвани, но само за пример ще дам г-н Щиглиц - Нобелов лауреат по икономика, световно признат експерт по икономика твърдеше няколко дни преди изборите в САЩ, че световната икономика щяла да рухне ако Доналд Дък, опа Тръмп спечели. Тезата му и много други сходни бяха излъчвани по Блумбърг, Файненшъл таймс и др., след това превеждани и публикувани в Инвестор. Е, мисля че е очевидно, че нито световната икономика, нито тази на САЩ или долара са "сринати", дори напротив говори се само за растежи, бумове и т.н. Макар и сравнението с астрологията да е неподходящо, не бих нарекъл икономиката - точна наука, нито пък примерите в статията - убедителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още