IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как вотът в Италия връща заплахата за еврозоната

Широката коалиция би била добре приета от пазарите, най-лошият вариант ще е коалиция между популистките победители

18:59 | 05.03.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изборите в Италия показаха изненадващата сила на популистките, евроскептични партии в страната. Това предизвиква опасения, че третата по големина икономика в еврозоната ще изпадне в продължителна политическа нестабилност, пише в свой анализ MarketWatch.

Първоначалните резултати от вота показват, че около половината от гласоподавателите са гласували в полза на популистките партии „Движение Пет звезди“ на комика Джузепе Грило и Северната лига. Основните партии в Италия претърпяват спад в подкрепата.

При 98% преброени гласове обаче нито една политическа сила не постига мнозинство. Това означава, че политическа криза може буквално да парализира страната за месеци наред, защото партиите ще се борят за различни варианти на коалиции.

Реубедителните резултати изпратиха италианските акции дълбоко на червено, като водещият индекс в Милано изтри 1,3%. Доходността по 10-годишните италиански облигации пък се увеличи, като премина 2% като знак за недоверието на инветиторите.

Анализаторите предупреждават, че предстоящите преговори за управлението ще са трудни и че бъркотията може да доведе до нови избори много скоро.

„След като през 2017 г. политическият риск в еврозоната се засили, неочаквано силното представяне на „Пет звезди“ носи много заплахи. Въпреки че през последните месеци официални представители на Движението смекчиха а реториката срещу еврото, евроскептицизмът в рамките на блока би могъл в крайна сметка да възстанови екзистенциалната заплаха за стабилността на еврозоната“, коментира пред MarketWatch Тимъти Граф от анализаторската компания Global State Markets.

„Създаването на правителство има много предизвикателства, но този резултат би могъл да подкопае силната консенсусна подкрепа, на която еврото в момента се радва. Италианските облигации също може да поскъпнат по-силно“, допълва той.

"Може да минат месеци на трудни преговори за формиране на правителство, което очевидно ще трябва да бъде подкрепено от една от двете големи радикални партии“, допълват и Холгер Шмидинг и Карстен Хесе, икономисти в Беренберг. Според тях обаче все още е нисък риска Италия да се насочи към референдум за напускане на еврозоната.

"Широката коалиция би била добре приета от пазарите, тъй като би могла да доведе до политическа стабилност и фискална дисциплина. Повторение на изборите може да удължи несигурността и да натежи на италианските активи“, прогнозира Матео Раменхи, главен инвестиционен директор за Италия в UBS Wealth Management.

Той подчертава, че най-лошият вариант за пазарите е съюз между Северната лига и „Движение Пет звезди“, но според него това е малко вероятно да се случи.

"Сложността на италианската система за гласуване прави много трудно да се установи какво ще се случи по-нататък и кога, но нито една от двете популистки партии не допада на пазарите. В този негативен контекст инвеститорите могат да бъдат благодарни, че разговорите на коалицията в Германия най-накрая стигнаха до край, а Ангела Меркел успя да запази позицията си на дългогодишен канцлер, макар и в крехък съюз“, казва и Ребека О'Кийфи от Interactive Investor.

"Дори в случай на евроскептична коалиция все още смятам, че действителният риск за напускане на еврозоната е нисък. Този формат на управлението обаче ще е най-неблагоприятният за пазарите заради отмятането от реформите и очертаващото се значително облекчаване на фискалната политика, което може да обърне и тенденцията за плавно свиване на държавния дълг“, казват от Danske Bank.  Движение Движение

Голямата изненада на тези избори е всъщност реалната степен, в която италианците се отдръпват от ЕС. Според всички анализатори евроскептичните партии печелят заради неспособността на досега управляващите страната да се справят с потока от нелегални имигранти и все още високото ниво на безработица в страната.

Това е още по-изненадващо на фона на факта, че Италия е един от основателите на ЕС и традиционно е един от най-силните привърженици на блока.

Очаква се интензивни преговори за опит за сформиране на правителство да започнат в края на март и началото на април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
Miraka
преди 6 години
"най-лошият вариант ще е коалиция между популистките победители" Да, много е лошо когато управляват тези, за които са гласували хората :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Hahoto
преди 6 години
Да бе да и един мармот завива шоколада в станиол :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
DELCHO SMOKA
преди 6 години
За Еврозоната няма просто заплаха, тя ще претърпи крах и е единствено въпрос на време, кой точно процес ще катализира самия старт. Парите на хората ще изгорят и това ще бъде естествен рестарт следствие на политическата и банкова безотговорност, както при самото създаване на съюза, така и при текущата му поддръжка.Не е въпрос просто на Италия, а е въпрос на дефицитно благосъстояние в условията на финансова безотговорност от страна както на правителствата, така и на ЕЦБ! Италия просто е сред най-слабите звена в момента, но какви да кажем за слона Франция? Нещата са сходни! Политиците си купуват време чрез дефицит, защото какво би станло след 10 или 20 години не е техен проблем. 20те години обаче са изминали, от последните които са го правели, и ние сме все по близо до деня за преброяването!Глобалисткият проект ЕС и валутата му Евро, съществуват все още, единствено и само, поради действията на ЕЦБ, която е почти единствения купувач на италиански дълг през послените 2 години! Не е съществувал и няма да съществува икономически строй или система, които да може по подобен начин да се самофинансират! Безотговорното печатане на пари от страна на ЕЦБ е просто една измамна Понци схема, която ще бъде за сметка на идващата икономическа депресия и всички спестявания на хората в банките. Хедонизмът и нереалната социална база в Запада днес, ще бъдат платени от следвщото поколение! Иначе за Италия, едва ли самосиндикално ще скъса с еврото или ще обяви фалит, но моментът, в който управлявщата статуквото политическа и финансова клика ще изгуби контрол е по-близко отколкото повечето хора предполагат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
Sandy
преди 6 години
Заплаха за бежанците може, но за еврото и икономиката в ЕС дори е добре, защото всяка лоша новина в ЕС поддържа нисък курс на еврото, а оттам знаете кви са плюсовете. Докараха я дотам, че курса на валутите да зависи от добри и лоши новини. Някой казал нещо и хоп нагоре, друг пръднал и си изцапал гащите, хоп надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още