IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 40-то място в класацията за борба с климатичните промени

Германия пада с пет места надолу, последните позиции принадлежат на САЩ, Русия и Саудитска Арабия

12:22 | 11.12.18 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България заема 40-та позиция в класацията на Индекса за ефективност в борбата с климатичните промени 2019 (The Climate Change Performance Index – CCPI), показват данни на статистическата организация Germanwatch. 

CCPI е създаден през 2005 г. и проследява обстойно промените в енергийните политики на 56 държави по света, които заедно са отговорни за около 90% от наличните емисии парникови газове в глобален мащаб.

Проучването се прави въз основа на стандартизирани критерии. Показателят е инструмент, създаден с цел повишаване на прозрачността в международната политика в областта на климата.

Неговата цел е да окаже политически и социален натиск върху онези страни, които досега не са успели да предприемат по-амбициозни действия по опазването на климата и да посочи държавите с най-добри практики във въпросната област.

Класацията показва обобщените резултати от CCPI, които се определят от представянето на страните по отношение на 14 индикатора в рамките на четирите категории „Емисии парникови газове“, „Възобновяема енергия“, „Енергийна употреба“ и „Политика по климата“.

климат климат

Първата позиция принадлежи на Швеция, чийто коефициент е 76,28 пункта. Скандинавската страна е следвана от Мароко, Литва, Латвия, Великобритания и Швейцария.

Всички тези страни имат добре развита политика за борба с климатичните промени и ограничаването на емисиите въглероден диоксид.

В средата на класацията са Украйна, Люксембург, Румъния, Франция, Бразилия, Италия и Египет, които показват умерени резултати в борбата с глобалното затопляне и постигането на ефективна трансформация към възобновяема енергия.

Германия пада 5 позиции надолу спрямо 2018 г., заемайки 27-о място, като след нея остават Холандия, Беларус, Гърция, Белгия, Чехия и Китай.

климат климат

Интересно е да се отбележи, че Китай влиза за първи път в средата на класацията след спада на количеството емисии на парникови газове в периода 2014-2016 г.

България е позиционирана на 40-о място, като плътно след нея са Полша, Унгария, Словения и Нова Зеландия.

Последните десет позиции принадлежат на Малайзия, Русия, Казахстан, Канада, Австралия, Тайван, Южна Корея, Иран, САЩ и Саудитска Арабия.

САЩ губят позиции главно заради излизането им от Парижкото споразумение за климата от 2015 г. по инициатива на американския президент Доналд Тръмп по-рано през годината и стимулирането на добива на шистово гориво и въглища.

климат климат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Споко, САЩ ше се оправят.Вече 4-ти танкер с втечнен газ от Ямал са купили за Северните си щати,що да втечняват в Луизяна, па да разтоварват в Бостън им иде горница.Та толкоз за еффтиния шистов газ!Нетолерантния тоталитарен руски е по й'офтин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
с тая разлика че нито въглищата, дървата, газта или тока замърсяват каквото и да е, а не се пише примерно за некой си Румен Гайтански дет заравя бокклука в земята .... ей тва е замърсяване а че ората плащат за да му пълнят лично неговите джобове му викаме преход към Капитализъм и Демокрация ... за тва никой не пише кое е зелено и кое е червено ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
deant
преди 5 години
Как е възможно увеличаването цените на тока и газста в момента да стимулира хората да преминат към тях, вместо да горят дърва и въглища? Същевременно раздаваме енергийни помощи в дърва и въглища? Държавата на абсурда въпреки, че НЕ опазва околната среда (напук на това, което казва studioaa, защото ние не опазваме нищо) ПАК е най-бедната в ЕВРОПА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
с две думи маллоумна статтия от такъв автор в тиккварски сайт дет свети кат коледна елха от реклами ако не си пуснал адклокъра ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
ааа не бе ако бехме на първо щеше съвсем да е на фотосинтеза, то не че са ората не са, но напускат зарад геноцида иначе ше станат и те "зелени" ..... :))а руснаците са винаги червени само дет Тъппаците в Тиквесторо не пишат как така само некви си 146 млн. на площ от 17 125 200 km замърсяват кат Сашш 320 млн. на площ от 9 826 675 km или в Швабия 90 млн. карат 90% дизели на 357 408 km .... То излиза щом дизелите са по отровни от цигарите че секи руснак има поне х 5 дизела дома и работат денонощно, а уж бедни били но замърсяят да си еббее майкката а в Индонезия са оранджеви даже ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
doba
преди 5 години
Така както виждам 'зелена' Индия и 'жълт' Китай(копаещи и горящи над 2/3 от въглищата в Света) класацията ми се вижда много съмнителна.А ние зад тях, това при въвеждане на серо-очистки ТЕЦ-овете ни, което в Азия се прилага само в Япония, поне за нея се сещам!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
Предпочитам България да е на последно място в тази класация зад САЩ, Русия и Саудитска Арабия. Опазването на околната среда е една от основните причини за бедността у нас. По-добре просперираща икономика на фона на отровена планета вместо бедни като църковни мишки, но на чист въздух...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още