IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онова специално място в ада*

От самото си зачатие Brexit е в ръцете на политици, загрижени единствено за кариерата си, смело говорещи безсмислици и разчитащи друг да носи отговорността

15:47 | 13.03.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изобщо поведението на британските политици около Brexit трудно подлежи на нормално описание. Повече му подхожда цитат от някой фарс, като любимия ни „Черното влечуго“: Brexit e вероятно най-лошото водачество, откакто викингският вожд Олаф Косматия погрешка поръчал 80 000 бойни шлема с рогата от вътрешната страна.

Тези дни на Острова много се спори кой е главният виновник за това състояние на нещата. Някои сочат споменатите Гоув, Фокс и Дейвис; други – познатия ни Найджъл Фараж, който от години получава тлъста заплата като депутат в Европейския парламент, за да обяснява какъв паразит е обединена Европа, и който неотдавна призна, че ако Brexit влоши твърде много нещата в родината му, ще отиде да живее другаде. Мнозина обвиняват и бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, който ненадейно промени мнението си и подкрепи Brexit точно преди референдума (между другото известният журналист Йън Хислоп казваше: „Често ме питат дали Борис е много, много интелигентен човек, който се преструва на идиот, и аз винаги отговарям: не“).

Само че, както отбеляза в един коментар GQ, всички тези лица са можели най-много да повлияят на решенията на другите. Истинската вина е у онези, които сами са вземали решения. Първо – у Дейвид Камерън, който предизборно обеща референдума с надеждата, че това ще му даде подкрепата на крайнодясното крило в собствената му партия, а после коалиционните му партньори либерал-демократи ще блокират провеждането му. Само че Камерън за своя изненада спечели самостоятелно мнозинство и трябваше да изпълни обещанието си. За сметка на това наруши следващото – че ще остане начело, както и да завърши вотът. Всъщност се оттегли на другия ден.
Същата грешка с обратен знак направи наследничката му Тереза Мей: свика извънредни избори през 2017, за да заздрави мнозинството си и по-лесно да прокара плана си за Brexit. Вместо това проигра мнозинството и стигна до унизителния рекорд да е премиерът, загубил вот в парламента с най-голямата разлика в историята.

Вероятно също толкова виновен е и лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин, чиято собствена неприязън срещу ЕС му попречи да оглави недоволните. Дори и сега, след безкрайната поредица от гафове, Мей продължава да има по-висока подкрепа от него.

Хората от другата страна на барикадата, в Брюксел, също можеха да се намесят неведнъж – примерно да намерят компромис с Камерън. Но тогава Туск и компания предпочетоха да се държат арогантно, уверени, че британците няма да направят такава глупост. Сега вече е малко късно да се говори за „запазено място в ада“ и така нататък.
И накрая солидна част от вината е на десния печат в Англия, който охотно разпространяваше всички измишльотини на кампанията Leave: как европейците източвали британската здравна каса (всъщност е точно обратното, но това послание, изписано върху червен автобус, си остана най-популялният символ на референдума), как парите за британските пътища всъщност се харчели в Полша, България и Румъния; как евробанкнотите предизвиквали импотентност; и накрая как чиновниците в Брюксел ще забранят канчетата за мляко и изкривените банани. Последното вероятно ви звучи познато: и у нас слушахме апокалиптични прогнози за забрани на шкембе-чорбата и домашната ракия. Дванайсет години по-късно шкембето и ракията си остават все така могъщи фактори в българския духовен живот.

„Пиша това като едно предупреждение към света“: така започва прословутият репортаж от Хирошима на Уилфрид Бърчет, първия журналист, видял опустошението от атомната бомба. Brexit e също толкова силно послание към всички любители на пряката демокрация – от френските популисти до българските телевизионни комедианти.

Пряката демокрация може да функционира само при добре образовани гласоподаватели, отговорни политици и почтени медии, които да обяснят на хората за какво точно гласуват. Швейцария, която има вековен опит в тази област, може да се похвали с някои успехи в тази област напоследък. Но фактът, че Великобритания, която е 40-а в класацията за медийна свобода на „Репортери без граници“, стигна до подобно фиаско, е наистина достатъчно ясно предупреждение към България, която е 111-а. Това предупреждение звучи така: не се опитвайте да решавате бъдещето си, ако не знаете какво точно решавате. И не вярвайте в нещо, само защото е изписано върху автобус.

*Анализът е публикуван в Investor Digest, брой 8

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 1
Eon
преди 5 години
studioaa: "Нито една от Скандинавските страни НЕ Е БОГАТА с изключение на Норвегия. И тя е богата благодарение на големите си залежи от петрол и природен газ не от добри управници."Глупости. Венецуела и тя има големи залежи и петрол и природен газ. Нигерия също. Богати ли са? Като почнете наизуст да говорите...А относно пряката/непряка демокрация Чърчил е казал: "Достатъчни са 5 мин разговор със средностатистическия избирател за да разберете колко струва демокрацията." (цитат по памет).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 5 години
принципно не е зло, но може да се прилага по кофти начин и да стане така наречената фасадна демокрация, както е у нас!... примерно Славчовския референдум беше мега куц ! Да предложиш мажоритарен избор в едномандатни райони за законодателната власт е мегамалоумна идея, ! за това и гласувах с НЕ, уви 80% пак ни биха ! :)... а като гласуваме за законодателно, защо не може да гласуваме и за съдебна ?Тъй че в повечето места демокрацията е само на думи и за това не работи добре, и неуки типчета като Мави злобеят на тази тема защото им се дава повод ... уви !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 5 години
добра статия :) личи си че сте е преписали от някъде. Съгласен съм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 2
todortk
преди 5 години
Още малко ще поискат и да образоваме гласоподавателите! Гласоподавателят трябва да е образован ... точно толкова колкото да може да прочете договора си за кредит (но не и да е в състояние да го разбере), да си напише трите имена и да се подпише. Това е нивото на образование което искаме! Това е което учениците искат! Това е което и родителите искат! Трябват ни прости гласоподаватели, които гласуват както им се каже и се размножават като зайци (защото трябват повече потребители за нашето производство и повече работници). Не ни трябват умни хора и свестни политици, защото могат да създадат проблеми. Не ни трябват свободни и обективни медии по същата причина. Пряката демокрация е зло - оплюйте я. Непряката - също, ако на власт е опозицията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Референдума от 1946 е ФАЛШИФИЦИРАН от *** от безотечествения фронт. Мнозинството от хората никога не са искали съветската власт. Според изданието на бкп "Звезди във вековете" всичките партизани у нас на 9.09.1944 са били около 2500 души, никога не е имало всенародна борба срещу "монархофашизма", цялото нещо е чиста измислица. бкп никога нямаше да вземе властта чрез честни избори без помощта на съветската пияна армия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 15
studioaa
преди 5 години
Нито една от Скандинавските страни НЕ Е БОГАТА с изключение на Норвегия. И тя е богата благодарение на големите си залежи от петрол и природен газ не от добри управници - те са същите инвалиди като нашите 240 тикви. В тия "богатите" Скандинавски страни има стотици хиляди бездомници живеещи по улиците(само вижте като става в Малмьо), тотално беззаконие в огромни части от Швеция, Дания и Финландия много по-лошо от Столипиново или Максуда - хиляди терористи и главорези от ислямска държава се разхождат на свобода без никой да ги закача. Безработицата в скандинавието е огромна реалната не лъжливите стъкмистики и поне 1/3-1/2 от всичките зависят от социални помощи. Цензурата напомня на България по времето на тодор живков, данъците са огромни, дребен частен бизнес почти няма, образованието е най-лошото в Европа, да по-лошо от това у нас. Богатството на скандинавието е мит, който внимателно се поддържа като пример за това, че социализма може да работи, но като всеки мит лъскавата опаковка е измама. Социализмът не работи никъде включително в скандинавието... Сигурен съм, че неграмотниците защитаващи гнилия скандинавски модел никога през живота си не са стъпили там, а само са чели лъжи и пропаганда, колко хубава била социалната държава, а всички останали като мен, които са били или в Швеция и Дания и в най-добрите и най-лошите квартали знаят за какво говоря...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 5 години
"Пряката демокрация може да функционира само при добре образовани гласоподаватели, отговорни политици и почтени медии..."И следва въпросът: де ги?!! Къде са добре образованите гласоподаватели, отговорните политици и най-вече - почтените медии? Май никъде ги нема. Тогава? Отговорът е *** като бел боб: пряката демокрация не може да функционира! Тогава за какво говорим? За непряка демокрация, нали? Когато некой решава и налага на стадото решения, но му дава правото да отиде до урните и да ги подкрепи. И да не подкрепи - се това... Е ква е разликата тогава с онова, което беше тук през соца, при Кадафи и Саддам, с това, което е при Ким и Мадуро...? Оти ручахме жабетата, тогава?Нещо се размириса на зеленясало соцговно в евроопаковка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 5 години
Хаахаха... Ми да премахнем и изборите, бре Матев? То и на тех нема-нема и току изберат необразованите некой неправилен... Начи американците ако изберат Тръмп, са необразовани, ама ако беха избрали Полуживата, щеха да са образовани? Ако англичаните беха избрали да останат в ЕС, щеха да са умни и образовани, нали? Ама сега са необразовани и подведени от некви незнамквиси.... Давиебемилогиката! Не ставате ли смешни? Нема ли да се малко и вие замислите оти ЕС се тресе от противоречия, вместо да надувате бузи, да се правите на мноо образовани и да пишете глупости...? Това либералната пап лач ос рахте континента със зеленяшкия си педераскомунизъм, за 20 годин ебахтемамата на градена 40 години от развалините на страшна война мегаикономика, а сега референдумите са ви проблема... Що не ходите сички да се занимавате с нещо друго, вместо да дрищите из сайтове уж за капиталисти...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 7
Momchil_Matev
преди 5 години
Когато си богат е лесно да си комунист - справка Скандинавските страни. Бедните не могат да си позволяват този лукс безсрочно - справка Варшавският договор, Гърция и други.По отношение на статията - завършекът е брутално точен, 10/10. Мажоритарни избори в България ще бъдат вредни. И да половината избиратели гласувахме на референдума, но там има такива гласували с НЕ, макар и малцинство.И да - за референдумите трябва образование и високо ниво на информираност. Иначе се израждат. След 44-а в БГ също е имало референдум. Хората са искали тази проруска власт (не че са имали алтернатива), но не са очаквали последствията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 17
studioaa
преди 5 години
Juncker opens exhibition to Karl Marx. European Commission president Jean-Claude Juncker has opened a series of exhibitions in Karl Marxs hometown of Trier. They include a huge bronze statue of Marx donated by China. Няма такова безсрамие просто и забравяне на историята. Този забрави как Европа беше разделена от комунизма, а той уж подкрепя обединена Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още