IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със Зеленски начело Украйна поема по пътя към неизвестността

Това може би е последният шанс за положителна промяна и решително сближаване с ЕС на страната

10:55 | 22.04.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият телевизионен комик и настоящ политик Володимир Зеленски. Снимка: Ройтерс</p>

Бившият телевизионен комик и настоящ политик Володимир Зеленски. Снимка: Ройтерс

Но за да направи това, Зеленски сега трябва да започне да действа и да следва своите енергични лозунги срещу корупцията и срещу действията на „системата“. За да направи това, той трябва първо да се противопостави на своя покровител, избягалия в изгнание олигарх Игор Коломойски, който изчезна от страната по време на управлението на предишния президент, да се освободи от настояването му за връщането на национализираната частна банка или на петролната компания „Укрнафта“.

Преди всичко той трябва да се противопостави на ръководителя на Кремъл Владимир Путин. Руското ръководство от самото начало даде да се разбере, че иска да се отърве от Порошенко. То се надява на неопитността на Зеленски и на натиска, че преди парламентарните избори в Украйна през есента трябва да представи някакви резултати. Защото без отделно мнозинство в парламента Зеленски ще остане крал без държава. Така че той се нуждае от резултати, които да може да представи на нетърпеливите украински избиратели. Това го прави уязвим за политиката на Путин.

Зеленски произхожда от едно поколение, което копнее за друг, самоопределящ се, живот, свободен от старите схеми на олигарсите, от една страна, и от Кремъл, от друга. Което заради многото си пътувания в чужбина, работни или за учене в Европа, се е уверило, че на света може да има нещо повече от тъжната в икономически аспект украинска действителност и политическите фантазии за всемогъщие в Москва, съчетани с мащабното лишаване от права на хората. Че има и друг начин за постигането на по-добър живот.

WhatsApp е съоснован от Ян Куом, с украински произход. Съоснователят на PayPal Макс Левчин също е от Украйна, както и съоснователят на Apple Стив Возняк или съизобретателят на безжичния интернет Александър Галицки. Страната може да се похвали с много гении, но е пробита от инкрустирана каста, наречена политически елит и икономически спирачни блокове, наречени олигарси (както между другото и в Русия).

Но защо трябва една страна с такъв огромен потенциал за модерното селско стопанство, инженери, които са разработвали ракети и самолети или съоснователи на технологични компании, да не може да си извоюва нова държава? А може би за всичко това наистина е необходим човек, който да не идва от старата система или политическата каста.

Сега Зеленски трябва да докаже, че той е правилният. А не, че е поредната олигархична издънка. Зеленски обаче досега не разкри какво иска да приложи конкретно, нито как и с какъв екип. Сега това е тежест – никой не знае накъде иска да поведе родината си. Надеждата умира последна, се казва често на изток – независимо дали в Москва, Варшава или Киев. И така, сега Украйна може да се надява отново.

Но честно казано, трябва да се признае, че досега властта корумпира (почти) всички на Изток. Путин също произлизаше от най-нисшите слоеве, а това не му попречи да бъде многократно обвиняван в сериозна корупция.

Порошенко беше най-сдържаният сред украинските шефове на концерни. Това не го възпря от по-нататъшното ограбване на Украйна, поне от политическата му среда. В истинска кална битка, наречена предизборна кампания, всичко опира до народа. А в първия си пряк дуел в петък на пълния Олимпийски стадион в Киев Зеленски и Порошенко се окаляха взаимно.

Този момент може да се нарече „дъното“ на политиката, както го направиха и някои журналисти. Но не е ли това и върхът на демокрацията? Мнозина жадуват за възможността на открита сцена и пред работещи камери един действащ президент да може да бъде обвинен в корупция и да се състои истински политически дуел.

Предпоставките за едно ново начало, за пътя към Европа, са налице. Европейският съюз (ЕС) трябва да продължи да подкрепя Украйна и да покаже още по-ясно какви реформи трябва да бъдат взети. На Зеленски трябва да стане ясно, че не трябва да връща национализираната частна банка на олигарха Коломойски, че нито Европа, нито Международният валутен фонд (МВФ) ще отпишат дадените милиарди в полза на обезвъзмездяването на избягали олигарси.

Ясните послания от ЕС и международните финансови институции не са настойничеството, както често го наричат, а отговарят на желанията на украинските граждани. Те искат да живеят в съвременна западна държава. А „слугата на народа" - това беше най-успешната роля на Зеленски и в телевизията, и в киното. С нея той се превърна в президент от учителя по история, елиминира корупцията и обедини разпокъсаната страна.

Можем само да пожелаем сценарият на сериала да се превърне в сценарий за промяната в Украйна.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 5 години
Хората решиха, че е по добре да поемат по пътя на неизвестността, отколкото по досегашния добре известен път. Ще има сърдити и мрънкащи, както винаги. До къде ще ги докара новия им път също е спорно. Народа изрази надежда, че няма да е още от същото. Явно е обаче, че все повече филмови актьори излизат на политическата сцена :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Зеленски към момента има само символични лостове на власт.И нищо по същество няма да променя.Най-много да разменят едни пленници и това е.Дълго е за обяснение, но той е бай никой.Шут с 1 олигарх зад себе си.И каза, че спасената с държавни пари банка няма да се връща на олигарха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Всеки комплексар - с неговата си интерпретация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 14
studioaa
преди 5 години
Изборът на Зеленски ще сложи прът в колелата на евроатлантиците в Украйна и ще спре процеса на евроинтеграция на страната в ес и влизането в нато и Украйна ще си остане неутрална като Швеция и Финландия. Долу европейския съюз, еврото, евроинтеграцията и евроатлантизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
https://cdn.news-front.info/uploads/2017/02/holop_ukr_.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
холопить >> глагол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Защото и с УКРАИНЦИТЕ е същото!СБЪРКАНА Е СИСТЕМАТА.На български няма да ме разбереш, но ще ти го кажа на украински:холопить
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Защо БЪЛГАРИТЕ винаги гласуват за някого, в когото са вложили всичките си надежди, и в крайна сметка все пак ще бъдат разочаровани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още