IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съперничеството между САЩ и Китай няма да приключи с търговско споразумение

Спорът между двете най-големи икономики в света е битка за власт между две различни гледни точки за света

09:22 | 27.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Какво ще се случи сега?

Със засилването на технологичната надпревара анализатори очакват САЩ да продължат да използват различни от мита мерки, за да възпират Китай. Ограничения върху китайски инвестиции в САЩ, лимити за износа на технологии на американски компании в Китай и по-голям натиск върху китайски компании са все инструменти, които може да бъдат използвани, казват те.

„Немитническите мерки не получават същото внимание от пазарите като митата, отчасти защото въздействието им е по-трудно да се определи количествено, но те може да имат обхватни последици“, смята Хирсън.

Нов закон, приет в САЩ миналата година, може да улесни сдържането.

Той засилва правомощията на правителството да прави преглед и потенциално да блокира бизнес сделки с участието на чуждестранни компании, като разширява вида сделки, които може да бъдат преглеждани от Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS).

Комисията наблюдава чуждестранни инвестиции, за да прецени дали съставляват риск за националната сигурност.

Миналата година, още преди приемането на новия закон, голяма сделка, свързана с продажбата на базираната в САЩ компания за парични преводи MoneyGram на подразделението за дигитални плащания на Alibaba, Ant Financial, се провали, след като компаниите не получиха изискваното одобрение от CFIUS.

Нова американско-китайска нормалност?

Как ще се развият оттук нататък американско-китайските отношения зависи отчасти от търговското споразумение, което ще постигнат. Обременени от ответните мита, двете страни проявяват желание за разговори след договарянето на примирие през декември.

Но анализатори твърдят, че отношенията между двата гиганта може да изглеждат различно в бъдеще независимо от евентуално търговско споразумение.

Те може да имат „основаващи се на пълно сътрудничество, процъфтяващи, взаимно ползотворни отношения“ в някои области, но в същото време да издигнат бариери в други.

По-голям брой области може да бъдат защитени, особено тези от тях, които са свързани с технологии, казва Олсън.

„Дали Huawei ще може някога да има значително участие в изграждането на 5G мрежа в САЩ? Това изглежда малко вероятно“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още