IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой плаща реално митата на Тръмп?

Изследванията са противоречиви, като може би всички страни по веригата поемат част от товара

16:30 | 04.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Как различните страни по веригата на предлагането за засегнати е само една част от икономическия ефект на митата. Икономистите също така отчитат как промените в цените и обемите повлияват поведението на потребителите и компаниите в дългосрочен план. Това в крайна сметка е по-важно за икономическия растеж.

Като цяло икономистите предвиждаха, че китайската икономика, а не американската, ще бъде по-засегната от митата на Тръмп. Това е отчасти защото щатското стопанство има по-стабилен фундамент, докато в дългосрочен план китайското може да загуби повече заради по-голямото си осланяне на износа.

Изследване на компанията Oxford Economics от май установява, че ако САЩ и Китай повишат митата за всички стоки, които търгуват помежду си, очакваният ефект ще се изрази в 0,5 процентни пункта по-нисък растеж за американската икономика през 2020 г., докато спадът за китайската ще бъде 1,3 пункта.

Китай усеща увеличените мита под формата на намалено търсене за своите стоки, констатира Oxford Economics. Американският внос на китайски продукти с 25%-ни мита е спаднал наполовина.

 „Бремето на митата включва и отражението им върху икономическата активност. Ако намерението на Тръмп е било да се ударят китайските износители, за да се принуди страната да направи други отстъпки, то ефектът е постигнат”, изтъква Адъм Слейтър, водещ икономист в Oxford Economics.

По-високите цени за американските потребители и повишените разходи за щатските компании обаче ще засегнат и икономиката на САЩ, смята Стефан Лег, изследовател от Университета на Санкт Гален в Швейцария. „Митата не са нищо по-различно от данък и като такъв вредят на американската икономика.”

След като и двете държави усещат бремето на митата, въпросът е дали администрацията на Тръмп смята, че по-високите разходи на американските компании и потребители си струват в името на преследваните цели в отношенията с Китай.

От чисто икономическа гледна точка „митата почти никога не са предпочитаното средство за постигане на някаква цел” поради многото потенцилани отрицателни ефекти, казва Лег. Търговската война между САЩ и Китай обаче надхвърля икономическите съображения, така че Вашингтон може би гледа на негативните ефекти като необходима жертва в името на политическата победа, добавя той.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу потвърди това. В противовес на Тръмп той призна, че и САЩ и Китай ще пострадат от търговската война, като посочи, че това е риск, който „можем и трябва да поемем, но без да увреждаме съществено икономиката си”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още