IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Израел се превърна в една от най-богатите страни

Държавата е класически пример за правилно приложен неолиберализъм

10:41 | 14.06.19 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Много гости на Израел посещават страната заради историческото и религиозното й наследствто, докато други гледат на нея през призмата на политическия конфликт.

Аз искам да ви я представя в друга светлина, а именно, че 72-годишната история на държавата е фантастичен пример за правилна икономическа политика, пише Тайлър Коуен за Bloomberg.

През последния около половин век Израел, от относително бедна страна, се превърна в една от 25-те най-богати по доход на човек. Държавата го постигна главно чрез фокус върху търговията, интеграцията в глобалната икономика, либерализацията на стопанството и солидни инвестиции в технологичния сектор и стартъпите, често чрез правителствена подкрепа.

Израел все още има някои проблеми с жизнения стандарт и неравенството в доходите, но е класически пример за правилно приложен неолиберализъм, поне в икономически план. Забележително е колко уроци по неокласическа икономика (микро и макро) са вплетени в историята на Израел.

От 1973 до 1985 г. страната има висока инфлация, достигаща на моменти 400%. Това бе резултат от прекалено разхлабена парична политика. С времето печатането на пари с такива темпове носеше все по-малко приходи в хазната, след като хората се нагодиха към инфлацията като държаха по-малко кеш и се договаряха в чужда валута. Високата инфлация спря да носи макроикономически ползи (дори за фиска) и страната премина към режим на по-ниска инфлация и бюджетна консолидация, в полза на дългосрочния растеж.

Това бе класически пример на погрешно прилагане на Модерната парична теория (МПТ), както твърди Асаф Разин в скорошно изследване на израелската макроикономическа история. Според МПТ паричната политика може да покрива правителствените разходи, а фискалната – да регулира ценовите нива. Израел обаче мъдро последва по-традиционен подход.

Какво да кажем за финансовата криза от 2008-09 г.? Израел имаше прилични банкови регулации и избегна сривове при кредита и недвижимостите, каквито преживяха Ирландия, Исландия и САЩ. Местните износители бяха засегнати от глобалната рецесия, но държавата реагира със скромна фискална експанзия и много силна антициклична монетарна програма, предимно с успех.

Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 7 rate down comment 2
bonboniera29
преди 4 години
1. Този форум явно си е гадно-политически и нчма грам свестни икономически мнения2. От статията нищо не се разбира, само някакво най- най-общо описание, затова ще дам само един примерВ годините на хиперинфлация Израел прилага системата на валутен борд, НО ЗАЧБЕЛЕЖЕТЕ: с планирано във времето променяне на валутния курс, така че да има и актуализация....За разлика от БГ варианта, дето от 1997 до днес няма грам актуализация на курса - което си е вредно за нас, всичките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
Ако толкова търсиш ешкеназита, то са много повече в Украйна.Даже сега си я управляват като стой та гледай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
*** = меелез
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
Че си неграмотен, неграмотен си.Ама, че се упражняваш в подлост - Господ да ти забрани....Путин е 100% руснак. Доказуемо.Ешкеназитата - хазари - да.Соломон Паси - ***, не е чист евреин.А и участва или е глава на еврейскуту гестату: Бн'ейй Бр'рит или каквото му се викаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Ашкеназитата са хазарите. Но те имат и втора държава-Русия. Сегашния президент путин също е ешкенази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 12 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
не съм писал че са аграрна сила :))) , а че са приспособили земеделието си към бедната почва на пустините до ниво да се изхранват като държава сравнително самостоятелно и независимо . като успяват и да изнасят част от реколтите на един свръх конкурентен световен пазар , като този на земеделска продукция . освен това изнасят и в цяла северна африка (мароко, египет, йордания, алжир, турция, либия, ирак и пр) семена и ноу-хау за пустинно земеделия . имат специализирани агрофоруми по темата . ако до към 2000 година в израел са работели около 20.000 палестинци в момента работят над 130.000 в земеделието :))) ...израел отдавна не е кибуци , дори не знам дали съществуват още в мащаб за да ги отбелязваме като значителен фактор в земеделието им освен за статистически нужди ...всичко това е постигнато с "акъл" ... биотехнологии , инженерни проекти и много много много наука зад това ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 9
Стефчо
преди 4 години
Т. нар. Израел е една средно развита държава, цялата опасана с високи стени, демек сама се е превърнала в гето. Цоца откъдето може и съществува единствено благодарение на САЩ /ако го няма САЩ не може да изкара и един ден/. Отделно има една паразитна размножаваща се прослойка от фундаменталисти, която не работи, не служи в армията и има по 10 деца, която в близко време ще стане преобладаваща.Да *** извинява др. Коен, ама така държава независимо какъв и е стандарта не може да изкара още 50 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 13 rate down comment 8
michaelis12
преди 4 години
освен тва изконните евреи са тъмни и са Мизрахи то тва са днешните палестинци дефакто. Има Мизрахи Сефаради Фалаши Менаши Самаряни, а проблемите в света правят ей тези - Ашкенази ... нашия Соломон Паси оллигофрена дълбоко се съмнявам да е от царството на Израел щот Ашкеназите са бели и са приели юдаизма не са наследници на Израилския род и неговото царство ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 9
michaelis12
преди 4 години
Пределно ясно е как от гето Израел стана що-годе нормална държава, вярно - не може да стигне нивото на донора си Германия, от която проси и която изнудва с десетилетия за пари.----------------------------------------------еми напрайха цирка с ВСВ искараха се жертви с пропаганда и са швабосите им плащат докат съществуват. Отделно получават от Сашш военни и икономически ижекции защото с "блестящата им икономика" ше станат кат България в момента .... То така с мангизи от въздуха и баба ми мое в пияно състояние ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis12
преди 4 години
Израелhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BBИзраел е създадена през 1948 г. с резолюция на ООН. Създаването на Израел има дълга предистория, чието начало е в зараждането на ционизма.--------------------------------------------------------------------искаш да ми каеш, че Палестинците са ги поробили горките евреи и са им взели земята ?! Английската Империя взема земята от Палестинците и им я дава на тия обешняци и се преселват там. Ако са Сашш даде на некой наща територия и те идват да се заселват започват геноцид срещу населението там, тва кво е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още