IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската стратегия на Тръмп се проваля

Американската аминистрацията трябва да промени коренно подхода си

14:17 | 24.08.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп сочи грешната посока. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тръмп сочи грешната посока. Снимка: Ройтерс

Нищо чудно, че Китай не бърза да прави големите отстъпки, които Тръмп поиска. Дори не е ясно какви отстъпки ще задоволят САЩ. Едно от исканията на администрацията на Тръмп е т.нар. „списък за пазаруване“, настояващ Китай да купува повече американски продукти, като соя и самолети Boeing. Друго искане е Китай да промени своя икономически модел, разчитайки по-малко на държавни предприятия, отваряйки се повече за преки чуждестранни инвестиции и уважавайки интелектуалната собственост. Третото изискване, касаещо предполагаемите заплахи за националната сигурност на САЩ от компании като Huawei, влизаше и излизаше от преговорите, след като администрацията поиска забрана за китайските технологии.

Администрацията трябва да промени коренно стратегията си. Първата стъпка трябва да бъде да се работи със, а не против американските съюзници. Това означава Тръмп да изостави заплахите си за търговски войни срещу близки партньори, като всеобхватните мита срещу Мексико или тези върху вноса на автомобили от Европа. САЩ трябва да задълбочат връзките с партньорите си, включително чрез връщане в Транс-Тихоокеанското партньорство, което не включва Китай.

САЩ също трябва да използват международните организации и правила, като завеждат дела срещу Китай в Световната търговска организация (СТО), при които предишните американски администрации имаха забележителен успех. Вместо това администрацията на Тръмп реши да подкопае СТО, като блокира назначаването на апелативни съдии, които вероятно биха се произнесли в полза на Америка.

Друга положителна стъпка би било отпадането на „списъка за пазаруване”. Да искаме Китай да купува повече самолети Boeing не е начин да накараме Европа да застане на наша страна в търговския спор. Подобно искане би могло допълнително да укрепи китайския държавен икономически модел, като същевременно прави малко за американската икономика в средносрочен и дългосрочен план.

Последната промяна ще бъде приемането на последователен протокол за реакция срещу заплахите за националната сигурност, идващи от Пекин. Ако шпионажът, управляван от държавата чрез телекомуникационно оборудване, представлява сериозна заплаха, САЩ трябва да го третират като такава, а не да дават сигнали, че са готови да изтъргуват въпроса със сигурността срещу малко повече покупки на американски продукти. Идеята, че загрижеността за националната сигурност е просто още едно средство за пазарлък в търговския спор, подсказва, че САЩ преговарят недобросъвестно, което отново затруднява получаването на подкрепа от съюзниците.

Тези три промени биха позволили на САЩ да се съсредоточат върху принудителния трансфер на технологии в Китай, слабите закони за интелектуална собственост, предубеденото третиране на чуждестранните компании в антитръстовото законодателство, несправедливото предпочитание към местни компании чрез подкрепа за държавните предприятия и много други практики, за които САЩ имат основателни оплаквания.

Такъв подход би могъл да спечели и подкрепата на реформаторите в Китай, които разбират, че повечето от практиките, които Америка иска да прекрати, пречат на способността на Китай да премине към нова фаза на растеж, воден от иновациите. Но може ли този подход да се случи при Тръмп?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 0
todortk
преди 4 години
ама говорите така, сякаш Китай са единствените, които подкрепят своите компании на държавно ниво! И сякаш в САЩ няма компании на държавна хранилка или нямат закони, които облагодетелстват една или друга компания. Конкуренцията и демокрацията в САЩ са за замазване на очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
страхливци са такива като теб, дето само за насилие и войни мислят !При положение че САЩ е единствената суперсила, кво ми правиш алабалистики и съчинения със силни епитети, все едно чета руската пропаганда или Импа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 4 години
khao така и не разбрах защо си въодушевен,че всичко се произвежда в Китай ?---Не, не съм. Даже обратното! реално това е единствената стъпка на Тръмп която подкрепям защото е закъсняла с поне 10 години, но се дразня че е прави по много нефелен и некадърен начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
Valentin13
преди 4 години
тук вече не се говори за интелигентност, а за страх. интелигентност в такива неща не е нужна да е на свръх ниво. който разбира от военна доктрина, разбира и това.Китай е очеваден враг на нормалната световна система и търговия. Тръмп е единствения генерал, който повежда своята армия и е готов да се бие.останалите са страхливци, казват нещо с половин уста, но не действат. както в квартала като деца, имаше един дето биеше всички и вземаше парите на всички, докато не се появи един друг несъгласен със статуквото. опуха тартора и след това всички придобиха смелост и почнаха да се опълчват.трябва да има един да започне.в нашия случай не е ЕС, там са страхливците.познайте кой е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
khao така и не разбрах защо си въодушевен,че всичко се произвежда в Китай ? Стъпките на Тръмп макар и закъснели дават шанс на останалия свят да приеме производство включително и България :) Аз изобщо не се кефя,че на всичко у дома пише направено в Китай. Искам на нещата да пише и направено в Русия и в Америка а на повечето направено в България. С политиката на Китай това няма как да се случи без някой да играе по грубо :) Надявам се в дългосрочен план глобалните фирми да си изнесат производството в други държави !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 4 години
юли,юли :) ограничен дечко дето една убава обида даже не може да измисли :) , не забрявай че мияча в холандия си ти, и ако знаеш колко такива не успели да се реализират у нас общаци от моя край познавам ... идея си нямаш. даже и по холандия имам, може да сте бадженаци с някой познат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 12
julian12
преди 4 години
Аз не съм фен на никого. А, ти с твоя отрицателен коефициент мий си чиниите и не си таковай Айшето във видиснката кочинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 7
khao
преди 4 години
хахаха, тоя коментар все едно аз съм го написал за теб... без първото изречение... да знаеш че е баш заради рижия клоун Китай страда, как пък феневете му сте все с едноцифрено число на интелигентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 27
julian12
преди 4 години
*** ама не си знае парите и е президент на Америка. Не като теб мияч на чинии и ***. Освен това трябва да имаш акъл да предвидиш заплахата и смелост да се изпрашиш срещу нея. Точно това прави той. В момента Китай изобщо не са в добро икономическо положение, точно поради неговите дествия. А тъъпакът, който няма идея какво става около него, си ти в случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 12
khao
преди 4 години
с китеника толкоз ...той една сделка за голф игрище не може да направи, китай щял да натисне ... хахахах. принципно даже закъсняха с натиска, но трябваше да се случи в мандата на поне средно интелигентен президент, а не при тоя тотален тъъъпак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още