IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебанията на борсата в САЩ са знак, че има проблем

Пазарът може би иска да ни каже, че имаме нужда от нулеви мита

15:50 | 26.08.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пазарът спадна със 767 пункта на 5 август при новините за девалвация на юана, след което скочи с 311 пункта на следващия ден заради отложените мита, след което отново потъна с 800 пункта осем дни по-късно, след като кривата на доходността затвърди обръщането си. Оттогава насам индексът Dow Jones следва йо-йо движение – нагоре с 275 пункта, след което надолу с 623 пункта в петък. Когато борсата преминава през такива спазми, това е отчаян вик за внимание. Но какво се опитва да каже пазарът? Имаме проблем, с главно П, пише Анди Кеслър за Wall Street Journal.

Имахме страхотна икономика в момента. Намаляването на данъците доведе до 50-годишно дъно при безработицата, повишаване на корпоративните печалби и темп на растеж от близо 4% - почти два пъти повече от анемичното ниво, около което се колебаеше по времето на Обама. Но както при автогола във футбола, митата на екипа Наваро-Лайтайзър-Манучин отбелязаха в полза на хаоса и сега борсата реагира. Доскоро пазарът беше доста пасивен относно търговията. Може ли скорошният му спад да бъде неговият гласовит призив за прекратяване на митата?

Президентът Тръмп отложи някои от последните мита от 1 септември на 15 декември, включително тези за iPhone и лаптопи, което вдигна пазара. Но тежестта на митата все още е обременителна и акциите отново паднаха в синхрон с пазара на облигации, след като доходността по 30-годишните ДЦК се понижи за първи път в историята под 2%. Този полет към сигурните активи може да показва структурни проблеми на кредитните пазари, предизвикани от митата. Но е почти така, сякаш пазарът на облигации изисква намаление на лихвените проценти от Фед през септември. Защо борсата трябва да изразява всичко това?

Напомня ми за 29 септември 2008 г., когато Камарата на представителите в Конгреса гласуваше финансов спасителен пакет в размер на 700 милиарда долара след колапса на Lehman Brothers. Пазарът падна със 777 пункта, загубвайки стойност от 1,2 трилиона долара - първият път, в който се губят над 1 трилион долара за ден. Конгресът получи посланието. Законът за спешна икономическа стабилизация беше приет пет дни по-късно и беше бързо обнародван от президента Джордж Буш.

Пазарът получава това, което иска. Facebook се търгуваше по-ниско след първичното си публично предлагане (IPO) поради опасения, че на компанията й липсва мобилна стратегия - тогава тя набързо се сдоби с такава. Uber уволни 400 служители, за да се опита да ограничи спада след IPO-то, но акциите продължиха да се понижават, така че очаквайте още повече съкращения. И не е нужно кристално кълбо, за да видим как една година след IPO-то на WeWork акциите на компанията се понижават и тя най-накрая променя своя горящ кеш бизнес модел. В това са добри публичните пазари: да създават спешност.

Разбира се, това прави фондовата борса да звучи като разглезено дете, което хленчи. И това е принципно вярно. Но не забравяйте, че пазарът е сбор от милиарди транзакции - колективната интелигентност на инвеститорите е тази, която насърчава напредъка и показва разочарование от всичко, което препятства правилното насочване на капитала да увеличи стойността за обществото. Тази колективна интелигентност не винаги е права, но определено излъчва смислени настроения. А пазарът е по-проницателен от всяка анкета или комисия, камо ли от един човек, който взема решения.

На какво е свидетел пазарът днес? Доналд Тръмп и Си Дзинпин са като наперени петли относно търговията. Те са се впуснали в игра на нерви като Джеймс Дийн в „Бунтовник без кауза“, като всеки се надява другият да отстъпи първи, преди двамата да паднат от скалата. Тръмп удари спирачката, като отложи последните си мита до приключване на Коледния сезон на пазаруване. Дали Си също ще направи пауза? Икономиката му зависи от щатските долари, а и той има друг проблем в Хонконг.

Докато Тръмп и Си дебнат кой ще мигне пръв, световната икономика се забавя. Според някои става въпрос за "безпокойство". Да, по-конкретно безпокойство по отношение на митата. Китай добави мита върху американски внос за 75 млрд. долара в петък, а Тръмп вдигна някои мита върху китайския внос до 30%. Не е чудно, че компаниите са пасивни.

Трябва да кажем, че има и други проблеми. Обърнатата крива на доходността затруднява банките да отпускат заеми рентабилно, така че те няма да го правят. Има проблеми и в сенчестия банков бизнес - репо пазарът показва признаци на недостиг на ДЦК. Но митата са големият трън в петата на икономиката. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл чува ясно сигналите на пазара, като каза в петък, че „внимателно наблюдава развитието“ и „ще действа според обстоятелствата.“

Очаквайте още спазми на борсата, докато търговските спорове не бъдат разрешени. Пазарът може да спадне и доларът може да се повиши, докато САЩ и Китай подновят търговските преговори през септември. Спад от 1000 пункта на индекса Dow Jones, като предупреждение, не е изключен. Какво би могло да накара борсата отново да скочи от радост и да накара кривата на доходността да се изправи, както е редно? Едно добро начало би било търговските преговарящи да напишат с големи букви на лист хартия две думи и да поставят листа на масата, принуждавайки двете страни да не напускат, докато не се съгласят. Кои са двете думи ли? Нулеви мита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
ivailojelyazkov
преди 4 години
ася зуян и паликрушева от тролската савецка армия ТАКА СА МУ казали да пише.ЗАТОВА яде фекалии.виж му профила САМО тролски фейк нюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
Kikaha2
преди 4 години
има борса - има проблем, няма борса - няма проблем....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
А БВП на западния свят се оказа нещо друго . БВП е най - големият от всички балони .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
mick
преди 4 години
Мдааа дълговете са като БВП + това, че се използва банкиране с частичен резверв, т.е. дълговете създават близо 10 пъти повече лесни пари... и пак западните държави са ги докарали само до БВП, 10 пъти по-малък от взетите пари уж назаем пари. Пари които никога няма да се върнат.Пари наистина от въздуха, грешка, от останалата част на света, която е принудена да работи и да си плаща дълговете взети на голяма лихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Тая глупост откъде я измисли? Буквално всичко китайско го има в алиекспрес и там е между 10 и 50% по-евтино, от който и да е западен сайт, за същия продукт. И ние имаме интернет, ама и го и ползваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Още от проблема:Китайците си купуват китайски неща от западни сайтове.Що така е по-евтино извън Китай.Финансови врътки бро!Правене на пари от въздуха.Но налягането на въздуха вече е критично.Скоро нещо ще изтрещи и не е сигурно дали още въздух под налягане щеспаси нещата, както през 2008-***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Колебанията на борсата в САЩ са знак, че има проблем Да ви спестя времето, което струва пари:Проблема: Дълговете на колективният Запад са равни наБВП на колективният Запад.Хегемона е еманация на квинтесенцията на черешката на тортата :)USDEBTCLOCK.org
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още