IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп няма да спечели търговската война с Китай чрез понижение на лихвите

Най-добрият начин за обуздаване на китайския излишък е ограничаването на доларовата наличност

12:58 | 17.09.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всичко това означава, че най-добрият начин за обуздаване на китайския излишък е ограничаването на доларовата наличност. Искането на Тръмп Пауъл да намали ставките с един процентен пункт е контрапродуктивно на това, което така или иначе изглежда да е целта на търговската война.

Има други, по-целенасочени мерки, които САЩ могат да предприемат едновременно. Те включват:

  • Спирането на нови китайски IPO-та в САЩ. Американските регулатори вече засилиха контрола върху тези листвания, чийто обем от началото на годината се срина до 2,8 млрд. долара, в сравнение с 29,1 млрд. долара през 2014 г. САЩ трябва да затворят вратата за всички продажби на акции, докато Китай не се съгласи да да даде възможност за разследване и наказателно преследване на измами от листнати дружества.
     
  • Изискването американските одитори и борсови регулатори да имат достъп до одитните документи на китайски компании, които са част от листнати в САЩ дружества, под угрозата от делистване. Съветът за надзор върху счетоводството на публичните дружества, базираната във Вашингтон нестопанска организация, която проверява одитите, трябва също да може да прави преглед на членовете си в Китай - цел, която Комисията за ценни книжа и борси подчерта в неотдавнашен коментар.
     
  • Данъчното облагане на входящите китайски (и други чуждестранни) инвестиции. Сенаторите Тами Болдуин и Джош Холи в края на юли внесоха законопроект, който ще позволи на Фед да наложи гъвкав данък върху притока на капитали. Тази мярка би направила по-малко привлекателно съхраняването на пари в американски активи, като по този начин ще се намали дисбалансът в капиталовата сметка, а оттам и търговският дефицит.

В зависимост от това дали Тръмп ще получи понижението на лихвите, за което настоява, икономическото забавяне в Китай ще бъде бързо или бавно. Чрез новите стимули евтините долари биха дали на китайците повече свобода. Запазването на курса на монетарната политика ще означава мерки за икономии в Китай и безработица. В този случай няма да има друг изход от рецесията освен амбициозна програма за икономически реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
абе поета го е казал ! :Great nations built from the bones of the deadWith mud and straw, blood and sweatYou know your worth when your enemiesPraise your architecture of aggressionPraise your architecture of aggressionEnsuing power vacuumA toppled leader diesHis body fuels the power fireAnd the flames rise to the skyOne side of his face a kissThe other genocideTime to pay with your assA worldwide suicide
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 4 години
статията е доста странна.. всяко едно твърдение е обяснено доста половинчато... и остава отворен въпроса, ако тази политика на сащ е направил китай експортно ориентирана икономила защо не се е случило и с другите държави така ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
Pyramid
преди 4 години
Все ми се струва, че (напразно!) американските политици не изучават Изтока. Като не можеш ги победи -прегърни ги!....Да, ама не. Конкуренция на всяка цена. Трябва им, не им - като добитъка, с рогата. Какво да ги правиш? Кравари. Кажи им това, па не ги обиждай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
pioner
преди 4 години
Макар и основа за размишления в анализа не видях, как ще се отрази на Америка спирането на доларовия кислород.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още