IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако оглави МВФ, Кристалина Георгиева трябва да реформира подбора на ръководител

Българката има възможност да постави процеса по избор на своя наследник на по-открита, основаваща се на заслуги прозрачна основа

08:17 | 13.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристалина Георгиева остана единственият кандиадат за поста в МВФ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристалина Георгиева остана единственият кандиадат за поста в МВФ. Снимка: Ройтерс

В такава обстановка има малко смисъл другите квалифицирани кандидати да изявят амбиции, независимо от факта, че институциите претендират, че са за „отворен, основан на заслугите прозрачен процес.“ Това нежелание отразява дълбоко безсилие, разочарование и неангажираност.

Това е лоша новина за мултилатерализма, когато той и без това е подложен на атака от вътрешно ориентираните политики на някои страни, нарастващото пренебрежение към подходите, основани на международните правила, и къкреща валутна война, която би могла да усили ефекта от търговското напрежение. Действителните и потенциалните щети бяха илюстрирани тази седмица от съставения от МВФ нов индекс за световната търговска несигурност, обхващащ 143 държави от 1996 г. насам. Това, което индексът показва, е обезпокоително.

След 20-годишна стабилност индексът през последната година „скочи 10 пъти от предишните върхове.“ Изследванията показват, че подобно „увеличаване на несигурността предвещава значителен спад на БВП“, се казва в доклада. Оценката на МВФ сочи, че „увеличаването на търговската несигурност, наблюдавано през първото тримесечие на 2019 г., би могло да намали глобалния растеж с до 0,75 процентни пункта през настоящата година.“

С отслабването на световната икономика и нарастващия риск от нестабилност на финансовите пазари, МВФ е под натиск да подкрепи кредитните ресурси. Това идва в момент, когато най-голямото досега споразумение за финансиране, за Аржентина, без да иска подкрепя държава, която наложи капиталов контрол върху капитала и преструктурира задълженията си, докато се плъзва в задълбочаваща се рецесия с висока инфлация.

За да бъде ефективен, МВФ трябва все повече да разчита на своите силни страни - убедителни изследвания, застъпничество и обединяване на държавите. Той трябва да бъде възприеман като безпристрастен, надежден съветник и да запази дълбоки работни отношения с членовете си.

Но това зависи критично от доверието, репутацията и чувството за безпристрастност - всички те подкопани от нежеланието на основните акционери да се справят с дългогодишните проблеми на управлението. Процесът за избор на нови лидери е само един (макар и много видим) от няколко.

Тъй като повечето управляващи директори изкарват повече от един петгодишен мандат, Георгиева има възможност през първата си година да оглави усилията за поставяне на процеса на подбор на своя наследник на по-открита, основаваща се на заслуги прозрачна основа. Настоявайки за такива просрочени реформи, тя ще бъде в много по-силна позиция да постигне консенсус между различните държави-членки по въпросите, които са решаващи за доброто функциониране на световната икономика.

В противен случай ключовите заинтересовани страни вероятно ще се отдалечат още повече от МВФ, като по този начин ще намалят неговата ефективност и допълнително ще навредят на репутацията му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още