IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги изглежда напуска Франкфурт в точния момент

Нищо чудно ЕЦБ да е достигнала точка, след която политиките му ще бъдат по-успешни без самият той да е начело

08:20 | 04.10.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги изглежда сдава поста си в подходящото време. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги изглежда сдава поста си в подходящото време. Снимка: Ройтерс

По-малко от 24 часа след като бе взето решението за новия пакет стимули на ЕЦБ, ястребите в управителния съвет от холандската, германската и австрийската централни банки изказаха открито своите критики. Чрез публично излагане на мръсното пране управителите засилиха подозренията на пазарите, че ЕЦБ няма да има достатъчно амуниции, за да може количественото облекчаване да свърши своята работа, което доведе до преждевременно повишаване на лихвите.

Всичко това не отрича възможността от сериозни вътрешни конфликти в управителния съвет под ръководството на Лагард. В бъдеще е възможен голям спор относно отслабването на политическите ограничения, под които работи програмата за количествено облекчаване, като например лимитите за покупки на държавни облигации.

Драги успя да настрои нещата така, че ако външните рискове за еврозоната се материализират, Германия ще бъде изправена пред труден избор. Тя или ще трябва да използва фискален стимул и да поеме част от тежестта на борбата с твърде ниската инфлация, която води ЕЦБ, или ще стане свидетел на увеличаване на амунициите за количествено облекчаване чрез разхлабване на политическите ограничения.

Лагард ще има нужните гласове в управителния съвет за облекчаване на политическите ограничения. Няма да има нещо, което ястребите в ЕЦБ да могат да направят, за да спасят германците от това, което за тях ще бъде болезнен избор.

Всичко това се случва на фона на очакваната трудна година за Европа.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда готов да наложи мита на европейските автомобили и други продукти тази есен, което може да тласне Германия в рецесия. Brexit без сделка пък остава възможност в края на октомври.

Вероятно е търговската война между САЩ и Китай - която поставя в неизгодно положение европейския износ - да не бъде решена до президентските избори в САЩ следващата година. Стабилността на петролния пазар пък беше поставена под сериозен въпрос от атаката с дронове в Саудитска Арабия.

Лагард е идеалният човек, който да договори „голяма сделка“ между Германия и ЕЦБ, при която Берлин увеличава фискалния стимул, а ЕЦБ намалява количественото облекчаване. Драги, след като приложи всички необходими политики, може би напуска Франкфурт в точния момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
Данъчната политика в ЕС се провежда чрез ЕЦБ, а не чрез правителства и парламенти, които рискуват да насочат недоволството към себе си и рискуват да дойдат крайни евроскептици. С печатането и тези безумно ниски лихви е фактически невидим данък за всички в ЕС (дори тези извън зоната). И това крепи ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Европейската централна банка (ЕЦБ) ползва неправилен модел за емитиране на евро. При наличие на грешката, при бездействие и всякакви действия на ръководството на ЕЦБ в Европейския съюз (ЕС) е с нарастващи щетиПри създадената обстановка, колкото повече ЕЦБ помага за европейски икономически растеж толкова ЕС е с повече щети. При достатъчно време Марио Драги ще е с определеност за съществен приносител за катастрофална европейска криза.ЕС е жертва на грешката на ЕЦБ.Устойчивият прогрес на ЕС е възможен, когато ЕЦБ правилно емитира евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
крас
преди 4 години
Голяма сделка между Германия и ЕЦБ, при която Берлин увеличава фискалния стимул, а ЕЦБ намалява количественото облекчаване едва ли ще бъде осъществена.ГЕРМАНИЯ СЪЗДАВА ПАРАЛЕЛНА СТРУКТУРА НА ЕЦБ И СЕ ГОТВИ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ТОЗИ НАЛАГАН Й ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА ДИКТАТ ВОДЕЩ ДО СРИВ НА ИКОНОМИКАТА Й!!Проблема с БРЕКЗИТ ще е нищо в сравнение с това което ГЕРМАНИЯ ще поднесе на европейските си колеги дърпащи с РЕШЕНИЯТА НА ЕЦБ немската икономика към пропастта.Приетата в ЕС като модел СОЛИДАРНАТА ОТГОВОРНОСТ е НАЙ ВИСША ФОРМА НА БЕЗОТГОВОРНОСТ, при която едни ядат и пият , а ГЕРМАНИЯ ПЛАЩА!!Сори , но този филм няма да го бъде. Тези отживели разбирания за разпределение на отговорностите и превръщането им от ПЕРСОНАЛНИ в КОЛЕКТИВНИ се стига до процес на разпад, който касае не само ГЕРМАНИЯ , но и ЕВРОПА. ВРЕМЕТО НА КОЛЕКТИВНАТА ОТГОВОРНОСТ И ПАРАЗИТСТВАНЕТО ПРИКЛЮЧИ . Мисля, че Лагард още не е осъзнала какви процеси вървят в ГЕРМАНИЯ и как за най голяма изненада на нея и приятелката и Меркел в един хубав изборен ден може да се окаже, че в ГЕРМАНИЯ Е ПОБЕДИЛ НАЦИОНАЛИЗМА В ОСНОВАТА НА КОЙТО СТОИ ЕДИНТИЧНОСТТА , а не понятия за РАВЕНСТВО , БРАТСТВО НА НАРОДИТЕ. ЛАГАРД МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ПАРОДИЯ НА ЖАНА ДАРК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Whitestar
преди 4 години
След години политика на повече разходи, обусловена от настоящия шеф на ЕЦБ, е добре да се премине към по-консервативен подход, дори ако Германия не направи нищо за това! Време е резултатите от досегашната политика вече да са на лице и това да е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Голяма заблуда е да се мисли , че Драги е измислил или наложил нещо . Политиката на ЕЦБ не се определя от нейния председател .Фактът , че на Лагард и се налага да води същата политика , означава точно това . И Вайдман да беше избран , пак щеше да е същото . Задкулисието е много голямо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още