IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой шеф на надзорен съвет от Dax печели най-много?

Средното възнаграждение на членовете на надзорните съвети се е повишило с 1,9 процента през миналата година до около 378 000 евро

08:31 | 09.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Надзорните съвети на компаниите, листнати в германския водещ борсов индекс Dax, отново са спечелили повече пари през 2018 г. Средното възнаграждение на членовете на надзорните съвети се е повишило с 1,9 процента през миналата година до около 378 000 евро. Това става ясно от анализ на 29 от 30 компании от Dax, извършен от Германската асоциация на акционерите (DSW).

Според анализа Пол Ахлайтнер, председател на надзорния съвет в Deutsche Bank, продължава да бъде най-добре платеният главен контрольор. Възнаграждението му в Deutsche Bank нарасна през 2018 г. в сравнение с предходната година със 7,3 процента до почти 860 000 евро.

За първи път от 2014 г. насам Deutsche Bank отново излезе на печалба през миналата година. Въпреки това сумата в размер на 341 млн. евро е далеч по-ниска от тази на повечето конкуренти. Независимо от това 20-те членове на надзорния съвет на банката са на върха на класацията по отношение на заплащането си: те са получили общо около 5,77 млн. евро през миналата година – с дванадесет процента повече в сравнение с 2017 г.

Като цяло листнатите на Dax концерни са „позлатили“ своите надзорни съвети с 86,5 млн. евро – с 3,1 на сто повече от преди година.



На второ място в класацията за възнаграждения с 640 000 евро се приземява ръководителят на надзорния съвет на BMW Норберт Райтхофер. Главният надзорник на Fresenius Герд Крик е на трето място със 620 000 евро.

Според DSW от 1 юли 2018 г. само BMW, Continental, Deutsche Bank и Fresenius и дъщерното дружество Fresenius Medical Care използват дългосрочни променливи компоненти на възнагражденията.

Те се изплащат със закъснение и са свързани например с успеха на компанията. Представителите на акционерите обаче смятат, че напълно фиксираното обезщетение е по-смислено за надзорните съвети. „Това обаче не трябва да се използва за неподходящо увеличение", заявява DSW.

В класацията на най-влиятелните надзорни съвети, в която, наред с други неща, роля играе и броят на мандатите, Ахлайтнер се приземява едва на второ място. Според класацията бившият изпълнителен директор на Merck Карл-Лудвиг Клей има още по-голямо влияние. Клей е председател на Надзорните съвети в Lufthansa и E.ON и също така е член на надзорния съвет на BMW.

Жените все още са в малцинството в надзорните съвети, но от години делът им непрекъснато нараства - до 35,7 процента през миналата година. Въпреки квотата за жените Симоне Багел-Трах, ръководител на надзорния съвет на Henkel, в момента е единствената жена на влиятелната топ позиция в надзорен съвет на компания от Dax.

Газовата компания Linde не беше включена в класацията. Органът за управление и контролният орган на дружеството вече не са разделени.

А какво е трябвало да направят бордовете за тези пари? DSW дава отчасти отговори и на този въпрос. От години Пол Ахлайтнер оглавява топ групата по заседания. Въпреки че акционерите не са имали толкова много срещи, както през 2016 г. - общо 104 срещи и 40 срещи, на които е бил председател, то и през 2018 г. календарът за срещите на главния надзорник на Deutsche Bank е бил попрепълнен - със 77 срещи, при които е бил председателстващ 29 пъти. В много по-малки компании обаче броят на задължителните срещи се оказва много по-малък.

DSW обаче критикува прозрачността по този въпрос. Според асоциацията информация за присъствието на членове на надзорния съвет в заседанията на надзорния съвет и комисиите се публикува напълно индивидуализирано само от 17 от компаниите на Dax, година по-рано броят им е бил 16. „Обратът към по-доброто представяне изглежда различно“, критикува управляващият директор на DSW Кристиане Хьолц, цитирана от Spiegel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още