IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската цензура завладява света

Със силата на огромния си пазар Пекин налага автоцензура на западния свят по чувствителни за режима теми

11:12 | 30.10.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китай разпростира цензурата отвъд границите си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китай разпростира цензурата отвъд границите си. Снимка: Ройтерс

Преди 20 години беше сравнително лесно да се отблъсне тактиката на Китай за натиск. Но огромният размер на китайския пазар означава, че западните компании сега са все по-предпазливи да не обидят Пекин. НБА се опита бързо да успокои спора и обидният туит беше изтрит. Същата седмица Apple изтегли приложение, което помагаше на хонконгските демонстранти да избягват полицията. Китай е третият по големина пазар на Apple.

Това са само най-скорошните примери. Други компании, които отстъпиха пред натиска на Пекин са хотелската верига Marriott и авиокомпанията United Airlines, като и двете бяха обвинени в насърчаване на идеята, че Тайван е отделна държава.

Мултинационалните компании може да твърдят, че трябва да стоят извън политиката, но това е много по-трудна позиция за медиите и университетите, за които свободното изразяване и дебатът са фундаментални.

Що се отнася до медиите и академичните среди, Пекин използва както визите, така и пазарния достъп като оръжие. Специалистите, които са изключени от страната, могат да провалят кариерите си. Така че натискът за автоцензура е огромен.

Стимулът да не се обижда китайското правителство се отнася както за организации, така и за отделни лица. Много западни медийни компании имат (или имаха) амбиции на китайския пазар. (Financial Times поддържа уебсайт на китайски език, който в момента е частично блокиран в Китай).

Много западни университети откриха кампуси или съвместни инициативи в Китай. Но значението на китайските студенти като източник на доходи означава, че дори академични кадри, разположени в САЩ, Австралия и Европа, са подложени на натиск.

Преподавател по политика в британски университет неотдавна ми каза, че от университетските власти са го помолили да премахне плакат на танк на площад Тянанмън от стената на офиса си, защото това може да е обидно за китайските студенти. Той отказал. Но самият факт, че молбата е отправена, е показателен.

За момента реакцията на западните институции на китайския натиск обикновено е случайна и импровизирана. Но тъй като проблемът вероятно ще стане по-остър, това трябва да се промени. Опит за изготвяне на някои принципи бе направен в доклад за Hoover Institution, който подчертава необходимостта западните организации да са прозрачни в отношенията с Китай и да изискват еднакво отношение към китайските и западните учени.

Време е на петте „не“-та на Си Дизнпин да бъде отговорено с някои западни „не“-та, включително решително „не“ на ограниченията в свободата на словото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 19 rate down comment 8
michaelis16
преди 4 години
научи ти китайски бе тъппунгер ... :)) ти български не моеш камо ли нещо друго нещасттник ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 8
V.At.
преди 4 години
Демокрацията е относително понятие. Например в през 60-те години в демократичните САЩ афроамериканците, наричани в този период по друг начин, хич и не са я усещали. Същото важи и за люлката на демокрацията - Британската империя до средата на миналия век. Ако си в Англия - супер, ама ако си жител на колониите Що се отнася до Китай то през 1989 /може и да греша годината/ са събитията на площад Тянанмън. Китай изобщо не е в челните 50 по БВП. След това демокрация няма, но пък Китай оспорва първото място. Пак относително понятие. Ако си милионер в Китай сигурно не е зле и може би ще се чувстваш демократично.Та това е и причината по която колегата по-долу не е отишъл в Китай. Но пък познавам българи, на които там им харесва. Позамогнали са се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 16
Бидонойл
преди 4 години
Не му пречете на michaelis, явно му трябва нов господар. Един не му е достатъчен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 13
mrynmryn
преди 4 години
Toя проблем не е от вчера или днес, има го отдавна, просто напоследък става по-засилен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 26
khao
преди 4 години
а ти тиняко защо не избега у развития Китай, ами отиде у недоразвития Запад ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 18
michaelis16
преди 4 години
ти на кое викаш "развит свят", а тези ги имаш за недоразвити ли само не моа разбера ?!? Само да вметна че тия с "цензурата" в момента са най-голямата икономика в света и са дооооооста по-развити от "развитите", освен тва имат и най голямата средна класа в света които печелят мноооооооого повече от Буллгаристан дет е 21 век в ЕС с ранг на африканско село ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 15
Vatman
преди 4 години
Безсмислена статия, която все едно е писана от софтуер, копиращ разни неща от мрежата по зададени критерии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 18
ddb
преди 4 години
политиката на китай го оформя, като сериозен проблем за съседните държави.дано лидерите в развития свят не са закъснели да го разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още