IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се огъна под натиска на Китай

Тя премахна от App Store приложението HKmap.live

13:40 | 10.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Apple премахна приложението, което показва къде се намира полицията в Хонконг, с което смени курса на действие, докато често прерастващите в насилие продемократични протести завладяват града, пише Bloomberg.

Американският технологичен гигант реши да премахне HKmap.live от своя магазин за приложения, след като се консултира с местните власти. Доводът е, че то би могло да застраши органите на реда и гражданите. Това е стъпка назад към първоначалната позиция на компанията, когато тя отхвърли приложението. След възражения производителят на iPhone му позволи да се появи в магазина за приложения за няколко дни преди финалното решение да го отстрани. Подобни колебания не са типични за Apple, която упражнява строг контрол над App Store.

Apple се присъединява към другите чуждестранни компании, които се опитват да се ориентират в ситуацията около продемократичното движение в Хонконг, откакто протестите започнаха през юни.

Демонстрациите се превърнаха в проблем за онези, които правят бизнес в Китай. Най-скорошните примери за това са NBA и Vans. Нарастващ брой американски гиганти, включително Activision Blizzard, се оказаха въвлечени в спорове относно степента, в която действията им са повлияни от икономически съображения, свързани с огромния китайски пазар.

„Много загрижени клиенти в Хонконг се свързаха с нас за това приложение и ние веднага започнахме разследването му“, посочва Apple. „Приложението показва местоположението на полицията и с Бюрото за киберсигурност и технологична престъпност в Хонконг установихме, че то е било използвано за правене на засади на полицията, заплаха за обществената безопаност, а престъпниците са го ползвали, за да си намират жертви. Приложението нарушава нашите правила и местните закони и ние го премахнахме от App Store”.

Решението на Apple беше обявено, след като компанията стана жертва на водещия вестник на Комунистическата партия в Китай, който критикува компанията за това, че е позволила приложението да се появи в нейния онлайн магазин.

“Не сме съгласни с твърдението на Apple, че приложението ни застрашава някого“ в Хонконг, посочва разработчикът на приложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още