IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Activision ядоса феновете си, като наказа играч

Той е подкрепил протестите в Хонконг, поради което паричната му награда от турнир по електронни спортове беше задържана

12:01 | 09.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Activision Blizzard се сблъска с остри критики и призиви за бойкот, след като звено на американската компания за игри наказа играч за това, че подкрепя протестното движение в Хонконг, пише Bloomberg.

Blizzard Entertainment блокира Нг Уай Чун, известен като Blitzchung, от състезание по електронни спортове за период от една година и задържа паричната му награда, която вече е спечелил, след като той използва слоган на продемократичното движение в Хонконг. Играчите и феновете по целия свят веднага реагираха с недоволство на случващото се и смятат, че наказанието е прекалено тежко, като се примирява с китайската цензура.

„Никога повече няма да играя игра на Blizzard, освен ако те не се извинят на Blitzchung и на хората в Хонконг. Blizzard не струва“, написа един от недоволните в рамките на дискусия, свързана с въпроса.

Протестите в Хонконг доведоха до сблъсъци между Пекин и останалата част на света. Националната баскетболна асоциация (NBA) предизвика скандал, след като генералният мениджър на Houston Rockets изрази подкрепата си за протестиращите, което накара китайските телевизии да изтеглят мачовете от NBA от ефира, а местните компании спряха продажбата на продукти на Rockets.

Apple беше критикувана от водещия вестник на Комунистическата партия, че е позволила наличието на приложението в App Store, което подкрепя протестното движение.

Случаят с Blizzard е започнал, когато проблемният потребител, носещ противогаз и очила, изразявайки позицията си срещу забраната на властите в Хонконг за носене на маски, е използвал фразата „Освободете Хонконг, революция на нашата ера!“ по време на интервю след мач.

Blizzard, разработчик на игри като „World of Warcraft” и „Heartstone”, посочи в изявление, че е наложила забраната, за да „предотврати подобни инциденти“ в бъдеще.

В китайската микроблогинг платформа Weibo Blizzard написа: „Ние, както винаги, ще защитим решително достойнството на страната“.

Недоволството се разрази веднага. В Южна Корея Blizzard се превърна в една от най-коментираните теми в Twitter, а хората заявиха, че компанията „поставя за приоритет парите пред човешките права“, а това е „лудост“ и „разочарование“.

Activision Blizzard пък повтори, че планира да наложи вече установените правила за поведение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още