IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската цензура завладява света

Със силата на огромния си пазар Пекин налага автоцензура на западния свят по чувствителни за режима теми

11:12 | 30.10.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китай разпростира цензурата отвъд границите си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китай разпростира цензурата отвъд границите си. Снимка: Ройтерс

Преди 20 години беше сравнително лесно да се отблъсне тактиката на Китай за натиск. Но огромният размер на китайския пазар означава, че западните компании сега са все по-предпазливи да не обидят Пекин. НБА се опита бързо да успокои спора и обидният туит беше изтрит. Същата седмица Apple изтегли приложение, което помагаше на хонконгските демонстранти да избягват полицията. Китай е третият по големина пазар на Apple.

Това са само най-скорошните примери. Други компании, които отстъпиха пред натиска на Пекин са хотелската верига Marriott и авиокомпанията United Airlines, като и двете бяха обвинени в насърчаване на идеята, че Тайван е отделна държава.

Мултинационалните компании може да твърдят, че трябва да стоят извън политиката, но това е много по-трудна позиция за медиите и университетите, за които свободното изразяване и дебатът са фундаментални.

Що се отнася до медиите и академичните среди, Пекин използва както визите, така и пазарния достъп като оръжие. Специалистите, които са изключени от страната, могат да провалят кариерите си. Така че натискът за автоцензура е огромен.

Стимулът да не се обижда китайското правителство се отнася както за организации, така и за отделни лица. Много западни медийни компании имат (или имаха) амбиции на китайския пазар. (Financial Times поддържа уебсайт на китайски език, който в момента е частично блокиран в Китай).

Много западни университети откриха кампуси или съвместни инициативи в Китай. Но значението на китайските студенти като източник на доходи означава, че дори академични кадри, разположени в САЩ, Австралия и Европа, са подложени на натиск.

Преподавател по политика в британски университет неотдавна ми каза, че от университетските власти са го помолили да премахне плакат на танк на площад Тянанмън от стената на офиса си, защото това може да е обидно за китайските студенти. Той отказал. Но самият факт, че молбата е отправена, е показателен.

За момента реакцията на западните институции на китайския натиск обикновено е случайна и импровизирана. Но тъй като проблемът вероятно ще стане по-остър, това трябва да се промени. Опит за изготвяне на някои принципи бе направен в доклад за Hoover Institution, който подчертава необходимостта западните организации да са прозрачни в отношенията с Китай и да изискват еднакво отношение към китайските и западните учени.

Време е на петте „не“-та на Си Дизнпин да бъде отговорено с някои западни „не“-та, включително решително „не“ на ограниченията в свободата на словото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 7 rate down comment 3
bozavino
преди 4 години
Сега се сешам и колко протеста за праваата на човека в Гуантанаму, организирва всеки ден "градската десница", пред американското посолство. както и как палят свещи всичките и пишат статуси в деня на възпоменанието, в памет на жертвите в Хирошима и Нагазаки ;) Историята често е набор от лъжи, по които е било постигнато съгласие и най-често редактирана от победителя. Китайската е на над 2 хилядолетия, съпоставена дори с тази на римляните, е доста вече издържана. А тук автора изхожда от културния ренесанс на кинтозависимите в "развития свят" , .. Споко, един ден всичко ще е индийци само. И като знам как в България, педофилията се води вече безнаказана "културна особенност" ... не сте Вие, които ще държите на китайците сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
bozavino
преди 4 години
"Време е за" какво ??? :)за гей протести в ХонгКонг ли? ..и впрочем, 2 г живях в Китай, една лоша дума не мога да кажа за тази велика нация . С изключение на това, че 90% от нежната й част не се обезкосмява, мляска и плюе. Ама то и аз си плюя де :) А и обезкосмява при нас в Бг също е от няма и 30г...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Всичко, кое е добро за Русия няма да се отрази.Например, че поради следствие за неразрешени митинги на 5-тата колона и блокираха банковите сметки - сори, разследване, наложиха и глоби и сега они с кутии за обувки трябва да ходят в щатското посолство за кеш.Или Навални пак тайно да продава биткойни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 1
многодобре
преди 4 години
....абе чета аз някъде си, че Дания била дала разрешение за продължаване на строителството през нейни териториални води на " Северен поток"! ....цензура ли е това, например, новината да се отрази тук на сайта в други ден?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis16
преди 4 години
Ц И Г О Й Н Е Р ееей така да се види кой кой е, а тва си ти сори не съм аз ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis16
преди 4 години
ако за себе си хортуваш, аз не съм *** като тебе сори .... :)) много поздрави на твойта брикетнна фамилия и намалете вувузелите на Околовръстното че е неприятно просто .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
Ти някакъв м а н г а л ли си? Научи се да пишеш на български, че да те разбираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 6
michaelis16
преди 4 години
на ти да скиваш още нешо от "недоразвития" свет The People's Republic of The Futurehttps://***.youtube.com/watch?v=taZJblMAukoшшш къде летиве ве охлюви .... само не знам у Хепито дьей ли ядьете с ко са храньити .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 7
michaelis16
преди 4 години
Ако и в Буллгаристана бяхме така цензурирани кат тия ама да изглежда като при тех никой немаше да бега никъде, а щеше да си седи у "диктатурата" ......... За чайниците се притеснили еле па тоя орръфляк Нейков дет само некой кат кае нещо за ГРОБОвете или некой друг Тъппанар кат русата *** бившата гимнастичка "собственичка" на тоя смръдливв сайтт и аарееее акаунта е чал, педдали нещастни .... :))New Money: The Greatest Wealth Creation Event in History (2019) - Full Documentaryhttps://***.youtube.com/watch?v=CaELQS5kTso&t=2559s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis16
преди 4 години
аз съм навит на майкка ти или нье нье аз по дърти джадии не си падам но може с нещо по младо ей щерка ти например мм ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още