IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите са новият начин за водене на война от САЩ

Америка слива икономическата си политика със стратегията за национална сигурност

17:11 | 29.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доларът е основно оръжие на САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доларът е основно оръжие на САЩ. Снимка: Ройтерс

Сега митата, ембаргото и подобните им се превърнаха в универсално оръжие за Америка. Ролята на долара като единствена резервна валута дава на САЩ уникално предимство да контролира международната финансова система. Митата, наложени на китайски, канадски и мексикански стоки в началото на президентството на Тръмп, имаха ограничената цел да възстановят баланса в двустранните търговски отношения. Оттогава безбройните ограничения, наложени на Китай, сигнализират по-основната цел за отделяне на двете икономики.

Комуникационният гигант Huawei, заедно с множество други китайски компании, се озова в т. нар. забранителен списък, което не му позволява да купува американски технологии. Списъкът бе замислен да удари терористи и разпространители на оръжия за масово унищожение. Законът за модернизиране на рисковия преглед на чуждестранните инвестиции от 2018 г. ограничава инвестициите на китайски фирми в Силициевата долина. Списъкът с отказан достъп на лица налага още по-драконовски рестрикции за трансфера на технологии.

Тръмп посяга към наръчника със санкции, когато му скимне. Последният набор, насочен срещу Пекин, уж е отговор на репресиите срещу уйгурското население в китайската провинция Синдзян. Президентът се позова на законодателство на Кенеди от времето на Студената война, за да обяви вноса в САЩ на европейски и канадски автомобили и потока от имигранти през мексиканската граница като заплахи за националната сигурност, изискващи ответни мерки.

По време на президентството на Барак Обама санкциите срещу Иран помогнаха за убеждаването му да постигне споразумение с международната общност за ядрената си програма. Тръмп се отказа от това споразумение, само за да приложи още по-строги мерки. Целта сега се простира далеч отвъд ядрените амбиции, като включва поведението на Иран в целия регион.

Тръмп очаква съюзниците на САЩ да го последват във всяко начинание. Като отказва достъп на Иран до долари, Вашингтон почти прекърши европейските усилия за спасяване на ядреното споразумение. Администрацията не се задоволява с изтласкването на Huawei от американския пазар, като изисква европейските съюзници да изключат компанията от своите 5G цифрови комуникационни мрежи. Съюзниците бяха предупредени, че ще изгубят достъп до американското разузнаване, ако не го сторят.

През повечето време администрацията не се нуждае от пряк натиск, за да постигне такъв екстериториален ефект. Западните компании работят в рамките на сложни, трансгранични вериги за доставки. Много от тях имат операции или продажби в САЩ. Те не могат да рискуват да се окажат в черния списък на САЩ или да загубят достъпа си до долари.

Белият дом е неумолим. Питър Наваро, търговският съветник на президента, посочва, че икономическата сигурност е неделима от националната. Казано по друг начин, докато САЩ притежават единствената резервна валута и доминират икономически, Америка може да прави каквото си иска. В света на господин Тръмп правилата са за слабите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Съгласен съм с перчема в случая. Китай става прекалено силен и това, което прави Тръмп трябваше да стане още преди известно време (да кажем преди 5-10 години). Сега ще е по-трудно и по-продължително. Китай няма да се промени и да стане демократична държава. Ще бъде диктаторска - налагайки своите политики със сила, и натиск на гражданите си, със следене и вкарване в затвора и наказание без съд, с огромна цензура, с кражби на технологии и т.н. и т.н. Това за сега обикновенния европеец или американец не го засяга, но в даден момент, когато набере и стабилизира мощта си такъв тип държава ще почне да трови геополитиката. Ще почне да завзема територии, примерно Тайван и Хонк Конг. Ще подкрепя още повече подобни държави като Иран, Венецуела и т.н. И от там като имаш супер сила можеща да влия директо на геополитиката (чети - да прави каквото си иска), ще се почнат подмолвните саботажи в запада за повече влияние и власт. Тогава ще почнем да го усещаме доста по-силно, но вече ще е прекалено късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis16
преди 4 години
накрая всички ше им наложат санкции на Сашевци и никой нема ги бръсне за слива повече, толкоз им беше на 30 годишната империя с история от оня ден съставена от евврогейци прескочили оградата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Светът е виждал и по агресивни водачи. И този ще го преживеем, Земята няма да спре да се върти заради санкции, отхвърлени споразумения и черни списъци. Човеците сме уникални по това, че намираме начин да оцелеем независимо от обстоятелствата в които сме поставени. Един перчем не може да ни уплаши...виж един немски мустак ако излезе ще се замисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още