IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За какво ѝ е на Русия Черният континент?

Третата световна война ще е между Индия и Китай. Която ще се води в Африка. И за Африка

16:16 | 05.11.19 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Защото те нямат политически суверенитет, нямат силна армия, военноморски флот, ядрени оръжия, раздробени са. И за китайците, и за европейците жителите на Африка са в най-добрия случай обект на благотворителни програми, а в най-лошия - нежелани бежанци, изобщо второкачествен човешки материал, обречен да измре.

На друга позиция застана май само Съветският съюз. СССР помагаше на африканските народи да добият истинска независимост и политическа субектност. Не че сполучи кой знае колко. Обаче самото присъствие на Съветския съюз на континента - като една от световните сили, бе необходимо и неизбежно.

Откакто Русия взе да се връща в световната политика, неизбежно стана и да заяви интересите си в Африка. Проблемът е, че днес нямаме привлекателен модел на бъдещето, какъвто бе социализмът през съветската епоха. Но позицията на Русия като мощна военнополитическа сила, противопоставена на Запада, е актуална и сега. А днес става така, че Русия отчасти се противопоставя и на „новите колониалисти"- Китай и Индия. По-скоро всъщност не им се противопоставя, а балансира техните амбиции.

Ако не утре, то вдругиден предстои нова подялба на света. Светът ще бъде поделен между Китай и Индия (да се надяваме само, че без голяма война) и на първо място ще бъде разделена Африка. Господството на Америка е реалност на вчерашния ден, а дяловете на западните страни като цяло ще намалеят (все някой трябва да губи, за да се разрастват Китай и Индия). Русия трябва да бъде участник, страна и субект на този процес (а не обект като Африка). Затова трябва да имаме присъствие и в Африка. Политическо, военно, икономическо.

Тревога будят само формите и начините да маркираме присъствието си. Не бихме искали влиянието на Русия само да подсигурява търговския интерес на няколко частни компании, собственост на руски олигарси, и то не пряко, а чрез офшорки. Пълномащабното "завръщане" на Русия в Африка задължително трябва да включва и военни бази, и политическо влияние, и "мека сила" - разпространение на руска култура, образование и дори начин на живот, ориентиран повече към Русия, отколкото към Запада или Китай. В този смисъл съветският опит може и да се приложи, и да бъде развит. Чернокожи африкански студенти също трябва да има в северните градове у нас, и нека да са много.

Важното е, щом получат образование в Русия, те да се върнат обратно в Африка. И да се върнат с обич към руския свят в сърцата си, опознали и разбрали руската култура и руския език, добили уважение към Русия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 24 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Стоянчик все още не може да преодолее шокът от победата на Газпром над САЩ, затова хич го няма с мисленето - за да зацепи, че то не е достатъчно сомалийчетата да се плодят, защото трябва и да се плюска нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Да, ама в Сомалия има 46% детска смъртност. Като добавим HIV, от който *** и възрастните, както и многобройните други болести върлуващи в Африка, може би тази раждаемост едвам стига за запазване числеността на населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Инвестора, сделките за милиарди бяха сключени отдавна,сега ли ви спуснаха опорките или ви трябваше време за реакция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Реалността е халюцинация, породена от недостатъчен алкохол в кръвта.Уинстън Чърчил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
Като гледам раждаемостта в Китай(1.62), па макар и Индия(2.33) и като я сравня с тази в Сомалия(6.27) и се чудя кой кого ще тръгва да превзема? Сегашните 50 годишни китайци и индийци идват от семейства с по 5-6 деца. Това беше пикът им, от тук нататък - японизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 27
redcretin
преди 4 години
Може ли такъв сакат превод? Личи си рашкия източник - "наш" навсякъде, където става дума за рашки. То бива слугинаж, ама Тиквестора надмина себе си тоя път :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още