IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърде многото работни часове снижават производителността

Те трупат умора у служителите и влошават баланса между работата и личния живот

15:26 | 15.11.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Делегати на конгреса най-големия германски индустриален синдикат IG Metall издигат лозунги за 35-часова работна седмица. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Делегати на конгреса най-големия германски индустриален синдикат IG Metall издигат лозунги за 35-часова работна седмица. Снимка: Ройтерс

Трета възможна причина за непродуктивно дългите работни дни би могла да е свързана със социалните знаци. Тъй като е невъзможно мениджърите да следят внимателно работниците си по цял ден, за да се уверят, че вършат нещо, служителите може да се опитат да покажат, че работят здраво като остават до късно в офиса. Някой, който си свърши работата рано, може да остане на бюрото си, докато шефът не се прибере вкъщи (или колегите му не си тръгнат) от страх да не изглежда като кръшкач.

Очевидното решение е да кажете на служителите да се прибират по-рано. Ако работниците са уморени, това ще им даде повече енергия. Ако се опитват да изглеждат заети, това ще ги освободи от необходимостта да продължават да стоят в службата. И ако имат по-належаща работа, отколкото в офиса, винаги могат да свършат нещо вкъщи.

Четиридневните работни седмици като тази в японското поделение на Microsoft са един от начините за изпращане на работниците у дома по-рано. Друго средство е да накарате компаниите да дават на служителите си много почивни дни. Трето е просто съкращаване на работната седмица, което позволява на фирмите да решават как да разпределят часовете през седмицата. Някои страни използват комбинация от тези подходи - Франция например има 35-часово работно време и 36 дни платен годишен отпуск. Затова не е изненадващо, че страната има едно от най-високите нива на производителност на час в развития свят.

Япония и САЩ са две държави, които се нуждаят именно от такъв подход. Американците работят по-дълги часове от своите колеги в по-продуктивните северноевропейски страни и нямат какъвто и да е платени отпуск на федерално ниво.

Междувременно в Япония работните часове спаднаха под тези в САЩ, но много японски компании продължават да карат работниците си да работят извънредно – неплатен труд, който не се отчита счетоводно. Правителството на министър-председателя Шиндзо Абе се опитва да промени културата на преработване, но среща трудности. План за плащане на работниците за резултати, а не за отработени часове беше оттеглен, след като данните показаха, че той има малък ефект, докато все още не е приета мярка за наказание на компаниите, изискващи неплатен извънреден труд.

За САЩ и Япония, както и за други страни, в които служителите работят неефективно дълги дни, налагането на по-малко работни часове - чрез четиридневни работни седмици, по-кратки работни дни или повече платен отпуск - може да бъде точно това, което им е необходимо за повишаване на производителността, като същевременно подобрява баланса между работата и личния живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 24 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
Tова се знае отдавна ,само че работодателите нарочно подлагат на стрес служителите си ,за да ги изтискат като плодове за фреш.После каквото е останало се подменя с нов персонал .Не случайно термина "хора" не фигурира в компаниите .Той е заменен с израза човешки РЕСУРСИ .Хората не са хора,те са ресурси .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още