IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съзидателното разрушение не трябва да ни безпокои

Плашещ е растежът, който включва унищожаването на планетата

17:05 | 22.12.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Коледен шопинг в Берлин. <em>Снимка: gettyimages</em></p>

Коледен шопинг в Берлин. Снимка: gettyimages

Нищо от това не беше визионерско (и тълкувах някои неща погрешно, включително призивът да бъде позволено на Lehman Brothers да фалира през 2008 г., както и безучастността ми тази година след двете катастрофи на Boeing 737 Max). Значението на други събития, като американската опиумна епидемия, ме подмина. Но темпът на промяна в много отрасли не може да бъде пренебрегнат.

Нито пък някой можеше да не забележи изобилието от нови продукти и услуги, оглавявани от iPhone през 2007 г., и ръстът на благосъстоянието в развиващите се региони, включително Азия и Близкия изток. Същата година бях в Дубай, „стоейки в местен бар в хавайски стил, собственост на калифорнийска компания, с Май Тай коктейл в ръка и гледайки хората да танцуват на салса оркестър“.

Бумът беше предизвикан от напредъка на науката и технологиите, от машинното обучение и изкуствения интелект до генетичната медицина. Картата на човешкия геном бе завършена през 2003 г. и раковите заболявания вече се лекуват с имунотерапевтични лекарства като Keytruda на Merck. Такситата могат да бъдат извикани чрез приложения, като след още 15 години може да се движат без шофьори.

Но този бизнес вихър имаше своята цена. Разгулните финанси доведоха до кризата през 2008 г. и насърчиха корпоративната мобилност, като печалбите бяха преместени в юрисдикции с ниски данъци. Делът на труда в националния доход намаля в много страни, като нерегулярните договори се превърнаха в норма, тъй като силата на капитала се увеличи.

Изобилието от неща, от бърза мода до евтини полети, предизвика ответна реакция заради щетите върху околната среда, като глобалното затопляне, което фокусира тревогите на младите хора. Растеж чрез онова, което икономистът Йозеф Шумпетер нарече „съзидателно разрушение“ на неефективните компании, не трябва да ни безпокои. Плашещ е растежът, който включва унищожаването на планетата.

Бизнесът, разбира се, се адаптира към регулациите и променящото се търсене. Енергийните компании се обръщат към алтернативи, а веганската съпротива срещу хамбургерите доведе до сделката за покупка на хранителния и биологичен бизнес на DuPont от International Flavors and Fragrances за 26,2 млрд. долара. Обединената компания се надява да произвежда безмесни бургери с текстурата и аромата на истинските.

Тази потребителска революция ще предложи много за анализиране при завръщането ми догодина. Междувременно, благодаря за четенето и весели празници!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
"Но зад увеличената парична маса стоят пак същите като стойност" - въпрсът е как ще бъдат коригирани стойностите на активите---Минке, който ти каза, че изобщо съществуват "активи" ? Както "пари" реално НЕ съществуват , така реално НЕ съществуват и активи! И двете са чисто и просто ментална конструкция на съществото, нарекло се Човек! В Природата реално няма нито "пари" , нито "активи". Тва дето го мислиш за "актив" не струва и пукната пара, ако "Аз" не го искам, ако не го считам за ценно. Всичките ви "активи" които се га ги водите за такива, са субективно-ситуационни "активи"! Единствените истински активи е това, което физически поддръжа живота и без които живота не би същестуввал, т.е. това са - кислород, вода и храна! Всичко друго е преходно, само тези 3 елемента са БЕЗусловно ценни ЗА ВСЕКИ ЖИВ ОРГАНИЗЪМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Човек на моята възраст вече е бил свидетел на няколко икономически цикъла и ако съм разбрал нещо от тях, то е, че нито една фаза не може да продължава вечно. Не съм сигурен каква ще е промяната, нито кога точно ще настъпи, но знам, че след три, пет или десет години икономическата ситуация вече ще е коренно различна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
Пак ще дойде време, когато с тъга ще си спомняш за тези ниски лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Съзидателното разрушение не трябва да ни безпокои В момента по Россия 1 дават за един руски губернатор,сега в затвора и разказващ за своето"Съзидателното разрушение"и задигнатите от жена му кинти и той като прикритие.Такива ми ти работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
Minka
преди 4 години
По-високата инфлация от отрицателни лихви ли ще бъде придружена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Централните банки не мислят така . Те са толкова уплашени , че чак ужасени и предпочитат да заменят реалността с нов свят , който да изчезне един ден в имплозия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Съзидателното разрушение не трябва да ни безпокои Да ве Пеше,във всички аспекти!По новите правила на Туитър,Тръмп може да го баннат без обяснение и да дадат на някогоакаунт със същото име - без никаква правна отговорност!ЧНГ, КоПрР, н.ш. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 5
mick
преди 4 години
Развитите демокрации намериха вечния двигател - печатането на пари на корем.. количествените улеснения. На това се дължи прогреса последните 20 години. Световния дълг се е увеличил .. но лъвския пай е от страната на тези страни. Т.е. те не си заработват парите ами си ги харчат. Разбира се други държави се облажиха.. но това не променя ситуацията - едни печатат и водят другите за носа. Да видим до кога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още