IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е все по-близо до еднолично, а не еднопартийно управление

Култът към личността на президента Си Дзинпин прави възприемането на лоши политики по-вероятно

13:09 | 10.02.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Си Дзинпин се чувства удобно на своя трон. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Си Дзинпин се чувства удобно на своя трон. Снимка: ЕРА

Скандалното решение да се въдворят над 1 милион уйгурски мюсюлмани в провинция Синдзян, за да бъдат „превъзпитани“, се превърна в международна пропагандна катастрофа. Това е и политиката, която вероятно ще отчужди цяло поколение и така ще изостри проблемите на сепаратизма и тероризма, които е замислена да реши

Си се изправя и пред открито въстание в Хонконг. Дори пропекинските фигури в града са обезкуражени от неспособността си да го убедят да предприеме по-гъвкав подход и се чудят дали съветите им въобще стигат до бюрото му. Някои се опасяват, че Пекин вярва в собствената си пропаганда: че проблемите в Хонконг са продукт на агитация от враждебни чужди сили.

Подобна е и историята с Тайван, където диктаторските искания на Си за „обединение“ с континенталната част на Китай предизвикаха обратна реакция, помагайки на президентката Цай Ингвен, която ненавижда Пекин, за неотдавнашното й съкрушително преизбиране.

Международната и икономическата ситуация също показват признаци на отрицателен Си ефект. За да бъдем справедливи към китайския президент, трябва да кажем, че американският му колега Доналд Тръмп така или иначе щеше да започне търговска война, под каквато и да е форма. Само че властническите политики на правителството на Си в страната и чужбина отчуждиха потенциални съюзници. Отчасти в резултат на това Китай на Си се оказа „системен съперник“ на ЕС.

Икономическите реформатори в Китай се притесняват от нарастващия акцент върху ролята на държавата в икономиката. Те се опасяват че това може да убие предприемачеството. Един от водещите учени в Пекин казва: „Все повече живеем в тоталитарна държава.“

Все пак справедливостта изисква да приемем, че Си може да претендира за някои успехи. Продължаващото военно надигане на Китай и дипломатическите му усилия промениха баланса на силите в Азия. Китайските компании са водещи в света в областта на електронната търговия и 5G комуникациите. Великобритания изглежда ще се разграничи от САЩ и ще позволи 5G технология от Huawei.

В Китай засега няма истински признак за вътрешнополитическа съпротива. Напротив, засиленото държавно наблюдение - комбиниране на изкуствен интелект, смартфони и технология за разпознаване на лица, засилва властта на партията върху обществото.

Така че е възможно аз да съм последният от дългата редица западни скептици, които грешат относно Китай. Но е трудно да погледнем на култа към Си без определени предчувствия, заключава Рачмън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
ми спретнете майданче бе ...внесете демокрацийка ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 4 години
не, никога не се е изчерпвало това време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
dakl
преди 4 години
В това отношение Китай едва ли може да се смята рядко изключение. подобна тенденция става все по характерна даже и за страни ,които до сега се титолуват едва ли не като образци на "демокрацията". Вече не се изключватдаже и САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 15
Бидонойл
преди 4 години
Времето на демокрациите се изчерпва, връщат се империите. Независимо дали го искаме, ще трябва да свикваме, в противен случай поддържането на някои илюзии може да ни струва скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
khao
преди 4 години
тия вместо към по добре, завиха към по зле ! Което е екстра де, защото станаха опасни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още