IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларизацията няма да спаси Аржентина

Опитът на Еквадор показва, че разумните политики са от първостепенно значение

12:51 | 16.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Доларизацията също прави икономиката по-уязвима на шокове и склонна към нестабилност - четвърти урок, който Аржентина трябва да обмисли.

В страните със собствена валута валутният курс се понижава след шок, предизвиквайки промяна в относителните цени, която благоприятства местното производство и износа. В доларизирана икономика, тъй като вече няма валутен курс, който да работи като буфер, икономическата активност поема пълното въздействие на външните шокове.

Тази уязвимост се изостря, ако страната е износител на суровини. За Еквадор поскъпването на долара се случи в тандем с намаляването на цената на петрола. Следователно икономиката претърпява двоен удар: публичните финанси страдат от спадащите цени на петрола, докато износът е засегнат от загуба на конкурентоспособност, причинена от засилването на долара.

Тъй като доларът се обезценява с покачването на цената на петрола, това подкрепя бума и усилва икономическата цикличност. В периода 2000-2019 г. стандартното отклонение в растежа на реалния БВП беше 2,66 пункта в Еквадор, по-високо от това в Чили, Колумбия и Перу, където то бе съответно 2,1, 1,79 и 2,44.

Петият урок е, че доларизираните икономики стават по-малко конкурентни, освен ако пазарът на труда не е гъвкав.

В Еквадор заплатите не се движат в посока надолу, а мобилността на работната сила е ограничена. Следователно фирмите не могат да коригират производствените си разходи при нужда. В страни със собствена валута курсът върши тази работа: заплатите в долари намаляват в резултат на обезценяването, което следва негативен шок, при условие че централната банка държи инфлацията под контрол.

Нещо повече, в Еквадор популистките политики вдигнаха реалната минимална заплата с над 50 на сто от 2007 г. насам. В сравнение със съседните държави минималната заплата в долари извървя пътя от най-ниската през 2000 г. до най-високата в края на 2019 г.

Двайсетте години данни от Еквадор сочат, че доларизацията е бързо решение, но не адресира основните проблеми, които възпират държавите.

Провеждането на разумни икономически политики и въвеждането на ориентирани към растежа структурни реформи са също толкова важни, дори ако дадена страна е доларизирана. Освен това, върховенството на закона и наличието на солидни политически и икономически институции са от решаващо значение за стимулиране на инвестициите.

В противен случай страните стават нефункционални и генерират икономически дисбаланси, които намират израз чрез инфлация (при държавите със собствена валута), или чрез нисък икономически растеж и висока безработица (при доларизираните страни). Резултатът неизбежно е липсата на икономически и социален прогрес, независимо коя валута се използва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Petar2015
преди 4 години
Опитайте със сребро. Ако не стате - с биткойни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още