IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква сделка иска Борис Джонсън с ЕС?

Британското правителството не иска да поеме обратно контрола от ЕС, но иска да има правото да го направи

10:43 | 07.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Британският премиер сочи посоката. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Британският премиер сочи посоката. Снимка: Bloomberg

Подробностите тук са от значение. Искането на ЕС за клаузи за равнопоставеност относно социалната закрила и околната среда просто изисква Великобритания да не смекчава сегашните си стандарти под минималните нива на ЕС, така че не трябва Обединеното кралство да приема правилата на ЕС. Британското законодателство ще се твори на Острова, точно както и сега.

Що се отнася до данъците, ЕС вече почти няма контрол върху ставките в своите членове и още повече няма да има в бъдеще. Съюзът просто иска Великобритания да спазва протоколите на ОИСР по този въпрос, което не е искане, което Лондон ще намери за проблемно.

Предложенията за държавна помощ са по-сложни, защото в тази област ЕС иска неговите правила да се прилагат във Великобритания. За да се избегне това, което може да се превърне в безизходица, очевиден компромис би бил Обединеното кралство да отхвърли автоматичното спазване на правилата на ЕС, но Брюксел тогава ще може да налага незабавни търговски санкции, ако Великобритания следва друг път. Това е просто услуга за услуга.

Великобритания ще има суверенитета да се отклони от нормите на ЕС, но знае, че би платила цена, ако упражни това право.

Изглежда, че комбинацията от твърди думи и измамна реалност се отнася дори до острия проблем с риболова. Джонсън настоя, че всяко търговско споразумение трябва да признава „факта, че Обединеното кралство ще бъде независима морска държава в края на 2020 г., контролираща собствените си води“. ЕС не оспорва британските териториалн води и включи това в политическата декларация от октомври миналата година.

Джонсън редовно изглежда, че заплашва ЕС, но всъщност той просто повтаря войнствено вече постигнати споразумения. Битките, които Джонсън напоследък избра да води, звучаха смразяващо кръвта, но всъщност са такива срещу армия от чучела или в области, в които изглежда е възможно да се намери път към компромиса.

Риториката прави новините. Тя има значение и е от полза за двете страни позициите им да изглеждат раздалечени за момента. Съдържанието на казаното от тях обаче предполага, че е възможно и вероятно споразумение, „подобно“ на канадското.

То вероятно ще бъде постигнато, но съм скептично настроен към всякакви придружаващи го твърдения, че това е добра сделка за британската икономика, заключава Крис Джайлс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
shinawatra
преди 4 години
Статия, която не казва нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още