IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е изправена пред морална бездна

Нуждаем се от общоевропейско решение за миграционната криза, пише бившият германски министър на правосъдието Сабине Лойтхойзер-Шнаренбергер

08:29 | 05.03.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/SEDAT SUNA</p>

Снимка: EPA/SEDAT SUNA

На този свят има една общност, която се стреми към най-големите блага на човечеството: свобода, демокрация и зачитане на правата на човека. Ние я познаваме под името „Европейски съюз“. Страните членки се стремят „да засилят солидарността между своите народи, като зачитат тяхната история, култура и традиции“.

Солидарността обаче в днешно време не е на мода в Европа, пише в свой коментар за Handelsblatt бившият германски  министър на правосъдието Сабине Лойтхойзер-Шнаренбергер. Когато заподозряна дясна екстремистка тълпа подпалва убежища за бежанци, напада журналисти и гони бежанци, когато границите са защитавани от военни, е една изложена на рискове държава членка е изоставена, то международната ни общност е пред морална бездна. Следващите няколко дни ще решат дали ЕС осъзнава своята отговорност или ще пропадне в тази бездна.

Когато държавните глави на Европейския съюз подписаха споразумението между ЕС и Турция с турския президент Ердоган преди четири години, настана колективно облекчение. Бежанската криза, довела до толкова големи политически и социални катаклизми в цяла Европа, най-накрая беше преодоляна.

А фактът, че в замяна един прословут автократ бе обсипан с пари и че хуманитарната отговорност за сирийските бежанци е оставена на страна, разкъсвана от вътрешни конфликти, бе оставен без особено внимание. Твърде големи бяха страховете, че миграцията на още бежанци ще засили европейския десен популизъм.

ЕС изостави принципите си, направи се на зависим и изнудван. Споразумението беше обречено на провал още при сключването му. То костваше доверие и  се превърна в символ на провала на европейската политика за бежанците. Хаосът беше неизбежен.

Затова сега не е чудно, че европейският кошмар се превръща в реалност. Ердоган ефективно отмени споразумението между ЕС и Турция и насърчи бежанците да пътуват до Европа с безплатни автобусни билети. Популизмът и паниката се разпространяват: бежанците живеят в нечовешки условия на напълно пренаселения остров Лесбос.

Местните жители преминават към саморазправа - поради липсата на подкрепа от държавните власти, и блокират акостирането на бежански лодки. Междувременно предполагаеми десни екстремисти подпалиха бежански лагери, а омразата и насилието се разпространяват. Гръцкото правителство реагира в безнадеждно си свръхнатоварване с затваряне на границите с помощта на военните, незаконни отблъсквания и прекратяване на признанието на правото за убежище.

Тези мерки са диаметрално противоположни на основните ценности на Европейския съюз и нарушават международното право. Междувременно от другите държави членки се чуват съвсем малко конструктивни предложения. Призивът за специална среща и разширяването на организацията за защита на границите Frontex може да бъде оправдан, но не е устойчиво решение.

Европейският съюз трябва да се справи с проблема в основата му. Влизането на турски войски в сирийската провинция Идлиб допълнително влоши положението на разселените хора. Ердоган твърди, че Турция „е отворила портите“, защото „не може да се справи с новата вълна бежанци“ - вълна от бежанци, която тя сама предизвика.

Ердоган разбира езика на оръжията и икономиката. Оттук трябва да започне Европейският съюз. Турция има широки търговски привилегии чрез митническия съюз с ЕС. Икономическата сила легитимира Ердоган и му помага да постига и вътрешна сила.

Атаката срещу сирийската провинция Идлиб беше и маневра на Ердоган да отвлече вниманието от собствените си вътрешни и икономически проблеми. Ако ЕС предприеме санкции срещу Турция, това може да има сериозни последици за турската икономика. Вътрешнополитическият натиск върху Ердоган ще се засили и ще го принуди да действа.

Освен това най-накрая е необходимо общоевропейско решение, в което да участват всички държави членки и с което всички държави членки да могат да живеят. Това се отнася за всички аспекти на достойната миграционна политика - от хуманитарна помощ на място, до бюрократична и лична подкрепа при проверката на статута за убежището и до крайния прием на бежанците. Онези, които не са готови да приемат бежанци в собствената си страна, могат да помогнат на тези, които търсят закрила по други начини, без да избягват европейската солидарност.

Европейският съюз трябва да бъде суров към себе си. Нима милиардите на Ердоган няма да бъдат инвестирани по-добре в Гърция и другите европейски средиземноморски страни? Наистина ли направихме всичко, за да сложим край на хуманитарната катастрофа в Сирия? И на фона на проваленото споразумение между ЕС и Турция, не трябва ли да се поставя под въпрос сътрудничеството с Либия – държава, измъчвана от гражданска война?

Женевската конвенция за бежанците, правото на убежище и защитата на човешкото достойнство са преобладаваща максима за човечеството. Тя възникна от ужаса на двете световни войни и геноцида. Това е задължение на всяко демократично правителство и в частност на Европейския съюз, чиито държави членки са отговорни за толкова много войни и конфликти, както никой друг.

Това трябва да се подчертава отново и отново, когато мъже, жени и деца се давят в морета, опитвайки се да стигнат до европейския бряг. В своя учредителен договор Европейският съюз се позовава на своето хуманистично наследство. Време е да преоткрием това наследство, призовава Сабине Лойтхойзер-Шнаренбергер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 21
zelka007
преди 4 години
"Едно е да пуцаш по камилари и сирийци" ... в командните щабове според теб какви офицери седят ... дали има/няма руссияни ?! ... дай преположение ...към вчерашна дата ... 3,136 елемента неутрализирани , също така унищожени 151 танка, 47 гаубици , 3 самолета , 8 вертолета , 3 дрона , 8 пво системи (в това число безаналоговите панцири) , 52 ракетни установки , 12 противотанкови самоходни установки , 24 транспортни бронирани машини , 27 бронирани бойни машини , 34 бронирани пикапи и 4 самоходни минохвъргачки голям калибър , стотици артилерийски складове ...дали пък ердоган не начерта червена линия дето руссияните да не преминават ... ?! ... и двамата нямат интерес от задълбочаване и продължаване на конфликта ... имат повече неща от взаимен интерес отколкото да делят в 100х30км пясъци и камъни ... сирийците еднакво замерят с камъни и турските и руссиянски конвой с военна техника ... :)))слагам си ръка на сърцето , мислех допреди седмица , че нивото на рассиянската армия е доста по-високо ... мега зле са и технически и тактически ... единствено мащабът ги крепи все още на ниво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
... и в частност на Европейския съюз, чиито държави членки са отговорни за толкова много войни и конфликти, както никой друг.Ето тук е казано всичко! Кой изтърбуши Ирак, Афганистан, Либия, Сирия... ? Играха си в САЩ и Европа на Износ на демокрация и ценности, докато не превърнаха цели региони в кървава пустиня и дойде време да се плаща сметката. Вече никой не помни или се прави, че не помни думите на Кадафи: Слушайте сега, вие, хората от НАТО! Вие бомбардирате стената, която не пропускаше потока на африканската миграция към Европа, стената, спираща терористите от Ал Кайда. Тази стена е Либия. Вие я унищожавате. Вие сте ***. За хилядите имигранти от Африка, за подкрепата на Ал Кайда ще горите в ада. И така ще бъде. Аз никога не лъжа. Не лъжа и сега. ... а Бойчо, Сабине Шаранбарен-Незнамквоси и хю мнето Сюлейман да си клявкат колкото искат за самун хлебец - от това факта, че Европа я от 20 години я управляват де били, не се променя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 24
Стоян Петров
преди 4 години
Колкото и да ти се иска да си прав, ето какво мислят в русия ; " Молодцы русские затаились, сидят тихо как мышки - вот турка их и не трогает. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 29 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
"Восток дело тонкое" беше казал героя от "Бялото слънце над пустинята". Путин остава Ердоган да си разиграва по-малко коня, но има линии, които онзи,ако пресече ще му се стъжни. Може турците да разширят и със 100 км., но после за два часа ще забравят, че са били там. Едно е да пуцаш по камилари и сирийци, друго е да се дръвчиш и да дърпаш мечката за опашаката. За това Ердо е днес на червеното килимче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 43 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Я тая мръcница да каже - как точно една държава нарушава международното право, като защитава границите си от всевъзможна престъпна cган от терористи, изнасилвачи, които нападат граничарите, тероризират мирното население, оскверняват църкви?Къде в международното право е написано, че всеки мpъсен дивaк има право със сила да нахлуе в чужда уредена държава и да ползва наготово благата, които местното и население е добило с труда на цели поколения - и като нахлуе да паразитира, изнасилва и безчинства както си иска? Европа ще е в опасност, докато такива като тая к.рва получават трибуна и дори власт, вместо да бъдат осъждани за противодържавна дейност и измяна - и бесeни публично !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 23
zelka007
преди 4 години
хммм ... интересно твърдение за руссиянската армия и двата часа ... преди 27 февруари си мислех същото . към днешна дата сводката е , че за една седмица 7000 турски войници неутрализираха 15-20% от сирийската армия , да не напиша и по-голям % - личен състав + сухопътни единици + артилерия + пво системи + 2 летища + авиация . окончателно . а загубиха 5-6 дрона ... много бих се замислил преди да давам такива мнения ... ами ако турците решат да увеличат с още 30км навътре контролираната територия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
"Нуждаем се от общоевропейско решение за миграционната криза"Това е абсолютна измама - колкото повече централизация на власт има в ръцете на малък брой хора, толкова по-голяма е вероятността те да действат срещу волята на мнозинството от европейците или да облужват лобистки интереси. Общо европейско решение = най-лошото възможно решение, което разумният човек би могъл да си представи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Защо Турция не затвори границите си на изток и върне бежанците към роднитеим държави ами ги насочва на запад към ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Остави го Стоенча, той щял да кръщава внучката сиСабрие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 7
Hahoto
преди 4 години
Стояне, този конфликт започна като Арабска пролет, после беше яхнат и окървавен от сили, които искаха да махнат Асад. Кой е най-заинтересован? Израел на първо място, защото Асад представлява Иран и то на границата с Израел! Държавата бе умишлено вкарана в гражданска война. После дойде ИДИЛ, доколкото си спомням няколко години всички мятаха бомби там и янки и руснаци и израелци и който се сетиш. Да преписваш всичко на Русия и Асад в случая е смешно. И накрая не се притеснявай, дроновете на Турция няма да спрат руснаците, ако решат за два часа да приключат с цялата турска армия в Сирия. Два часа, можеш да си го запишеш в тефтерчето, за да го обсъдим отново, като му дойде времето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още