IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30 години след появата си ETF-ите са интегрална част от активното управление

Това, което започна като неясен продукт, днес дава на инвеститорите по-голяма гъвкавост, по-ниски разходи и удобен достъп

10:40 | 03.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

През декември 2018 г. - много нестабилен период, търговията с ETF-и, инвестиращи във високодоходни американски корпоративни облигации, нарасна до рекорден връх и те се превърнаха в инструменти за установяване на цените. В същото време обемите при търговията с отделни такива облигации се срина до четиригодишно дъно на по-малко прозрачния пазар на гише, където ценовите котировки често не са лесно достъпни.

Неотдавна пазарната волатилност, свързана с коронавируса, предложи примери за това как ETF-ите играят ролята на средства за прехвърляне на риска. През януари, например, обемите в търговията с ETF-и, обвързани с континенталните китайски акции, се покачиха, докато борсите в Шанхай и Шънджън бяха затворени за няколко дни. Когато търговията се възобнови в Китай, цените на местните акции отвориха на нива, много близки до тези на затваряне на ETF-и от предишния ден.

В края на февруари, по време на една от най-големите седмични пазарни разпродажби от 2008 г. насам, ETF-ите отбелязаха рекордни обеми на търговията по целия свят, като същевременно осигуриха ликвидност и ценообразуване. За отбелязване е, че в Европа търговията достигна близо 100 млрд. долара за седмица, което е с приблизително една трета над предишния рекорд. В САЩ търговията с ETF-и, инвестиращи в корпоративни облигации, се покачи до нови върхове.

Дискреционните фонд мениджъри по целия свят имат водеща роля, когато става въпрос за използване на ETF-и в активно управлявани портфейли. С намаляването на таксите и комисионните, и с нарастването на изискванията за по-голяма прозрачност и постоянна възвръщаемост, те използват ETF-ите не само за стратегическо разпределение на активите, но и при търсенето на допълнителна възвръщаемост чрез фактори като „качество“ и „минимална волатилност“. Мениджърите също така изразяват тактически мнения относно сектори или държави чрез ETF-и, а не чрез отделни ценни книжа.

Все още обаче има някакво търкане между активното и индексното инвестиране. Възходът на ETF-ите сложи край на системата на инвестиционно управление от фонд мениджъри „звезди”, която доминираше индустрията от десетилетия. Вярно е също така, че след като ETF-ите разрушиха утвърдени бизнес модели, те бяха подложени на строг контрол от традиционните активни мениджъри, често свързан с тяхното въздействие върху пазарите. Имаше много презрителни спекулации от страна на фонд мениджърите, които имаха най-много за губене.

Голямата надпревара между активното и индексното инвестиране приключи. Това, което започна преди 30 години като един неясен продукт, днес се разбира най-добре като технология, която може да даде на инвеститорите по-голяма гъвкавост, по-ниски разходи и удобство на достъпа.

Тази еволюция на ETF-ите - от обикновен заместител на активните фондове до интегрален инструмент за активно управление - ще насърчи здравите и прозрачни финансови пазари, и може да помогне за подобряване на резултатите на инвеститорите през следващите десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още