IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика ще пребори коронавируса

По-често срещаният посткризисен въпрос може да бъде дали регулаторите не са реагирали прекомерно, когато страхът и несигурността са били в разгара си

13:39 | 06.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Прогнозирайки, хората питат колко ще струва тримесечната карантина. Може би тя ще ускори упадъка на компаниите и продуктите, които вече са под конкурентен натиск, като физическите универсални магазини и киносалоните. Такива фирми заемат големи сгради и могат да бъдат спасени чрез иновативно преобразуване в апартаменти с удобни кина и дискаунтъри на долния етаж. Подобни експерименти са подпомогнати от дълбоката пазарна отстъпка за изоставени пространства без приходи.

Ускореният упадък на старите модели на обслужване ще бъде повече от компенсиран от растежа на поръчките по пощата, доставките им и свързаните с тях услуги. Растящите фирми в тези области вече се възползват от транспортните технологии с ниски разходи за транзакции, които свързват купувачите с продавачите в реално време, място и обстоятелства.

При дълга карантина както загубените, така и спечелените предприятия ще бъдат малки и млади. Днес по-големите фирми в много случаи са малките фирми от 90-те години. Те намериха начини да обслужват клиентите и да избегнат фалита след спукването на дотком балона. Те узряха.

Докато тази криза се разгръща, не мислете за спад на трудовия и продуктовия пазари. По-скоро помислете за производството, растежа и оцеляването, което се случва. Нито сме немощно общество, нито сме слаба икономика. Ако ви е останало състрадание, помислете за хората в Северна Корея и Венецуела. На тях не им трябва пандемия, за да разберат какво е да се живее с празни рафтове по магазините.

След като пандемията премине и се върнем на работа, страната ще се възстанови бързо. Икономиката ще достигне нови нива на просперитет. Кризата ще се усети главно от бизнесите, предлагащи крайни потребителски стоки и услуги. Хората наемат хотелски стаи, точно както си запазват място в самолет, за да ги използват, а не да ги държат като актив или препродават. Колкото и болка да изпитват сега авиокомпаниите, хотелите и техните клиенти, тези бизнеси не са в дългосрочен упадък. След като пандемията премине и се появят ваксини и лечение, хората отново ще са готови да харчат за услуги, пътувания и хотели.

Не се отчайвайте. Тази икономическа криза ще премине и то бързо, след като се премахнат блокадите, особено ако финансовият шок е ограничен чрез фискални и монетарни облекчения. По-често срещаният посткризисен въпрос може да бъде дали регулаторите не са реагирали прекомерно, когато страхът и несигурността са били в разгара си. Никога няма да разберем отговора, но настоящият страх от икономически крах със сигурност ще отмине заедно с пандемията.

Всъщност, след като повече пари преследват стоките, инфлацията е реална възможност. Тя нарушава и изкривява способността на ценовата система да координира и насочва икономическата производителност. Когато всички се втурват да харчат от страх, че цените ще се повишат, ставаме свидетели на разрушителна ситуация, която е противоположна на това, което се случва, когато всички останат вкъщи. Вижте кошмарните темпове на инфлация в Зимбабве и Венецуела.

Тъй като светът е сложно място, някои от моите прогнози може да не се сбъднат. Но какво от това, ако греша? Това ще ми даде още една възможност да се поуча, заключава Върнън Смит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Куку, пак си натворил един тон глупости.1. Икономиката на Китай е зависима от износа, вътрешния им пазар е много по-малък от износа. Тоест, ако разчитат на вътрешния пазар, умират прави.2. Запада може да си произведе всичко, в момента е изнесъл заводите в Китай, щото там е евтино. В мига, в който на Запада не му харесва Китай, заводите ще отидат във Виетнам, Индия и тн., а Китай ще яде хурката.3. Коя точно икономическа война спечели Китай? Май си позабравил какво се случи преди няколко месеца.Тая мантра за самодостатъчност я скимтяхте и за Расия, а то кво стана...Китай е задния двор и цеха за производство на цивилизования свят, той е зависим от цивилизования свят, защото, ако утре си махнат заводите и евтината стока потече от Индия, китайчока ще се хване за палците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Петьо, Предполагам, че не се сърдиш за това, че не споделям бодряшките ти разсъждения, които се свеждат по скоро до анализ на човешката народо психология. РЕАЛНОСТИТЕ СА СЪВСЕМ ДРУГИ. Едни кацнаха на обратната страна на ЛУНАТА и гледат на бъдещето като нация победила това , с което западната система се оказа негодна да се справи. БЛОКИРАНЕТО НА СВЕТОВНИТЕ ПАЗАРИ ИЗВЪРШЕНО ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ТРЪМП ЕДВА ЛИ ЩЕ СПРЕ ФАБРИКАТА НА СВЕТА КАКВАТО Е КИТАЙ , И ЕДВА ЛИ ЩЕ НИ ПРИНУДИ ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ЕВТИНИТЕ ИМ СТОКИ КОГАТО СЕ ОТПУШИ МЕЖДУНАРОДНИЯ ОБМЕН. Инстинкта на Павлов ще покаже, че там КЪДЕТО СА КУПУВАЛИ КИТАЙСКИ СТОКИ , ПАК ЩЕ ГИ КУПУВАТ, така както там където е текло пак ще тече. Едва ли едно КОНСУМАТОРСКО ОБЩЕСТВО каквото са американците и ние европейците ще успеем да вникнем в проблема защо ТЕ КИТАЙЦИТЕ спечелиха тази икономическа война. СПЕЧЕЛИХА Я ЗАЩОТО СИСТЕМАТА ИМ НА НАЦИОНАЛ СОЦИАЛИЗЪМ Е ПО СТРАШНО И ОТ ТАЗИ НА ХИТЛЕР!!СТРАШНО ЩЕ, Е КОГАТО КИТАЙ СПРЕ ДА ИЗНАСЯ И СЕ НАСОЧИ КЪМ ОГРОМНИЯТ СИ ВЪТРЕШЕН ПАЗАР. За разлика от САЩ , КИТАЙ Е САМОДОСТАТЪЧЕН ЗА ДА СЕ СПРАВИ С ВНОСА НА СТОКИ И ИЗНОСА НА ГОТОВА ПРОДУКЦИЯ.САЩ както и Европа са КОНСУМАТОРСКИ системи, които са обречени в тази война с ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 4 години
ааа не бе, след две три статии даже ше бъде сигур и полезен може и препоръчителен да се изкара като шарката, кво му плщаш .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 4 години
В един момент ще почнат да вадят добри статиски и нещата ще утихнат. При това ниво на глобализация, всички ще го изкарат вируса така или иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
mick
преди 4 години
Всички очакваме че всичко ще е за месец, два.. ами ако продължи с години да върлува тоя вирус?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още