IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глупаво ли е менталното счетоводство?

Мисленото разделяне на парите може да ни помогне да поддържаме разходите и спестяванията в съответствие с приоритетите си

16:16 | 12.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Junior Isa на Coventry Building Society, стартирана скоро след създаването на Jisa, предлага лихвени проценти, които постоянно оглавяват таблиците с най-купуваните продукти (това важи и днес с 3,6% лихва).

Въпреки това, Коулс изчислява, че първоначална „инвестиция“ в размер на 3 600 британски лири днес би струвала 4 718 - печалба от едва 286 паунда, след като се вземе предвид инфлацията.

„Въпреки че Junior Isas предлага по-високи лихвени проценти, отколкото е възможно да се намерят другаде, 286 британски лири за девет години не са печалбата, за която родителите мечтаят“, казва тя.

Според нея родителите преобладаващо избират парите в брой пред акциите, тъй като, що се отнася до децата им, те твърдо избягват рисковете. „Проблемът е, че те се съсредоточават върху краткосрочния риск от пазарна волатилност, а не върху дългосрочния потенциал за растеж на инвестициите. За период от 18 години може да се пропусне много голям ръст“, казва тя.

Други примери за финансово разделяне включват хора с хиляди паунда, държани като кешови спестявания, които плащат по-висок лихвен процент по своята ипотека, кредитна карта или овърдрафт.

Менталното счетоводство е една от причините, поради които правим това, смята икономистът от FT Тим Харфърд. Сийгъл разказва, че наскоро двамата са провели разговор за Нобеловия лауреат за икономика за 2017 г. Ричард Тейлър, който е може би най-известен с работата си относно това счетоводство.

Според Тим Харфърд менталното счетоводство е „психологическа тенденция, която повечето хора изглежда интуитивно осъзнават“.

В работата си Тейлър се позовава на интервю с актьорите Джийн Хекман и Дъстин Хофман. Връщайки се в дните им като бедни млади актьори в Лос Анджелис, Хекман припомня случай, при който Хофман му поискал пари назаем.

В апартамента на Хофман имало буркани с надпис "наем", "ток", "храна" и други, обозначаващи различни домакински разходи. Бурканите били пълни с пари за разлика от празния съд, озаглавен "храна", който Хофман очевидно искал да напълни. За да избегне изгонването си от апартамента, сметките за наеми и ток трябвало да бъдат платени, така че първо тези буркани са били пълнени.

Тейлър обяснява: „Можете да мислите, че менталното счетоводство е глупаво, след като нарушава основното допускане на икономистите, че парите са взаимозаменяеми, но от по-прагматична перспектива менталното счетоводство може да ни помогне да поддържаме разходите и спестяванията в съответствие с приоритетите си".

Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Whitestar
преди 4 години
Тук не говорим за счетоводство а за корена на науката икономика. Разбира се, не можем да не поддържаме тезата за нужда от диверсификация, както на приходите, така и на разходите, но и на спестяванията. Също така важен момент е приоритизирането, в тези три области! Когато можеш да избираш за какво да похарчиш или спестиш възнаграждение от една или друга дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Над статията има какво да се помисли, но все пак, когато се съставя дългосрочен инвестиционен или спестовен план, винаги е добре да се разгледат варианти за диверсификация на риска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още