IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай трудно ще измести САЩ като лидер на световния ред

Липсата на достатъчно доверие в азиатската страна и вината, която тя носи заради коронавируса, ще възпрепятстват усилията на Пекин да поеме лидерството от САЩ

20:46 | 14.04.20 г. 40
<p>
	Държавният глава на Китай Си Дзинпин (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп (вдясно). <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Държавният глава на Китай Си Дзинпин (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Bloomberg

Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 4
Валидатор
преди 4 години
Руски ***, сър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Само като видя накой да пише ФАЩ и вече съм наясно с умствения му багаж.Говорил, бил, с "китайски финансисти"... явно продавачи от Илиенци.Езикът ти те издава, *** копейник, едни и същи заучени опорки и глупости си плещите, като по калъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 6
be_google
преди 4 години
ПРочетох хиляди статии от китайски автори , говорил съм с китайски финансисти....е никога един не каза като слабоумните марикански гастарбайтери че искат да са ни на главите отгоре като ФАЩ!!! Китай не разбира лидерството като империализъм , хегемония, простащина на ниво БАй Ви Б....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
dr.5rov
преди 4 години
Китай, доколкото може да се прецени от това, което виждаме, няма намерение да става втори САЩ. Той безусловно се стреми да стане "лидер" в света и не го крие, но няма намерения да бъде лидер по начин по който са САЩ. Имат си там разни философии и доктрини още от време оно как трябва да изглежда един добре подреден свят. Изглежда, че се опитват да ги следват, а в тях няма такова нещо като да действат като САЩ. Споменавах в доста коментари от миналото, че влизането на САЩ в остър конфликт с Русия е тяхна стартегическа грешка. Можеха да намерят други подходи за да укротят амбициите на руският елит. Ще повторя това което казвах тогава: Точно конфликтът на американския елит с руския елит отвори пространство на Китай да изгрее толква високо над хоризонта. Ако имаше някакво прилично разбирателство между САЩ+Европа и Русия, Китай никога нямаше да стане този важен фактор, който е сега.Преди конфронтацията Китай си беше просто една голяма фабрика и тогавашното ръководство не говореше за лидерски амбиции. Сега и американският и руският елит сърбат попарата, която сами си надробиха. Понякога дори подозирам, че и самите китайци са помогнали той да се случи чрез своите лобита и в двете страни. Но това вече са конспирации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Няма да има никаква битка между империи, Китай е сам, срещу него стоят САЩ, Канада, ЕС, Япония, Ю.Корея, Виетнам, Тайланд, Индия, Австралия и тн. Китайците приятели нямат, само хванати държавки в капана на дълга.Дори лилиПутин знае, че апетита на китаеца е изострен откъм територия и както са захапали Сибир, може и още апетит да им се отвори.Китаеца не е *** и добре си дава сметка за положението си. Ще си продължат с икономическата екпанзия по Африка и разни изтърбушени държавки без посока, кат Сърбия и това е. Е разбира се, ще продават и на големите, че иначе тая милиардна *** как се храни?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 9
крас
преди 4 години
Точно 30 години след разпада на СССР , сме свидетели на разпада на ИМПЕРИЯТА чиято валута се бе превърнала в международно разплащателно средство. Някак си тихо и незабелязано КИТАЙ се възроди като птицата ФЕНИКС от пепелта и от изостанала държава , се превърне във ФАБРИКАТА НА СВЕТА.За да се случи това с КИТАЙ, няма как да не подминем ролята на ОБАМА с неговата недълновидна и лишена от стратегия политика в която беше проспано времето през което Китай незабелязано ползвайки чуждите технологии превърна страната си в двигател на икономическия растеж на света. ЯСНО Е, ЧЕ ДВЕ МЕЧКИ В ЕДНА БЪРЛОГА НЕ МОГАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ. Проблема на САЩ е, че държавата е силно разделена политически , докато в КИТАЙ нещата са централизирани и неподлежащи на промяна.ИСКА ИЛИ НЕ , САЩ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ТЪРСИ ПОДКРЕПАТА НА РУСИЯ. От Урал на изток всичко е китайско. За бившите съветски републики да не говорим. Казахстан е пример как една от тези републики се е превърнала в част от КИТАЙСКАТА ИМПЕРИЯ. И само Казахстан ли?!!ПУТИН И ЕКИПА МУ БЕЗОТГОВОРНО СЕ ОТНАСЯТ КЪМ НАСТЪПВАЩИТЕ ПРОМЕНИ В СВЕТА , дълбоко в които стои национализма и расовият подход на ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ. СБЛЪСЪКА МЕЖДУ САЩ И КИТАЙ НЕ Е САМО СБЛЪСЪК МЕЖДУ ДВЕ СИСТЕМИ И ЦИВИЛИЗАЦИИ, но най вече РАСОВ СБЛЪСЪК който много политици като Обама не забелязаха и подцениха. БИТКАТА НА ИМПЕРИИТЕ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Хаха, Китай никога няма да бъде световен лидер, цялата им същност е да следват лидера, да му продават и да получават инвестиции от него.Световния ред ще се запази, Запада + съюзници ще води, Китай ще следва, те това и искат.А разни африканско-арабски икономики, като Расийка, ще се молят още малко да попродават петрол, че да свържат двата края.Индия ще заеме място на картата, а тя е стратегически враг на Китай.Китай не може без Запада, а и няма силни икономики приятели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
korn
преди 4 години
Нали за това го сложиха Тръмп, да отдръпне САЩ от ролята на световен лидер и да се заемат със собствените си проблеми. Проблема е че, китайците нещо се дърпат. Да си световен лидер носи негативи и големи разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
Grosss
преди 4 години
Защо ще,вече го е изместил ....особено след тая криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още