IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът нанася двоен удар на пенсионните схеми по света

Плановете са изправени пред намаляваща стойност на активите заради борсовия спад и набъбващи пасиви заради понижените лихви

10:47 | 04.05.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В по-общ план обаче напоследък изплуват два по-дълбоки проблема.

Първо, екстремните събития са много по-чести, отколкото се очаква от използваните модели за оценка на риска. Те не успяха да предвидят, например, петте най-крайни стойности сред 15-те най-големи спадове, регистрирани от индекса FTSE All-Share от януари 1981 г. насам, според данни, събрани от Investors Chronicle, свързаното с Financial Times издание.

Второ, много спонсори на пенсионни планове могат да бъдат изправени пред фалит, ако правителствените ангажименти "да се направи всичко необходимо“ не успеят да избегнат дълбока продължителна рецесия. Те може да се принудят да търсят правителствена подкрепа. Във всеки случай публичните разходи ще скочат, докато данъчните приходи ще потънат. Монетизацията на получения в резултат от това публичен дълг от централните банки извиква призрака на препускащата инфлация от 70-те години.

Европейските планове все повече хеджират инфлацията и лихвените рискове, сочат данните на Mercer. През 2018 г. 27 на сто от тях са хеджирали над 90 на сто от своите финансирани задължения, като през 2019 г. този дял се увеличава до 41 на сто. Това излага останалите на различна степен на риск.

Онези с хеджове обикновено имат здравословен статус на финансиране и повече място за търсене на възможности при настоящите смущения.

Въпреки това, непосредственият въпрос е дали по-голямата част от плановете с фиксирани обезщетения могат да оцелеят без увеличаване на вноските или намаляване на изплащанията. Това се случва независимо от преминаването към планове с фиксирани вноски през последните две десетилетия - дори на бивши стабилни пазари на схеми с фиксирани обезщетения като Канада и Япония. Макар че увеличаването на вноските и намаляването на изплащанията предоставя финансово облекчение за спонсорите на планове, това прехвърля болката върху осигуряваните.

Рискът бе прехвърлен от онези, които не бяха в състояние да го управляват, към тези, които не го разбират. Проблемът далече не е толкова остър, когато плановете с фиксирани вноски се управляват от професионален попечителски съвет. И все пак малцина очакват тези плановете да осигурят по-добри пенсионни резултати от схемите с фиксирани обезщетения.

Това поставя един по-голям въпрос: след като две от трите най-лоши финансови кризи през изминалите сто години настъпиха през последните 12 години, могат ли нашите общества да разчитат на финансовите пазари да осигурят достойни пенсионни доходи за милиони хора по целия свят? Време е за честен дебат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
Sandy
преди 4 години
Те затва измислиха COVID 19, за да няма пенсионери и хронично болни хора, които да са в тежест, ненужни на държавата и обществото. Все пак това е престъпление срещу човечеството да бъдат избивани по този начин тези хора, които цял живот са работели и градили, но кой ги пита. Световната мафия от една шепа хора управлява света и няма кой да ги спре. Дано извънземните се намесят по някъв начин, докато все още не всичко е загубено на тая планета, на тая майка Земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
wag1111
преди 4 години
Най- вероятно, ще се вземе решение през следващите няколко години да се повдигне пенсионната възраст, за да се конпенсира загубата от лошо управляваните фондове, които освен инфлациооните загуби, трябва да издържат и безсмислената бирокращина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
а в случай, че си имаме и то с няколко пълнителя, какво да правим? това пък е червен хумор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Аз съм по простите решения. На 65-годишна възраст всеки гражданин вместо пенсия да получава армейски пистолет с един патрон в него. От там нататък сам да се оправя. По-горното беше малко черен хумор, но и повод за размисъл. Надявам се да бъде разбрано правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
Инфлацията ще изяде останалото.Честито на пенсионерите. Този път обаче, ще бъдат оставени не на короната, а на гладът да ги довърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
KMETA
преди 4 години
Тя СХЕМАТА отдавна е ясна. Системата дали ще оцелее...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още