IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само ЕЦБ може да спаси отново еврозоната

Тя има почти безгранична мощ и е единствената европейска институция, която може и иска да действа

16:52 | 23.04.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Технически, в дезинфлационна или дефлационна ситуация, каквато е днешната, централната банка има неограничена огнева мощ. Тя може да купува всичко, на каквато и да е цена, като има само три ограничения: първо, тя може да прекали с намесата, така че да предизвика отлив от валутата и инфлация; второ, може да надвиши своите правомощия; и накрая, тя може да разруши политическия консенсус, който я е създал.

Инфлационното ограничение едва ли днес е обвързващо. В определен момент обаче ЕЦБ може да иска да оттегли интервенцията си и така да продаде облигациите, които притежава. Това може да създаде проблеми за най-задлъжнелите правителства. Що се отнася до законосъобразността, германският конституционен съд и Съдът на Европейските общности засега се произнася в полза на ЕЦБ. Последният със сигурност винаги ще го прави, при условие че ЕЦБ е внимателна. Германският съд обаче може да отсъди срещу ЕЦБ. Това веднага би създало политическа криза. Германия има надеждна опция за излизане. Но връщането към дойче марката би предизвикало огромен икономически и политически шок. Германците биха били луди да упражнят тази опция, колкото и да ненавиждат действията на ЕЦБ.

Накратко, ЕЦБ трябва да направи всичко необходимо, за да помогне на всеки член на еврозоната да управлява тази криза. Какво да кажем за паралелните дискусии относно ролята на Европейския механизъм за стабилност (ESM), „коронаоблигациите“ или други подобни алтернативи?

ESM изглежда без значение. Неговият потенциал е твърде малък. Така че той е важен само дотолкова, доколкото може да задейства програмата на ЕЦБ за открити парични транзакции (OTM), създадена през 2012 г. Но предвид последващото развитие на покупките на активи от ЕЦБ, OMT вече не е важна. Нещо повече, условността на ESM - ако не сега, то по-късно, когато трябва да се подновят падежиращите вложения - прави заемите му анатема. Това също така би било разделящо, в момент, когато се изисква солидарност. 

В политически план един общ финансов инструмент („корона облигации“) е привлекателен за някои, но анатема за други. Той няма да се осъщетви. И все пак такъв инструмент осигурява очевидния изход за ЕЦБ, когато тя пожелае да продаде облигациите, които предстои да придобие. В противен случай може да има трудности с планините от дългове в бъдеще. Но при условие че лихвените проценти останат ниски и подкрепата от ЕЦБ продължава, може да се окаже изненадващо колко голямо ниво на дълг е устойчиво. Разходите по дълга, а не нивото му, определят устойчивостта.

Разпадането на еврозоната би било катастрофа. ЕЦБ е единствената институция, която може и желае да действа. Правителствата трябва да я подкрепят. Те също трябва да обмислят как да разчистят дълга, когато всичко приключи. Сега е време за действия: „каквото е необходимо“, отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
wag1111
преди 4 години
То това е така, но тарикатите с кинтите, не мислят така. Та за това и държавите наливат във фирмите. От тези пари те са дори на печалба, защото се раздават спрямо оборота, а нe директно за заплати. Голяма част от големите вече са изгубили възможността за кредитиране. Нищо чудно и след като спре помощта към тях, те да вдигнат ръце и да чакат фалита. След като си изтеглят и последния възможен дивидент, ако могат да се отърват и от въздухарските си акции. Накрая, така или иначе голяма час от хората, ще виснат по борсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Valentin13
преди 4 години
колко отчайващо е това, хора на такива високи позиции с такива големи заплати, а говорят и правят безмислици. ЕЦБ щяла да спасява! какво ще спасяваш? знаеш ли колко ще продължи това, как ще се развие, накъде върви? думкат се някакви оптимистични безмислия само. тука има десетки кризи събрани в един момент, как с трилиони ще спреш това?!трябва да се използува американския модел, фирмите уволняват и безработните падат на грижата на държавата. фирмите се оправят кой както може. не може държавата да спасява фирми, трябва да се грижи за хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Иван Митев
преди 4 години
Истината е, че със своята грешка за неправилно въвеждане в употреба на евро ЕЦБ подсигурява провала на еврозоната.Устойчивото спасение от започващата европейска икономическа рецесия е възможно при правилно въведено в употреба евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
"Тъй като ЕЦБ издава втората най-приета резервна валута в света, тя има капацитета да го направи."приемственост да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
CGY
преди 4 години
Единственото безгранично нещо, което има ЕЦБ в момента (подобно на Фед) е глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
shinawatra
преди 4 години
Егати хаотичната статия, която не казва нищо. Може и така, може и иначе, преразказ с елементи на разсъздение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Хеликоптерите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още