IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията накара глобалната икономика да се гмурне надолу

Националните блокади ударят сериозно сектора на услугите и производството по света, помрачавайки очакванията на икономистите за бързо възстановяване

08:40 | 24.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ситуацията в Азия

Японският PMI, отразяващ активността на сектора на услугите, се сви с рекордни темпове през април, тъй като търговците на дребно понесоха сериозни щети от решението на правителството на премиера Шиндзо Абе да задържи гражданите по домовете им, а магазините да затворят или да работят по-малко време от обикновено.

Индексът на услугите PMI на банката Au Jibun се понижи до 22,8 пункта, регистрирайки най-ниската стойност в историята на проучването на сектора на услугите, започнало през септември 2007 г. Еквивалентът на измерителя за фабричната активност в Япония се понижи до 43,7 пункта, отчитайки най-ниското ниво от април 2009 г.

Мрачните данни предхождат очакваното заседание на Японската централна банка през следващата седмица, на което регулаторът трябва да намали рязко прогнозите си за растеж и да предприеме по-нататъшни стъпки за облекчаване на корпоративното финансиране.

Особено мрачни са и перспективите в Австралия, където индексът на услугите се срина до 19,6 пункта. Производственият индекс PMI се понижи в същото време до 45,6 пункта през април от 49,7 пункта за март.

В Южна Корея данните показаха, че четвъртата по големина азиатска икономика, която е силно чувствителна към търговията, се свива с най-бързия си темп от 2008 г., тъй като предприетите от правителството мерки за овладяване на заразата оставиха магазините затворени, а спадът на глобалното търсене навреди сериозно на националния износ.

Международният валутен фонд (МВФ) заяви миналата седмица, че Азия ще отбележи нулев икономически растеж през тази година за първи път от 60 години насам, тъй като здравната криза оказва "безпрецедентен" натиск върху сектора на услугите в региона.

Дори Китай, който успя да рестартира частично своето производство много по-рано от други страни, може да очаква бавно възстановяване на икономиката си след първото тримесечно свиване, според проучване на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още