IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патогенът на несъстоятелността обхвана петролната индустрия на САЩ

Ако цените се запазят под 30 долара за барел, в рамките на година 40% от компаниите от американската индустрия ще останат без пари, според проучване

10:54 | 19.05.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Прогнозираният дял на неизпълнение на задълженията за 2020 г. сред енергийните компании е 18%, според Fitch Ratings. Близо 20% от всички енергийни корпоративни облигации се търгуват под 70 цента, което предвещава бедствие, сочат данни на MarketAxess.

Occidental Petroleum се надява, че продажбите на активи ще помогнат за намаляване на големия ѝ дълг, който в края на 2019 г. възлиза на близо 39 млрд. долара след шумното придобиване на Anadarko Petroleum. Оттогава компанията намали разходите два пъти и сви дивидента.

Производители и петролопроводи

Частните оператори на петролопроводи се считат за най-уязвими сред мидстрийм компаниите, посочват банкери. Тъй като шистовите производители са застрашени от фалит, очаква се те да се опитат да използват съдебни производства, с които да се освободят от договорите за пренос на петрол през тръбопроводи, за които се начисляват такси за пренос въз основа на доста по-високи цени на петрола и природния газ от сегашните, посочват Бъди Кларк и Чарлз Бекъм, други партньор в Haynes и Boone. 

Частната компания Glass Mountain LLC например съди проблемния производител Chesapeake Energy за предполагаемо неизпълнение на договор за транспортиране на петрол.

Мидстрийм компаниитеса заплашени и от спада на производството, тъй като сондажите прекратяват дейност поради лошите пазарни условия.Това намалява транспортните такси, на които разчитат операторите на петролопроводи.

Редица от тези оператори взимат големи кредити за финансиране на петролопроводни системи, изградени за подпомагане на производителите.

Корпоративните облигации на частните оператори на петролопроводи също се търгуват без особен ентусиазъм - при цени между 40 и 50 цента.

Рафинериите

Петролопреработвателната компания PBF Energy изгради мрежа от шест американски рафинерии само за десетилетие, като заплати 1 млрд. долара, за да купи предприятие край Сан Франциско.

PBF миналия месец заяви, че ще продава водородни газови централи за 530 милиона долара, за да събере пари в брой. Тази продажба „решава някои краткосрочни проблеми за тях“, посочва източник, запознат със сделката. Източникът предупреждава, че само това няма да стабилизира компанията, ако търсенето на гориво не започне да се възстановява. Търсенето обаче намалява с около 25% в САЩ, а свръхпредлагането се очаква да се задържи с месеци.

Според априлско проучване на енергийните производители от Federal Reserve Bank of Kansas City около 40% от компаниите ще изпаднат в несъстоятелност в рамките на година, ако цените на петрола останат под 30 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
nikolait
преди 3 години
ае пандемията едва ли е случайно явление и Тръмп пак ще се окаже прав. Явно и в Америка ще стигнат до извода за плащане на Студен резерв, защото шистите са стратегически важни, особено като мярка срещу свръх-спекулата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
и преди писах , и сега пак ще го напиша ... нито един кладенец няма да се затрие ... ще станат собственост на фонд или банка и ще зачакат по-добри времена ... инфраструктурата ще си остане , разрешителните ще си стоят ... застрахователите ще покрият загубите и те така ... ще измислят вариант , в който да работят на печалба ... някои ще станат собственост на други петролни компании и ще омешат едните разходи с другите и те така ... :)))дядя вова , изпълзя накрая и се включи в коментарите . викам си да не те е фанала короната , ама си устискал ... ентусиазъм няма , ама ще наваксаш ... ти кажи какво ще стане със сибирските кладенци в рассията , че те са на печалба при над $70 за барел и откакто са пробити не са внасяли още данък минерални суровини ... :))) ... следиш ли за успехът на горещия тест на раптора на spaceship ?! от роскомикс и байконур нещо ново ?! айде , че и от rocket lab с електрон вече ви задминаха по стартове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Т.е. тоя вирус е един вид естествен хирург. Ще изреже тумора и ще позволи на останалото да се възстанови. Грета сигурно е във възсторг :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
"Патогенът на несъстоятелността обхвана петролната индустрия на САЩ "Има мърр'ша, има патогени.Има здраво тяло, няма патогени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още